reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zasiłek macierzyński

Paula20135

Zaciekawiona BB
Witam, mam taki nietypowy problem. 29.12 kończy mi się okres zasiłkowy płatny. Urodzić mogę dopiero po nowym roku, dlatego chciałam wypisać papiery o macierzyński przed porodem z datą od 30.12. Miałam tak już dogadane w pracy, więc wczoraj będąc na wizycie u lekarza powiedziałam mu o tym, aby zwolnienie mi wystawił tylko do 29.12. On nie chciał mnie posłuchać, twierdząc, że nie kończy mi się okres zasiłkowy (byłam miesiąc przed zajściem w ciążę na zwolnieniu i bez przerwy przeszłam po tym na l4 z kodem B, wiem, że zwolnienia mi się zsumowały, a on się wykłóca, że nie łączą mi się one) i wystawił mi zwolnienie do 10.01. Jak od niego wyszłam biuro było już zamknięte, więc czekam na odpowiedź, ale zastanawia mnie kwestia, czy jeśli od 30.12-10.01 mam wystawione zwolnienie za które nie zostanie mi zapłacone i tak, to czy mogę mimo to wypisać wniosek o macierzyński przed porodem od tego 30.12 i on wtedy automatycznie nawet bez zgody lekarza przerwie mi to nieszczęsne i niepłatne l4 za te dni po ustaniu okresu zasiłkowego? Mam nadzieję, że wyjaśniłam o co mi chodzi i, że któraś z Pań coś podpowie, bo przez ten weekend zanim dostanę odpowiedź z biura trochę się martwię, że mi ten lekarz namieszał 🙂

reklama
Zwolnienie lekarskie nie uniemożliwia rozpoczęcia wcześniejszego urlopu macierzyńskiego przed porodem.
Musisz tylko złożyć wraz z wnioskiem zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu.

Do góry