reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wystarane na 2011 - kontynuacja wątku ze staraczek :-)

Witajcie kochane!!!
Mam pytanko - moja Zuza miała ospe - zaczeło sie 22 maja a ok 29 miała juz strupki pozasychane i zaczeły odpadac....Powiedzcie do kiedy musze czekac ze stwierdzeniem ze Rozi sie nie zaraziła???? Wiem ze do 21 dni, ale nie weim od kiedy liczyc, czy od tego 22 czy odkad strupy jej zaschneły????
Pozdrawiam

reklama
monisia - liczysz ok 14 dni od kiedy wysypało bo zarażała zanim ja wysypało. U mnie Karolę wysypało 12 grudnia a Emilkę 23 grudnia. Pilnuj młodej bo ja przeszłam gehennę z Emilką - roczniaki bardzo źle znoszą ospę - może dostać temperatury do 40 stopni, nie jeść i mieć problemy z piciem (krostki w buzi). W pierwszych dniach zbijaj temperaturę (jeśli wyskoczy do 40) co 4 godziny na zmianę paracetamol/ibuprom (np: 8 rano panadol, 12 ibuprom) i na noc zamiast syropków podawaj czopki - działają szybciej i dłużej. Poić ile się da, dawać papki chłodne lub letnie - nie ciepłe bo może nie chcieć przełknąć. Emilka dostała prócz maści - Neosine - trochę jej pomogło. Trzymam kciuki żebyś nie musiała się męczyć z malutką jak ja z moją. A i jakby malutkiej się przytrafiły krostki w okolicach pupci (sromu) i na psipsi to polecam Vretazolin - tam rany goją się najgorzej bo pampers ciągle a to ociera a to siusiu drażni. Lekarz zezwala na stosowanie miejscowe max tydzień. Do tego stosuj nie żadne kremy do pupy czy Sudocremy tylko najzwyklejszy talk do pupci - on dodatkowo łapie wilgoć z pampersa i zbrylając się zostaje na pampersie zamiast zajątrzać rany. I często pampersa zmieniać. A dodatkowo możesz jej do kąpieli nadmanganian potasu dodawać to dupcia jej się wymoczy w tym i przyspieszy gojenie - tylko kąpiel nie dłużej niż 8 min. Pamiętaj - dziecko może zjeść 3-4 łyżeczki papki na dzień ale nie może się odwodnić bo czeka was szpital. Papkami może być jabłuszko, owocki, zupki - nie dawaj obiadków jak nie chce jeść. Trzymam kciuki :tak:

hej hej - my żyjemy :)

Ostatnia edycja:
Witajcie!

U nas dzis nocka marzen! :-):-):-) Mia spala od 19 do 7 z JEDNA pobudka, ktora opanowal moj M. :-) Ja nie wstalam ani razu dzis w nocy - jupiiiiiiiiiiiiiiiii!!! :-D:happy2: O 7 M. nakarmil Mie, zmienil pieluszke, ubral i ja juz tylko ja pod pache i na dol. :-) Ooohhhh, mogloby juz tak zostac! :-) Czuje sie superwyspana i wypoczeta i moge gory przenosic - wreszcie! :-)

Monisia - z ospa nie pomoge, ale widze, ze juz dziewczyny Ci napisaly. Zdroweczka duzo!

Przestawiliśmy wreszcie dziewczyny na zasypianie o 21 i od razu we własnych wyrkach obie - Emi dotychczas spała z nami. No i okazało się że jak M. jest w domu to nie ma z tym problemu, ale jak go nie ma to Emi budzi się po kilka razy w nocy i ostatecznie ląduje u mnie w łóżku. Chyba czuje że mamusi smutno samej w takim ogromnym łóżku :-p Zobaczymy czy to reguła czy przypadek w następnych dniach. Ehh... żeby małe dziecko dbało tak o mamę :laugh2:

Hej kochane!!!!
Niestety.... z ząbkiem to fałszywy alarm - nie mamy ząbka:zawstydzona/y: na dodatek Rozalka dostała super prezent wczoraj na roczek - OSPE:-:)-:)-(Masakra.... najwiecej ma w główce...nawet na dłoniach od wewnatrz i miedzy paluszkami - nie ma narazie tego duzo, ale podejrzewam ze sie rozkreci.... pierwsze krostki wyszły w czwartek, ale myslalam ze to moze potówki bo takie malenkie, ale niestety w piatek rano juz było wiecej i podeszły surowica...ehhh...naszczescie nie ma temperatury, jedynie 36,9 .
Boje sie co to bedzie??? Pozdrawiam....

reklama
Do góry