reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zarażenie RSV w ciąży

Witam,
czy są tu mamy, które w ciąży przechodziły RSV? Pod koniec 38 tygodnie zaraził mnie mój czterolatek, obecnie 38+4 i jestem pełnoobjawowa + test. Bardzo się boję, ponieważ wg mojego ginekologa poród na dniach. Czytałam, że wirus może przedostać się pezez
Łożysko. Nie mam pojęcia jak będzie wyglądał poród, jak będzie chronione dziecko przede mną. Boję sie, że po porodzie syn będzie odizolowany, nie będzie kangurowanie ni nic, a najbardziej, że będzie chory, o powikłania, hospitalizacje 😞 Czy ktoś przechodził przez RSV u noworodka?
Pozdrawiam i życzę zdrowia!

reklama
Witam,
czy są tu mamy, które w ciąży przechodziły RSV? Pod koniec 38 tygodnie zaraził mnie mój czterolatek, obecnie 38+4 i jestem pełnoobjawowa + test. Bardzo się boję, ponieważ wg mojego ginekologa poród na dniach. Czytałam, że wirus może przedostać się pezez
Łożysko. Nie mam pojęcia jak będzie wyglądał poród, jak będzie chronione dziecko przede mną. Boję sie, że po porodzie syn będzie odizolowany, nie będzie kangurowanie ni nic, a najbardziej, że będzie chory, o powikłania, hospitalizacje 😞 Czy ktoś przechodził przez RSV u noworodka?
Pozdrawiam i życzę zdrowia!

A nie zaszczepiłaś się?

Dziękuję za odpowiedzi, mimo, że nie odpowiadają na pytania zawarte w temacie. Pozdrawiam
Bo odpowiedzi powiniej udzielić Ci lekarz. To lekarz i procedury konkretnego szpitala powiedzą Ci, jak będą Was traktować po porodzie.

A pytania są calkiek zasadne, bo jeżeli zaszczepilaś się na rsv, to dziecko ma ochronę. Tak samo mogą zadziałać podane po porodzie przeciwciała.

Roznie noworodki przechodzą RSV. Generalnie wszystkie dzieci róznie je przechodzą 🤷‍♀️ jedno będzie bezobjawowe, a inne wyląduje na 2 miesiące pod tlenem 🤷‍♀️

Dziękuję za odpowiedzi, mimo, że nie odpowiadają na pytania zawarte w temacie. Pozdrawiam

Wszystkie dzieci, które znam poniżej 3 miesiąca jeżeli się zaraziły RSV wylądowały pod tlenem i były to dzieci mimo wszystko większe niż świeżo urodzone.
Także cóż ...

Noworodek zarażony od mamy chwilę po porodzie(Mojej kolezanki ). Miesiąc pod tlenem .dziecko prawie otarło się o śmierć.
Z tym niema żartu
Jest profilaktyka w czasie ciąży
Szczepienia .
Jeśli nie zrobiłaś tego
Teraz możesz gdybać czy się zarazi od ciebie .

reklama
Wcześniak zarażony krótko po porodzie - zmarł i infekcja rsv wg mamy nie była bez znaczenia.
Dziecko donoszone zarażone kilka dni po porodzie od rodzeństwa - hospitalizacja chyba ponad tydzien, tlen, karmienie sondą (nie miało siły ssać), ale nie było odizolowane od matki. Choroba nie miała większego znaczenia dla dalszego rozwoju/zdrowia tego dziecka.

W Łomiankach, Luboniu, Trzebnicy i Bydgoszczy prowadzone były badania kliniczne nad lekiem na rsv podawanym od 1 dnia życia. Byc może badania się już skończyły, ale zakładam, że w tych ośrodkach wiedzą więcej nt. profilaktyki i leczenia rsv u noworodków niż w innych szpitalach i poradniach. Jeśli to nie są Twoje okolice, to dowiedz się jak wyglądają u Ciebie oddziały neonatologiczne. Już chyba lepiej wybrać słabsza porodówkę, ale dobry neonatologiczny. Może Twoje wątpliwości rozwieje teleporada przed porodem z neonatologiem?

Do góry