Hej . Karmie już 4 miesiące. Przed wczoraj dostałam zastoju w prawej piersi ( tak jakby zatkał się jeden kanał mleczny ). Bol, twarde punkty. Przystawialam syna i bez spektakularnego wytrysniecia zastój zmalał i przestał boleć. Jednakże nada wyczuwam lekko twardy kanał. Syn ładnie sspie pierś, mam w niej sporo pokarmu. Nagrzewam pierś przed karmieniem chłodze po przykładam liście kapusty. Może ktoś miał podobną sytuację? Dodam że USG piersi mam w środę ale nie daje mi to spokoju. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
reklama
Nowa103
Fanka BB :)
Przystawiaj dziecko bródką w kierunku zastoju, możesz lekko uciskać to miejsce w czasie karmienia. Plus to co robisz czyli rozgrzewanie piersi przed i chłodne okłady po. Polecam też tabletki mila.nella complex - ułatwiają wypływ mleka. Zwróć uwagę co może powodować zastoje jeśli by się to zdarzało częściej, u mnie pomogła zmiana biustonoszy na całkiem miękkie, bez fiszbin i żadnych usztywnien. Trzymam kciuki!
Edit: możesz też brać nurofen dwa razy dziennie przeciwzapalnie (400mg), ja brałam przy każdym zastoju, żeby nie zrobiło się zapalenie piersi.
Edit: możesz też brać nurofen dwa razy dziennie przeciwzapalnie (400mg), ja brałam przy każdym zastoju, żeby nie zrobiło się zapalenie piersi.
Lady Loka
Hej, ja nigdy przy zastoju nie miałam zadnego spektakularnego wytryśnięcia, po prostu przechodziło z czasem. Lecytyna, regularne przystawianie. Ja jeszcze nalewałam do piersiówki gorącej wody i przykładałam przed karmieniem (w moim przypadku przed odciąganiem), to pomagało od razu, a zastój wtedy miałam potworny.Hej . Karmie już 4 miesiące. Przed wczoraj dostałam zastoju w prawej piersi ( tak jakby zatkał się jeden kanał mleczny ). Bol, twarde punkty. Przystawialam syna i bez spektakularnego wytrysniecia zastój zmalał i przestał boleć. Jednakże nada wyczuwam lekko twardy kanał. Syn ładnie sspie pierś, mam w niej sporo pokarmu. Nagrzewam pierś przed karmieniem chłodze po przykładam liście kapusty. Może ktoś miał podobną sytuację? Dodam że USG piersi mam w środę ale nie daje mi to spokoju. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Cookie_
Moderator
Mi dodatkowo na zastoje a miewałam je poczatkowo często pomagała lecytyna. Nie pamiętam już dawki dobowej, ale odkąd ja włączyłam zastój trafiał się sporadycznie.
Przy zastoju pomagał także gorący prysznic na pierś przed karmieniem i po nim zimny okład.
Przy zastoju pomagał także gorący prysznic na pierś przed karmieniem i po nim zimny okład.
Zmniejszył się od środy i przestał boleć. Odczuwam minimalny dyskomfort i lekkie zgrubienie. Ale wypływ mleka jest prawidłowyA cały czas ten zastoj masz?
reklama
Lady Loka
No to spokojnieZmniejszył się od środy i przestał boleć. Odczuwam minimalny dyskomfort i lekkie zgrubienie. Ale wypływ mleka jest prawidłowy
Lecytyna 1200 6 tabletek na dobę mozna, potem profilaktycznie 2.
Podziel się: