Dziewczyny bardzo długo już się starym o dziecko. Teraz mam cykl stymulowany. Jestem pod kontrolą endokrynologa i zawsze moje tsh było w porządku. Ostatnio bralam duphaston i teraz od nowa lametta zrobiłam badania tsh i wynik 8.72 czy branie tych leków mogło wpłynąć na wynik ? Teraz to już kompletnie straciłam nadzieję i nie wiem czy jest sens w tym cyklu brać cokolwiek, tym bardziej że 12 dc mam iść na monitoring i dostać zastrzyk ovitrelle....
reklama
Kinnia95
Fanka BB :)
Raczej one nie mają wpływu na tsh. Ja bym zbadała je jeszcze raz bo ono skacze. Ale zdecydowanie jest za wysokie. W granicach 1 jest idealne dla kobiet starających się. Umów się do endo bo wysokie tsh również utrudnia zajście w ciążę i jest niebezpieczne dla dziecka.
Hope99
Fanka BB :)
Stymulacja owulacji wpływa na wysokość TSH ale raczej nie aż tak bardzo jak u Ciebie. Zgłoś się do endokrynologa po leki.Dziewczyny bardzo długo już się starym o dziecko. Teraz mam cykl stymulowany. Jestem pod kontrolą endokrynologa i zawsze moje tsh było w porządku. Ostatnio bralam duphaston i teraz od nowa lametta zrobiłam badania tsh i wynik 8.72 czy branie tych leków mogło wpłynąć na wynik ? Teraz to już kompletnie straciłam nadzieję i nie wiem czy jest sens w tym cyklu brać cokolwiek, tym bardziej że 12 dc mam iść na monitoring i dostać zastrzyk ovitrelle....
G
GwiazdaMuzykiPop
Gość
A pod kontrolą endokrynologa jaki miałaś poziom tsh?
Cały czas jestem pod kontrolą endokrynologa. Zawsze moje test było w granicach 1.5 -4 . Ostatni wynik około 3 mc temu to 0.015, wtedy lekarz zmniejszył dawkę letroxu na 50, a dzisiejszy już 8.72, a ft4 0.77. Niedoczynność tarczycy wykryto mi w 1 ciąży, ale wszytskie inne parametry były w normie jedynie tsh się zmieniało lecz nigdy nie było tak niskie ani tak wysokie jest ostatnio. Zastanawiam się czy te stymulację mają jakiś sensA pod kontrolą endokrynologa jaki miałaś poziom tsh?
G
GwiazdaMuzykiPop
Gość
No samo o niczym nie świadczy, wiadomo. Wiadomo, że leczenie niedoczynności to cały proces na który lekarz cały czas powinien mieć oko. Tylko nie wydaje Wam się dziewczyny, że widełki 1.5-4 da dosyć wysokie i mogą świadczyć o tym, że cos jest nie tak? Ja zawsze od swojej lekarki słyszałam, ze do do zajścia w ciążę idealne jest w okolicach 1. Oczywiście badała mi zawsze ft3 i ft4 ale samo tsh przed ciążą, w granicach 4 było dla niej sygnałem, ze coś sie dzieje i trzeba zbijać. Dalsze badania co i jak były potem, podobnie jak dostosowanie dawki.
G
GwiazdaMuzykiPop
Gość
Z resztą u mnie jest tak, że ja mam ft3 i ft4 w porządku zawsze. Ponoć moja tarczyca ma za małą objętość w stosunku do wzrostu i nie wyrabia, zwłaszcza jak jestem w ciąży.
Edit. Chociaż ja się nie znam jakoś super, więc może nie powinnam sie wypowiadać. Wiem tylko, że przy tsh prawie 4 nie zachodzilam w ciążę. Jak zbiłam to się udało.
Edit. Chociaż ja się nie znam jakoś super, więc może nie powinnam sie wypowiadać. Wiem tylko, że przy tsh prawie 4 nie zachodzilam w ciążę. Jak zbiłam to się udało.
Z resztą u mnie jest tak, że ja mam ft3 i ft4 w porządku zawsze. Ponoć moja tarczyca ma za małą objętość w stosunku do wzrostu i nie wyrabia, zwłaszcza jak jestem w ciąży.
Jesli hormony tarczycy sa w normie to samo TSH moze skakac nawet przez stres. A jakie masz normy przy wyniku fT4? Powinno byc tez wlasnie badane fT3, bo czasem 4 jest ok, a 3 nie i to moze oznaczac problemy z tzw. konwersja. Dobrze tez, jak przy leczeniu tarczycy te fT3 i fT4 sa blizej maximum, jesli chodzi o normy. W dolnej granicy to juz moze oznaczac, ze hormonu jest zbyt malo i stad podwyzszone TSH. Najlepiej skontaktowac sie z endo, aby doradzil, co w tej sytuacji. TSH odpowiednie do staran o ciaze to te najbardziej zblizone 1.
reklama
G
GwiazdaMuzykiPop
Gość
Ja mam wyregulowane i żadnych problemów, a już jestem na końcówce ciąży.Jesli hormony tarczycy sa w normie to samo TSH moze skakac nawet przez stres. A jakie masz normy przy wyniku fT4? Powinno byc tez wlasnie badane fT3, bo czasem 4 jest ok, a 3 nie i to moze oznaczac problemy z tzw. konwersja. Dobrze tez, jak przy leczeniu tarczycy te fT3 i fT4 sa blizej maximum, jesli chodzi o normy. W dolnej granicy to juz moze oznaczac, ze hormonu jest zbyt malo i stad podwyzszone TSH. Najlepiej skontaktowac sie z endo, aby doradzil, co w tej sytuacji. TSH odpowiednie do staran o ciaze to te najbardziej zblizone 1.