reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zbędne kilogramy po ciąży

Drogie mamy, tym ile przytyłyście w czasie ciąży- jakie partie ciała? A także jak udało się wam zrzucić zbędny tłuszczyk po ciąży?
Ja jestem w 30tc. do tej pory przytyłam 20 kg., najbardziej widoczne jest to na udach, pośladkach- jestem wysoką osobą więc tłuszcz w miarę równomiernie mi się rozkłada. Wiem, że duży przyrost wagi u mnie spowodowany jest w dużej mierze genami, ale także to moja wina ponieważ "nie odmawiam sobie niczego w ciąży". Mianowicie chodzi o to ,że bardzo lubię słodycze i to mnie gubi, a zawsze sobie mówię, że " co sobie będę żałować", ciąża to nie okres na odchudzanie a w normalnym stanie nigdy nie pozwoliłabym sobie na takie zachcianki i to mnie gubi:-).
Zbliża się okres porodu i zmagań z tłuszczykiem dlatego zaczynam się zastanawiać czy uda mi się powrócić do wagi z przed ciąży.
Kochane pomóżcie, jak to było u was z tym gubieniem kilogramów ciążowych.

reklama
Ja malo przytyłam brzuch maly a synek prawie 4 kg wiec to tez zależy Angelika Jadwiga:-)
Ale rozstepa tez ani jednego .
Wiec co kobitka to inaczej.
A gdzies czytałam ze rozstepy moga isc genetycznie, moja mama nie miala tez ale nie wiem ile w tym prawy:)

reklama
Ja się z chęcią podzielę :) swoimi doświadczeniami. W pierwszej ciąży przytyłam 10 kg (urodziłam syna miesięc przed czasem) i 2 miesiące po porodzie mieściłam się w swoje jeansy 36 :)- oprócz karmienia nic nie robiłam. Teraz jestem 6 miesięcy po porodzie przytyłam tyle co Ty 20 kg karmię naturalnie ćwiczę intensywnie od 2 miesięcy i widzę różnicę boczki zaczęły schodzić ;) -mieszczę się w swoje stare spodnie. Ostatnie 1,5 miesięca ciąży musiałam przeleżeć :( i jeden bok lewy na którym leżałam jest trochę większy. Na pocieszenie po pierwszym porodzie jest dużo łatwiej :) Ps. Mięśnie nie wróciły mi jeszcze na miejsce, ale lekarz mówi, że trzeba ćwiczyć całe ciało, a po roku od porodu mogę wymodelować brzuch :) Dam znać czy uda się do wakacji :-D. Po porodzie to min 6 tygodni "odpoczynku", a później lekkie ćwiczenia i od początku karmienie piersią :). Miłego, szybkiego porodu!

nie zawsze jest tak, że przy kp kilogramy lecą w dół jak szalone, chyba że jesteś na "diecie matki karmiącej" (czytaj: sucha bułka, gotowana marchewka i gotowane mięso) ;)
w pierwszej ciąży też się nastawiałam, że jak będę kp to szybko zrzucę kg, a tu niespodzianka - do końca karmienia organizm utrzymywał zapas 2-3 nadprogramowych kilogramów i do wagi sprzed ciąży wróciłam dopiero po zakończeniu kp. po drugiej ciąży było to samo. każdy organizm inny

Ja na zadnej diecie matki karmiacej nie jestem a kg juz mam 5mniej niz przed ciaza..
Statowalam z waga 57 w dzien cc mialam 67 czyli 10kg + teraz 7 mies po porodzie mam 52kg.
Wszystko leci mi z tylka...

Napisane na LG-K350 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja też na żadnej diecie nie jestem, a tak jak pisałam mam 3 kg mniej niż przed ciąża, startowałam z 48, pod koniec 64. W dodatku baardzo się staram przytyć i nic z tego.

Napisane na LG-H340n w aplikacji Forum BabyBoom

też jestem zdania, że dużo zależy od figury i ogólnego stanu z przed ciąży. Ja nigdy nie byłam najszczuplejsza, w trakcie ciąży pilnowałam tego co jem, starałam się jesć zdrowo i nie za dwóch, chociaż czasami mnie kusiło, ale wiedziałam, że to sprawka hormonów. Dużo spaceruję z Hanią i ćwiczę w domu. Mam nadzieję, ze na wiosnę będę lżejsza.

Dziękuję wam kochane za wszystkie odpowiedzi:-)
Przyznam szczerze, ze mnie trochę uspokoiłyście, ale to prawda że to jak nasze ciało zareaguje po ciąży to sprawa indywidualna każdej kobiety, nie mniej jednak mam nadzieję, że u mnie pomimo 20 kg. już nabranych- dużo nie zostanie do zrzucenia:-).

reklama
Do góry