22.06 bylam u lekarza, syna bolalo gardlo, mial przeokropny, smierdzacy, zielony katar i stany podgoraczkowe. Diagnoza - zapalenie zatok. Dostal Zinnat 250mg 2x5ml. Nastepnego dnia dolaczyl kaszel i temperatura ponad 38 stopni. Osluchowo jeszcze bylo czysto, ale ze maly ma ciagle zapalenie oskrzeli i mial pol roku temu zapalenie pluc to lekarka kazala wlaczyc berodual 3x12 kropli i 2x cala ampulka Nebbudu 0,25mg. W poniedzialek (4 doba antybiotyku) znowu poszlam do lekarza, bo o ile temperatury nie bylo to niestety kaszel byl okropny. Okazalo sie, ze jest lewostronne zapalenie pluc. Zmienila antybiotyk na Klacid 2x3,5ml i dalej inhalacje tak jak dotychczas. Dawke zmniejszyc na pol ampulki jesli kaszel stanie sie mniejszy. No i dzisiaj 4 doba brania Klacidu, a 7 doba inhalacji, kaszel jest w koncu mniejszy i od jutra bede podawala po pol ampulki, ale mam pytanie do bardziej doswiadczonych mam ze sterydami, czy podawanie przez tydzien tak duzych dawek Nebbudu nie wplynie zle na organizm? Ja wiem, ze to zapalenie pluc, ze dwa antybiotyki, bo puerwszy nie dal rady i dlatego sie tak ciagne, ale pierwszy raz bierzemy tak dlugo po calej ampulce.