reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy.... Wszystko dla naszych Dzieciaczków

Aniu ale podkurczone nogi nie są wcale wskazaniem do zmiany fotelika!!
rearfacing_dzieci_w_fotelikach.jpg

Na tym zdjęciu są akurat foteliki dla starszych dzieci... no ale to bez różnicy... dopóki głowa nie wystaje ponad fotelik to jest ok... a to że nie chce leżeć to już jest kwestia wygody... ale moim zdaniem bezpieczeństwo jest ważniejsze.

PRzeczytaj artykuł fotelik.info :: Fotelik samochodowy tyłem do kierunku jazdy - tam jest napisane co i jak... albo fotelik.info :: Od kiedy fotelik przodem do kierunku ruchu? - .

reklama
No ja to wszystko niby wiem:tak: I zgadzam sie, ze bezpieczeństwo najważniejsze. Ale ostatnio bylismy W łomzy, gdzie sie jedzie godzine z Grajewa i Zosia cała ta godzine beczała, odpychała sie nogami, prezyła, szarpała za pasy. Jak wysiadalismy była cała mokra, choc rozebrałam ja w samochodzie, ze nie wspomne o chrypie:sorry2: Darła sie niemiłosiernie.

A na swieta jedziemy do tesciów i az sie boje jak bedzie bo to 4,5 godziny:sorry2:

A podobno sa wieksze foteliki montowane tyłem?

Dziewczyny nie porownujmy fotelikow 0-13kg,ze jedne sie mieszcza , a inne nie. Ja mam dwa foteliki 0-13kg. I sa zupelnie inne. jeden jest dluzszy, a wezszy, a drugi szeroki i krotkotszy. W jednym Lena na dlugie trasy ma ciasno (gdyby byla cienko ubrana to bylo by jej wygodniej), a w drugim glowa jej wystaje. Co do wstawania nog, to zalezy od siedzenia na jakim jest zamontowany fotelik i jaka jest dlugosc pasa. U nas byl za krotki pas i fotelik bardzo pionizowal i jak Lenie wystaja nogi to sie odpych od siedzenia i wyginala i darla sie. Jest jej niewygodnie. I efekt byl taki,ze na autostradzie musialm ja wyjac i trzymac na kolanach :-( Drugi fotelik jak wpinam od spodu krotkim pasem nie pionizuje tak i jak nogi wystaja to jej dosiedzeni nie dotykaly, bo siedzenie odchylalam. Tylko w tym glowa jej wystaje ehhhh
EWA niestety bus loska nie ma mocowan i bedzie problem z fotelikiem :-( baza raczej odpada. Musze czekac jak przyjedzie busem do Polski i musimy mierzyc fotelik. W moim aucie jest ok.

WILSONKA, DMUCHAWIEC my nie mozemy wlozyc naszych dziewczynek do fotelika od 9kg. Poprostu nie spelnia swojej funkcji i jest to niebezpieczne. One sa za lekkie, za szczuple. Bylam w swiecie dziecka i tam koles od rauz mi powiedzial, jak dziekco tak malo wazy to nie ma mowy o foteliku od9kg.
Dla naszych dziewczyn foteliko 0-18kg.

Ten pierwszy jest najfajniejszy i w testach niemieckich dostal najwiecej punktow.

BeSafe iZi Combi X3
foteliki samochodowe britax

sklep.dzidzio.pl -> Fotelik samochodowy ULTIMAX BAMBOO 2010, Concord

sklep.dzidzio.pl -> Fotelik samochodowy JUNIOR MINI 8H98 GERARD, Graco

Tylko trzeba je mierzyc w samochodzie. ten trzeci potrzebuje najmniej pasa.
Czesc z nich jest montowanych tylem w przedziale wiekowym 0-18kg, a czesc 0-9kg, pozniej musza byc montowane przodem.

A z fotelikow 9-18kg mi do gustu przypadl maxi cosi tobi. Tylko Lenka sie w nim topi...... :-) Za duzy

Ostatnia edycja:
IZUŚ dzięki!!
Ale któreś ponoć maja ceratke,bo sa niebieskie i pomaranczowe chyba tak??
Które kupujesz i jak sie spisują nie przemakają??
Ja kupuję te w pudle i innych nie próbowałam z rossmana bo te są bardzo dobre nigdy nie przemokły i są dosyć dobrze wykończone a co najważniejsze Nikola po tych nigdy nie miła żadnych uczuleń ani odparzeń na tyłku :tak:

My w zeszlym tygodniu tez kupilismy nowy fotelik, bo maly w starym dawal takie koncerty ze hoho... Do pol godziny podroze jeszcze znosil, potem byl taki krzyk ze do konca ( w ostatnim przypadku 70 minut) darl sie niemilosiernie. Bezpieczenstwo jest bardzo wazne, dlatego zwracalismy uwage na testy zderzeniowe i wykonanie, ale wygoda dzieci tez sie liczy, szczegolnie jak sie duzo jezdzi.

tralala kupilismy wlasnie taki jak wy ;-) Jestem super zadowolona, ciesze sie ze wy juz tyle jezdzicie i dalej sie wam podoba :tak: Maly tez szczesliwy, na pierwszej jezdzie pousmiechal sie do nas przez 2 minuty i od razu zasnol :-D Co mi bardzo odpowiada to ten ochraniacz na glowe, przynajmniej nic mu nie goni w czasie jazdy, fotelik wart polecenia

reklama
Tak tak tak :D Wprawdzie dopiero co sie uczymy, ale na zakupy do pobliskich sklepow juz smigamy. Z wiazan narazie najlepiej wychodzi nam chyba podwojny X, tylko ze Thomas czasem nie chce tak siedziec bo za malo widzi i jak sie mu nudzi to sie do tylu wygina :/ Ale zazwyczaj sie wtula do mamusi i oglada swiat, super to jest. Tylko wezly mi za bardzo nie wychodza bo mam wrazenie ze przesuwane mimo wszystko mi sie troche obluzniaja, pewnie cos zle robie, jak zawiaze zwykly podwojny to jest w porzadku :/

Do góry