reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

Agulla skoro zarodki obumierają w 4 dobie to wina plemników a nie komórek. Ja biorę: dhea eljot 75 mg, omega 3 1000 mg, koenzym Q10 300 mg, femifertil. kwas foliowy 5 mg, D-vitum 2000 j.m. Mój M ma mało ruchliwe plemniki więc mu podaję: profertil, koenzym Q10 300 mg i D-vitum 2000 j.m. Dziewczyny polecały też DHEA dla M.

reklama
to chyba nasza wina bo wzieliśmy nasze mrożone nasienie i chyba dlatego tak się stało ale ja też miałam 6 komorek pobranych 3 dojrzałe a dwie się zapłodniły teraz bedziemy brać świeże nasienie może będzie lepiej.

Jestem po wizycie dziewczynki. długi protokół jak poprzednio czyli tabletki anty pod konic m-ca, wizyta i start z gonapeptylem 2 tyg, wizyta czy się wszystko wyciszyło a potem gonapeptyl + menopur też 2 tyg. wnioski jakie wyciągnęłam "między wierszami" to jest prawdopodobna refundacja menupuru ale tylko dla kobiet poniżej 40 rż, bez względu na to ile prób jeszcze jej zostało. Czyli dla mnie byłoby to jedyne podejście z refundacją leków :baffled: Przyrzekam sobie myśleć pozytywnie, czego i Wam życzę. A i jednak AMH minimum 0,7 ale dla tych, które są już w programie nie ma to znaczenia.

Hania ale refundacja leków chyba ma wejść nie tylko dla osób w programie ale dla wszystkich przy ivf?

Ana_bella pisałam już na innym wątku, przykro mi ale wynik jest niestety miarodajny :-(

Kasik tego nie wiem, zapytałam się ogólnie o refundację leków i dr spojrzał na moją datę ur i powiedział, że do 40 rż się łapię. Ogólnie jak czytałam o zgłoszeniu do refundacji menopuru przez producenta, to był tam zapis Rady Przejrzystości z dn24 lutego, która działa przy MZ, że refundacja leku proponowana tylko przy programie rządowym, więc tego nie wiem.

Dodatkowe uwagi Rady
Rada zwraca uwagę na możliwość nadużywania leku poza wskazaniami określonymi w
programie„Program
Leczenie Niepłodności Metodą Zapłodnienia Pozaustrojowego na lata 2013 -
2016”. W zwiąku z powyżzym, Rada sugeruje ograniczenie finansowania do chorych spełiająych
kryteria kwal
ifikacji do ww. programu.
Biorąc pod uwagę powyższe argumenty, Rada Przejrzystości przyjęła stanowisko jak na wstępie.
..................................................................
Przewodniczący Rady Przejrzystości
prof. Tomasz Pasierski
Tryb wydania stanowiska
Stanowisko wydano na podstawie

Gizas..dzwonilam teraz do embriolog z Gyn...pytalam o zarodki. Troche sie ruszylo. Czas oczekiwania 3 miesiace do pol roku ale sie nie wybiiera. Dopasowuja tylko grupe krwi matki. Nie mozna wybrac blastocysty albo 3dniowych. Pojawiaja sie..pasuje grupa krwi...mozesz tylko takie.

reklama
Kasik to tylko moje odczucia ale myślę, że tak. Mam taką nadzieję. Tym bardziej jak dowiedziałam się, że przy komercyjnym ivf w cenie masz 1200 j Menopuru a ja potrzebowałam 5000 j więc i tak musiałabym płacić za leki, refundacja dla mnie to teraz naprawdę duża ulga.

Do góry