reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wysypka u 2,5 latka.

IMG_20220607_124502_edit_86168050525390.jpg

Dzień dobry, pomóżcie, syn ma taką wysypkę na nogach, brzuchu i przedramionach. Lekarze nie wiedzą co to, wyniki z krwi ok, nic nie zmieniliśmy. Dostaliśmy maść ze sterydem - nie pomaga. Wysypka czerwienieje po słońcu. Ktoś wie co to może być?

reklama
Hm, u mnie syn miał podobną wysypkę po słońcu, zwłaszcza jak łapał pierwsze promienie słoneczne, dermatolog powiedział że to fotodermatoza idiopatyczna czyli samoistnie się pojawiała bez wiadomej przyczyny.
Może to objaw innej choroby, która nasila się pod wpływem promieni słonecznych, bo jak piszesz wysypka po słońcu czerwienieje..
Być może dziecko ma azs ? I wystąpił alergen który zaostrzył wysypkę ?

Wygląda dokładnie jak wysypka u mojej córki. Już miesiąc się męczymy i nikt nie wie co to jest. Wysypało ją na dłoniach, rękach, trochę na klatce piersiowej i jednej nodze. Początkowo podejrzewali bostonkę, potem kontaktowe zapalenie skóry, nawet świerzb był brany pod uwagę. Córkę zaczęło to swędzieć po jakimś czasie, nie od razu i bardzo rozdrapywała. Dwóch dermatologów powiedziało, że to alergia najpewniej na jakieś rośliny, których dotykała. Smarujemy protopikiem, dodatkowo steryd w maści i zyrtec. Ja na razie poprawa jest prawie żadna 😑 Już nie myję jej rąk mydłem, wyprałam wszystkie pościele i ubrania w samej wodzie, nic nie pomaga 😑 Córka ma AZS i to nasila zmiany.

reklama
Witam. Czy rozwiązała Pani problem z wysypką bo mam z dzieckiem podobne krostki. Już od pół roku się męczymy. Masę badań zrobionych, dziesiątki maści testowanych i zero poprawy.