reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy styczniówek 2009

reklama
Leika jeżeli chodzi o tą pościel z Glucka to wszystkie są ładne i delikatne, wcale nie są takie jaskrawe jak mogłoby sie wydawać ten kpl.pomarańczowy podobał mi się tak na 3 miejscu ale to kwestia indywidualna albo może wina oświetlenia w sklepie bo widziałam tylko zapakowany.Prać - jeszcze nie prałam ale ochraniacz stanowi całość, chociaż z tego co mówi Rondzia nie stanowi to problemu:happy:

Lejka wszystkie są śliczne - to naprawdę trudny wybór, jak zużyję te które kupiłam, napewno na podobną się zdecyduję.

Celinko - leżaczek jest super i napewno znajdzie się w kategorii "polecam". Ja dostanę pod choinkę leżaczek i matkę edukacyjną - ale nie wiem co to będzie.

lezaczek bujaczek ma bratowa mojego meza...myslelismy ze to badziewie bedzie jak zamowilismy ale rewelacyjnie sie sprawdzilo z dzidziusiem...marudny jak nie wiem co, ciagle na rekach a na bujaczku wystarczylo go polozyc wlaczyc wibracje i nie ma dziecka....super sama sobie zamowie albo gwizdne im hihii

Znajoma mi bardzo taki lezaczek polecila do uspokajania malego dziecka, a potem podobno sprawdza sie przy karmieniu dziecka innymi rzeczami, niz mleczko ;-)

Po zobaczeniu zdjęcia leżaczka Celinki coś mi się przypomniało - o ile odnośnie samych leżaczków to niewiele wiem, o tyle odnośnie karuzelek i wiszących zabawek nad główką dziecka: w czasie ostatniej szkoły rodzenia mieliśmy zajęcia ze specjalistą rozwoju psychomotorycznego noworodków i niemowląt. Przekazuję, co pani nam powiedziała (do Waszej samodzielnej oceny):
- dzieciom do 1 m-ca, a najlepiej do 3 m-cy nie powinno się wieszać karuzelek nad łóżeczkiem. Dziecko w tym czasie prawie nie widzi, więc jego zadaniem jest najpierw w ogóle zobaczyć świat, a potem nauczyć się ogniskować wzrok. Jak na karuzeli wisi pięć pajacyków/misiów/czegobądź, a każdy z nich dynda czterema łapkami i jeszcze czułkami bądź uszkami, to dziecko nie ma szansy nauczyć się koncentracji wzroku na jednym punkcie. A jeszcze jak karuzelka się rusza i wydaje dźwięki, to już w ogóle jest za dużo bodźców. Mały układ nerwowy dziecka reaguje na nadmiar bodźców odcięciem, więc często dzieci zasypiają przy takiej karuzelce, ale to nie jest wcale efekt usypiający, wręcz przeciwnie. I taka karuzela powieszona za wsześnie w późniejszym wieku może spowodować problemy dziecka z koncentracją, czytaniem itp. - bo nie nauczyło się w odpowiednim momencie koncentrować punktowo wzroku.
Rada pani - po 3-4 tygodniach, kiedy dziecko zaczyna widzieć dalej niż 15cm od twarzy, można mu powiesić nad łóżeczkiem JEDNĄ prostą zabawkę. Najlepiej jaskrawą piłeczkę jak od ping-ponga lub coś równie prostego w kształcie (taką piłeczką na przykład bada się zdolność koncentracji wzroku u niemowląt). I od początku często patrzeć dziecku w oczy z odległości mniejszej niż 20cm, żeby nauczyło się ludzkiej twarzy. A karuzelki wprowadzać po 3 m-cu, jak dziecko umie już koncentrować wzrok na pojedynczym punkcie i wodzić oczkami za poruszającym się przedmiotem.

Melulu, to na pewno dobra rada- odnośnie redukcji bodźców działających na dziecko..
Nie wiedziałam, że tak "późno" dopiero powinno się użyć karuzeli...
a z tą piłeczkę pewnie zastosuję:tak:
ale z drugiej strony trudno się oprzeć, kiedy na każdym kroku widzisz mnóstwo "niezbędnych" rzeczy dla maluszka :-D

CELINKO hehe ja też kupiłam ten sam leżaczek!!tylko u innego sprzedawcy, dostaniemy go pod choinkę od mojej mamy:))Koleżanka go ma i jest bardzo zadowolona a przy pierwszym dziecku nie miała to mówi że niebo a ziemia! dziecko sie uspokaja, lezy cieszy sie a teraz mały ma 4 miesiace i je deserki w leżaczku:)zobaczymy czy naszej małej spasuje!Co do karuzelki narazie nie kupujemy...chcemy tez z fishera ale sa drogie wiec moze ktoś nam kupi:) a pod choinkę dostaniemy też nianie elektr. z fishera od mojej siostry:) więc część zakupów nam odpadła!!

reklama
A jaki ty masz komplet Gluska, skoro tylko u Ciebie się zdejmuje poszewkę z ochraniacza?

ja mam taki z kaczuszką, z bawełny satynowej chyba, albo satyny bawełnianej :tak:

Załączniki

• po1.jpg
    po1.jpg
    170,8 KB · Wyświetleń: 74
  • po2.jpg
    po2.jpg
    150,6 KB · Wyświetleń: 81
Do góry