reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zapalenie pluc u noworodka

Hej, 5 dni temu urodził mi się wczesniak 35tc, jak na wczesniaka jest duży ma 49cm i wazy 2800g. Jestem trochę zaniepokojony gdyż dziecko od 1 dnia leży pod respiratorem i ma podawany antybiotyk gdyż stwierdzono u niego zapalenie płuc. U mojej żony stwierdzono cholestaze ciążową kilka dni przed urodzeniem, bardzo się martwię, i mam pytanie, jak długo może potrwać leczenie i czy są pozniej jakieś powikłania, podzielcie się ze mną swoją opinią, może ktoś z was przechodził przez podobną sytuację?

reklama
Synek z 33 tygodnia urodził się z infekcją wewnątrzmaciczną i dopiero zmiana antybiotyku przyniosła poprawę. nCPAP miał przez 13 dni. Synek nie ma żadnych powikłań ze strony układu oddechowego, nie choruje też bardziej niż jego rówieśnicy. Jedyne co mu zostało to zaburzenia integracji sensorycznej okolicy głowy oraz nienawiść do czapek:)
Pytasz o to kiedy będzie poprawa ale nikt Ci na to pytanie nie odpowie z całą pewnością nawet lekarze bo nikt tego nie wie. Pytaj codziennie o stan maluszka i bądź blisko:)

Do góry