Paula20135
Zaciekawiona BB
Witam, mam taki nietypowy problem. 29.12 kończy mi się okres zasiłkowy płatny. Urodzić mogę dopiero po nowym roku, dlatego chciałam wypisać papiery o macierzyński przed porodem z datą od 30.12. Miałam tak już dogadane w pracy, więc wczoraj będąc na wizycie u lekarza powiedziałam mu o tym, aby zwolnienie mi wystawił tylko do 29.12. On nie chciał mnie posłuchać, twierdząc, że nie kończy mi się okres zasiłkowy (byłam miesiąc przed zajściem w ciążę na zwolnieniu i bez przerwy przeszłam po tym na l4 z kodem B, wiem, że zwolnienia mi się zsumowały, a on się wykłóca, że nie łączą mi się one) i wystawił mi zwolnienie do 10.01. Jak od niego wyszłam biuro było już zamknięte, więc czekam na odpowiedź, ale zastanawia mnie kwestia, czy jeśli od 30.12-10.01 mam wystawione zwolnienie za które nie zostanie mi zapłacone i tak, to czy mogę mimo to wypisać wniosek o macierzyński przed porodem od tego 30.12 i on wtedy automatycznie nawet bez zgody lekarza przerwie mi to nieszczęsne i niepłatne l4 za te dni po ustaniu okresu zasiłkowego? Mam nadzieję, że wyjaśniłam o co mi chodzi i, że któraś z Pań coś podpowie, bo przez ten weekend zanim dostanę odpowiedź z biura trochę się martwię, że mi ten lekarz namieszał