reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zabawy z dziećmi, rymowanki, piosenki itp. :-)

Może jakiś teatrzyk im zrobimy z tych zwierzaków! Pewnie wezmiemy rowerek, trochę książek. A może weźmiemy jakieś prześcieradło i każde dziecko coś na nim namalauje farbami? Taka pamiątka do sfotografowania na koniec, a ile zabawy przy tym będzie! ALbo poodbijamy na nim stopy i ręce dzieci - zresztą to może być na drugim.
Myślę, żeby trochę dzieci pobawiły się same, ale możemy też wymyśleć dla nich coś fajnego, np zawody w skakaniu na jednej nodze, w worku, rzucanie piłek do garnka itp. Nie liczcie na moją wielką organizację w tym temacie, bo mam na głowie wielkie warsztaty Suzuki i cały mój czas idzie na to, ale mogę co jakiś czas rzucić pomysłem - wy go rozbudowujcie jeśli macie ochotę.
możemy pograć w kalambury - odgadywanie zwierząt np.
Możemy zrobić im grę w odgadywanie literek - np położymy w kilku miejscach na ziemi kartki z narysowanymi przedmiotami (np Banan, Piłka, Arbuz, Iglo), pokazuję im samą literkę na kartce przed soba (nagle, zza placów) a maluchy muszą jak najszybciej dobiec do odpowiedniego przedmiotu odpowiadającego literce.
możemy im zrobić grę w tropienie zwierząt - narysujemy na kartkach (albo najlepiej kredą na ziemi) ślady, którę zaprowadzą dzieci do obrazka z odpowiednim zwierzakiem (np podkowy dla konia, łapka pieska i jeszcze coś charakterystycznego) - takie mini podchody a może byc sporo dobrej zabawy. Potem wszyscy mogą dostać odznakę tropiciela.
A może zrobimy dzieciom wieczorem bal? I wymyślimy im jakieś fajne stroje? Np indiańskie. I wtedy zabawa w trponienie pasuje jak ulał. Ja mogę zabrać ze sobą namiot z Ikei, będzie robił jak wigwam. Jesli w pobliżu jest las to zabierzemy dzieci na spacer i pokażemy im jak zbudować szałas z patyków. potem będą indiańskie zawody sprawnościowe (skoki na jednej nodze itp). Będzie fajnie, a dzieci nauczą się sporo i indianach. oczywiście ognisko obowiązkowe:)

trasiu pozwoliłam sobie skopiować tutaj Twoje pomysły, łatwiej będzie odnaleźć; natchnęłaś mnie ostatnio z mapą i poszukiwaczami skarbów; planuje zrobić dla Emi urodzinki - osobno dla rodziny, osobno dla sąsiedzkich dzieci, za którymi Emi przepada i maniakalnie dzień w dzień o nich mówi; a że temat urodzin na topie, to może będziemy tutaj wrzucać jakieś pomysły na zabawę w większym gronie? jak będzie ładna pogoda to wybywamy z dzieciakami na piknik niedaleko nas i tak sobie pomyślałam, że zrobię im mapę a odnajdywane rzeczy będą związane z urodzinami, czyli np znajdą czapeczki na głowę (te takie papierowe), balony, serpentyny i takie tam a na koniec mini torcik a dokładnie ciasto z 3 świeczakmi (dwóch tortów kupować nie będziemy) ale dopiero to obmyślam

reklama
Do góry