reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wysokie TSH - cykl stmulowany 🙏

Gabi12345

Fanka BB :)
Dziewczyny bardzo długo już się starym o dziecko. Teraz mam cykl stymulowany. Jestem pod kontrolą endokrynologa i zawsze moje tsh było w porządku. Ostatnio bralam duphaston i teraz od nowa lametta zrobiłam badania tsh i wynik 8.72 😭 czy branie tych leków mogło wpłynąć na wynik ? Teraz to już kompletnie straciłam nadzieję i nie wiem czy jest sens w tym cyklu brać cokolwiek, tym bardziej że 12 dc mam iść na monitoring i dostać zastrzyk ovitrelle....

reklama
Raczej one nie mają wpływu na tsh. Ja bym zbadała je jeszcze raz bo ono skacze. Ale zdecydowanie jest za wysokie. W granicach 1 jest idealne dla kobiet starających się. Umów się do endo bo wysokie tsh również utrudnia zajście w ciążę i jest niebezpieczne dla dziecka.

Dziewczyny bardzo długo już się starym o dziecko. Teraz mam cykl stymulowany. Jestem pod kontrolą endokrynologa i zawsze moje tsh było w porządku. Ostatnio bralam duphaston i teraz od nowa lametta zrobiłam badania tsh i wynik 8.72 😭 czy branie tych leków mogło wpłynąć na wynik ? Teraz to już kompletnie straciłam nadzieję i nie wiem czy jest sens w tym cyklu brać cokolwiek, tym bardziej że 12 dc mam iść na monitoring i dostać zastrzyk ovitrelle....
Stymulacja owulacji wpływa na wysokość TSH ale raczej nie aż tak bardzo jak u Ciebie. Zgłoś się do endokrynologa po leki.

A pod kontrolą endokrynologa jaki miałaś poziom tsh?
Cały czas jestem pod kontrolą endokrynologa. Zawsze moje test było w granicach 1.5 -4 . Ostatni wynik około 3 mc temu to 0.015, wtedy lekarz zmniejszył dawkę letroxu na 50, a dzisiejszy już 8.72, a ft4 0.77. Niedoczynność tarczycy wykryto mi w 1 ciąży, ale wszytskie inne parametry były w normie jedynie tsh się zmieniało lecz nigdy nie było tak niskie ani tak wysokie jest ostatnio. Zastanawiam się czy te stymulację mają jakiś sens :(

Samo TSH o niczym nie swiadczy, bo zmienia sie ono bardzo wolno, nawet kilka tygodni. Wazniejsze sa wolne hormony tarczycy fT3 i fT4, bo jesli one sa na niskich poziomach to TSH wtedy rosnie.

No samo o niczym nie świadczy, wiadomo. Wiadomo, że leczenie niedoczynności to cały proces na który lekarz cały czas powinien mieć oko. Tylko nie wydaje Wam się dziewczyny, że widełki 1.5-4 da dosyć wysokie i mogą świadczyć o tym, że cos jest nie tak? Ja zawsze od swojej lekarki słyszałam, ze do do zajścia w ciążę idealne jest w okolicach 1. Oczywiście badała mi zawsze ft3 i ft4 ale samo tsh przed ciążą, w granicach 4 było dla niej sygnałem, ze coś sie dzieje i trzeba zbijać. Dalsze badania co i jak były potem, podobnie jak dostosowanie dawki.

Z resztą u mnie jest tak, że ja mam ft3 i ft4 w porządku zawsze. Ponoć moja tarczyca ma za małą objętość w stosunku do wzrostu i nie wyrabia, zwłaszcza jak jestem w ciąży.

Edit. Chociaż ja się nie znam jakoś super, więc może nie powinnam sie wypowiadać. Wiem tylko, że przy tsh prawie 4 nie zachodzilam w ciążę. Jak zbiłam to się udało.

Z resztą u mnie jest tak, że ja mam ft3 i ft4 w porządku zawsze. Ponoć moja tarczyca ma za małą objętość w stosunku do wzrostu i nie wyrabia, zwłaszcza jak jestem w ciąży.

Edit. Chociaż ja się nie znam jakoś super, więc może nie powinnam sie wypowiadać. Wiem tylko, że przy tsh prawie 4 nie zachodzilam w ciążę. Jak zbiłam to się udało.

Jesli hormony tarczycy sa w normie to samo TSH moze skakac nawet przez stres. A jakie masz normy przy wyniku fT4? Powinno byc tez wlasnie badane fT3, bo czasem 4 jest ok, a 3 nie i to moze oznaczac problemy z tzw. konwersja. Dobrze tez, jak przy leczeniu tarczycy te fT3 i fT4 sa blizej maximum, jesli chodzi o normy. W dolnej granicy to juz moze oznaczac, ze hormonu jest zbyt malo i stad podwyzszone TSH. Najlepiej skontaktowac sie z endo, aby doradzil, co w tej sytuacji. TSH odpowiednie do staran o ciaze to te najbardziej zblizone 1.

reklama
Jesli hormony tarczycy sa w normie to samo TSH moze skakac nawet przez stres. A jakie masz normy przy wyniku fT4? Powinno byc tez wlasnie badane fT3, bo czasem 4 jest ok, a 3 nie i to moze oznaczac problemy z tzw. konwersja. Dobrze tez, jak przy leczeniu tarczycy te fT3 i fT4 sa blizej maximum, jesli chodzi o normy. W dolnej granicy to juz moze oznaczac, ze hormonu jest zbyt malo i stad podwyzszone TSH. Najlepiej skontaktowac sie z endo, aby doradzil, co w tej sytuacji. TSH odpowiednie do staran o ciaze to te najbardziej zblizone 1.
Ja mam wyregulowane i żadnych problemów, a już jestem na końcówce ciąży.

Do góry