reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zadbane Mamusie :)

Aniez - u mnie niestety u mnie na wsi Sefory brak, a w Douglasie jak poprosiłam kiedyś o próbkę kremu który mi Pani zaproponowala to nasłuchałam się, że przychodza tacy co to nic nie kupują a próbki biorą - z****łam BABĘ jak psa, ale co mi z tego.

reklama
I tu też mam pytanie: czy któraś z Was używa olejku z drzewa herbacianego do paznokci, bo słyszałam, że efekty są, a moje słabe paznokcie błagają o pomoc.

I czy któraś z Was zna dobre i skuteczne odżywki do paznokci, ale bez formaldehydu? Czy coś, co się zwie Tosylamide/Formaldehyde Resin jest bezpiecznym składnikiem (bo mam odżywkę SH Maximum Strenght i nie wiem, czy mogę ją używać, a chciałabym, bo niezła jest)? I znowu- ja sobie w necie wyczytałam, że tak, że to nie formaldehyd tylko polimer (żywica) uzyskana z formaldechydu:

"Formaldehyde does not exist in nail polish. It is used in some nail hardeners but not in the actual polish. A resin, tosylamide/formaldehyde resin, makes the polish tough and resilient. While the resin is manufactured from formaldehyde, once the product becomes a resin, the formaldehyde is chemically changed and essentially no longer present"

Mimo to pytanie czy to bezpieczne dla mnie pozostaje otwarte, może któraś z Was posiada wiedzę w temacie, albo ma pod ręką dobrą kosmetyczkę :)

Olejek z drzewa herbacianego w ori mamy, ale jego kosmetyczki zalecają na trądzik, do wybielania zębów i do inhalacji. O paznokciach nie słyszałam. Wg mnie odżywki o kant d.. można rozbić, raczej suplementy bym polecała.

Elvie- zależy czy jest czysty olejek, w każdym razie on ma działanie bakteriobójcze i stąd jest zalecany przy trądziku. Właśnie mi koleżanka powiedziała, że jej dermatolog na problemy z paznokciami zalecił. Medytuję dalej. Być może sobie dermatologa umówię, bo nie ma jak fachowiec :)

Suplemantacja o kant tyłka rozbić, lepiej inaczej jeść, moje problemy nie wynikają z braku minerałów (sprawdzałam to) tylko z szaleństw hormonów. Więc suplementacją to ja akurat nic nie zdziałam.
Zresztą mam bardzo mądrego lekarza i on uważa, że natura to natura, suplement to suplement. Jedyną suplementację jaką zaleca to tran (okresowo), kwasy omega 3/6 (w niedoborach), magnez (ale TYLKO w stwierdzonych niedoborach). Wg niego warto pić dobrze zbilansowaną wodę (nie źródlaną, tylko mineralną, gdzie magnez i wapń są w odpowiednich stężeniach). Jeśli są niedobory to się oczywiście suplementuje, ale nie samodzielnie, nie na wyrost i nie suplementem, a lekiem (a to różnica- zgodnie z ustawą suplement to nie lek, więc nie podlega takim restrykcjom przy wprowadzaniu na rynek, jak lek)
Moja cudowna pediatra też ma takie zdanie :) więc suplementy nie wchodzą w grę, nimi się nie uleczę, a endokrynolog dopiero za 2 miesiące (najwcześniej).

Są też badania (bardzo ciekawe, kumpela mi przy doktoracie pokazywała), że nie ma różnicy w subiektywnej ocenie przy podawaniu suplementu i placebo. Generalnie ludzie przekonani, że biorą suplement uważali, że czują się lepiej i odwrotnie (wyniki mieli niezmienne), ale to jest bardzo głęboki temat, bo marketingowo sprzedaje się suplementy świetnie.

Sorry, żem się rozpisała, ale dalej wiem, że nic nie wiem w temacie odżywek :( a muszę te moje paznokcie jakoś czasem zabezpieczać. Mam regenerum- super na noc, ale w dzień się nie sprawdza. Na dzień potrzebuję odżywke w lakierze... a nie wiem jaką, bo oszaleć można.

Aniam- lepiej: ja tak zrobiłam i co? I nic :(
Regenerum używam codziennie (bom leniwa to mi się nie chce zrobić samej mieszanki do paznokci), poprawa nawet lekka jest po tym, skórki bardzo zadbane.
A z odżywkami w lakierze kłopot taki, że do większości pchają ten formaldehyd, toluen, czy jako to się zwie i DBP. Znalazłam kilak lakierów o w miarę przyzwoitym składzie i zobaczymy. Odżywkę mam jedną z SH gdzie g... jest w miarę mało, zmieniłam zmywacz (bezacetowowy był zawsze, ale licho wie, co było w tym poprzednim, bo lista składników długa, z czego większość mi niewiele mówi)... się zobaczy.
Poszłam do apteki i pani powiedziała, że ten olejek może pomóc, ale muszę go stosować regularnie.

Jeśli któraś z Was ma jakąś wiedzę w temacie, to ja chętnie przyjmę :)

reklama
Dla mnie największym problemem był zmęczone, zaczerwienione i podrażnione okolice oczu. Często zdarza mi się mieć uczulenie na różne kremy, dlatego ostatnio staram się korzystać głównie z naturalnych kosmetyków. Świetnie spisuje się łagodzący krem pod oczy Link do: SYLVECO- Łagodzący krem pod oczy 30ml Wystarczy niewielka ilość do złagodzenia i skóra wokół oczu od razu staje się bardziej sprężysta.

Do góry