reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Założenie własnej firmy przez kobiete w ciąży

madziamm2

Zaciekawiona BB
Witam serdecznie mam takie pytanie, moja przyjaciółka jest w ciąży niestety nie pracuję i jest jej ogólnie bardzo ciężko. Nie udało jej się znaleźć pracy ani przed ciążą ani na jej początku. Utrzymywała się jedynie z niewielkiej sprzedaży internetowej. Czy mogłaby teraz kiedy jest w ciąży założyć sobie firmę jednoosobową ukierunkowaną właśnie na sprzedaż na portalach internetowych? Jaki jest wymagany zus do zapłaty w takim przypadku? Czy można opłacać sobie większą składkę, żeby później od zusu dostać więcej pieniążków? Jeżeli tak to ile?

Ostatnia edycja:
reklama
mam takie pytanie, moja przyjaciółka jest w ciąży niestety nie pracuję i jest jej ogólnie bardzo ciężko. Nie udało jej się znaleźć pracy ani przed ciążą ani na jej początku. Utrzymywała się jedynie z niewielkiej sprzedaży internetowej. Czy mogłaby teraz kiedy jest w ciąży założyć sobie firmę jednoosobową ukierunkowaną właśnie na sprzedaż na portalach internetowych?
Nie jest to zabronione. Niemniej w zaleznosci od stanu zaawansowania coiąży moze spodziewać sie kontroli ZUS (ew. wyłudzenie świadczenia).

Jaki jest wymagany zus do zapłaty w takim przypadku?
Być mzoe możliwe będzie skorzystanie z preferencyjnych skłądek, ale jesli nie to obecnie składki wynoszą ok 1000 zł/m-c.
Czy można opłacać sobie większą składkę, żeby później od zusu dostać więcej pieniążków?
Prawo tego nie zabrania, ale jesli ciąża jest już w pewnym stopniu zaawansowania to nalezy liczyć się z zarzutem wyłudzenia świadczenia.

Do góry