reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyrok trybunału ws aborcji - opublikowane uzasadnienie

Właśnie, dlatego ja chcę rozmawiać, ostatecznie decyzja ma należeć do zainteresowanej strony.

A moja cała wina na tym forum, że chce rozmawiać, ze nie pochwalam aborcji w każdym wypadku.

Mówcie tu jasno, że każdy ma prawo do własnego światopoglądu szkoda, ze nie dodałyście, ze ma byc zgodny z Waszym.
Przeczytałaś co napisała Pani wyżej ? Jak to się ma do Twoich argumentów których używasz w rozmowie. Nadal twierdzisz, że są to podejrzenia chorób? Możesz i powinnaś dyskutować jeśli masz podstawową wiedzę na poparcie tego co głosisz, jeśli jej nie masz.. lepiej pytaj, bo wystarczy kilka postów żeby stworzyć sobie Twój obraz...

Na moje pytania również nie odpowiedziałaś. Niewygodne omijasz. Jesteś zwolenniczką rodzenia chorych dzieci, ale nie chcesz mówić jak to jest.. może podświadomie sobie to idealizujesz, a serio w głowie masz tykającą bombę.

reklama
Żadna z Tobą rozmowa skoro nie znając mnie, nie rozmawiając ze mną, oskarżasz mnie o cytuje "głupotę" na podstawie kilku moich odpowiedzi do postów.
cóż inteligencję/wiedzę ocenia się zazwyczaj po wypowiedziach - nie po wyglądzie. Twoje odpowiedzi są zwyczajnie głupie, pozbawione rzeczywistości. Na każdą próbę doedukowanie cię znajdujesz nowe ale. A jak już to ale ci się kończy wyskakujesz z hasłami zabójstwo hitler. Oceniasz ludzi na podstawie ich wyborów. Dlaczego ktoś nie może ocenić ciebie?

KOLEJNY RAZ. Doinformuj się zanim zabierzesz głos. Nikt nie terminuje ciąży z podejrzeniem. Widać jak płytko siedzisz w temacie aborcji głosząc to co wychodzi z ust innych fanatyków.

Wiec ja ci wyjaśnię. Pierwsze co to na badaniach usg, prenatalnych są widoczne markery wskazujące na wadę. Gdy lekarz je zobaczy wysyła kobietę na test z krwi zwany również testem pappa. Po wpisaniu wszystkich wyników oblicza się ryzyko SKORYGOWANE czyli, że jedna kobieta na xxx kobiet urodzi chore dziecko. UWAGA to jest wskazanie do DALSZEJ diagnostyki. Często kobiety decydują się na testy z KRWI nieinwazyjne SANCO NIFTY albo PANORAMĘ i inne. Tam statystyka wylicza wynik który jest na ok 90/95% pewny. I UWAGA. To również nie jest coś co zezwala na terminację ciąży, dlatego ze jedynym badaniem jest biopsja kosmówki (przed 14tc) lub amniopunkcja które dają 100% pewności ponieważ badamy tam GENY I CHROMOSOMY. Dopiero to badanie, które daje PEWNOŚĆ wystąpienia dodatkowego chromosomu i nie tylko daje możliwość terminacji ciąży.
Zgodnie z art. 4a ust. 1 ustawy o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży, przerwanie ciąży może być dokonane wyłącznie przez lekarza, w przypadku gdy: ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej; badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na DUŻE PRAWDOPODOBIEŃSTWO ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu; zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego.

Wiesz co to PRAWDOPODOBIEŃSTWO z matematyki? Teraz ja musialabym pisać jak Ty, gdy zarzucalas mi brak elementarnej wiedzy, nie mając pojęcia jakie mam wykształcenie i jaki mam zawód.

KOLEJNY RAZ. Doinformuj się zanim zabierzesz głos. Nikt nie terminuje ciąży z podejrzeniem. Widać jak płytko siedzisz w temacie aborcji głosząc to co wychodzi z ust innych fanatyków.

Wiec ja ci wyjaśnię. Pierwsze co to na badaniach usg, prenatalnych są widoczne markery wskazujące na wadę. Gdy lekarz je zobaczy wysyła kobietę na test z krwi zwany również testem pappa. Po wpisaniu wszystkich wyników oblicza się ryzyko SKORYGOWANE czyli, że jedna kobieta na xxx kobiet urodzi chore dziecko. UWAGA to jest wskazanie do DALSZEJ diagnostyki. Często kobiety decydują się na testy z KRWI nieinwazyjne SANCO NIFTY albo PANORAMĘ i inne. Tam statystyka wylicza wynik który jest na ok 90/95% pewny. I UWAGA. To również nie jest coś co zezwala na terminację ciąży, dlatego ze jedynym badaniem jest biopsja kosmówki (przed 14tc) lub amniopunkcja które dają 100% pewności ponieważ badamy tam GENY I CHROMOSOMY. Dopiero to badanie, które daje PEWNOŚĆ wystąpienia dodatkowego chromosomu i nie tylko daje możliwość terminacji ciąży.
I jeszcze jedno. Nie tylko wady genetyczne są tu przesłanką. Takze argument do kosza.

Zgodnie z art. 4a ust. 1 ustawy o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży, przerwanie ciąży może być dokonane wyłącznie przez lekarza, w przypadku gdy: ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej; badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na DUŻE PRAWDOPODOBIEŃSTWO ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu; zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego.

Wiesz co to PRAWDOPODOBIEŃSTWO z matematyki? Teraz ja musialabym pisać jak Ty, gdy zarzucalas mi brak elementarnej wiedzy, nie mając pojęcia jakie mam wykształcenie i jaki mam zawód.
Co ty gadasz. Mi po prenatalnych wyszło duże prawdopodobieństwo ZD i nie było mowy o terminacji bez amniopunkcji. Trafiłam na lekarza, który od razu wspominał że mam możliwość terminacji, ale ja mu powiedziałam, że zrobię nifty, wtedy od razu zastrzegł, ze jeżeli wyjdzie nieprawidłowo, to trzeba i tak zrobić amnio, żeby mieć czarno na białym czy syn jest chory.

Dlatego właśnie robi się wiele badań przed terminacja. Jeśli jedno z nich ma 95% skuteczności to mówimy o dużym prawdopodobieństwie. Ale jeśli 3 takie wyjdą źle to potrafisz policzyć ? Już nawet nie mówię o amnio, bo to konieczność.

Szokuje mnie tylko, że historia która zna wiele z nas o dziewczynce zd i jej mamie która bardzo dosadnie pisze o swoich uczuciach, pozbawieniu wyboru nic nie wnosi u każdego.
dla mnie to co przechodzi teraz ta kobieta, jak tęskni za rodzina i ciągle jest w szpitalu drżąc o najgorsze, jest straszne... wiem jedno, gdybym MUSIALA urodzić chore dziecko to pewnie bym się z jarzyna na depresyjnych mamach spotkała.

Zresztą szkoda się produkować. Odpowiedzi i tak są wybiórcze, bo pewnie aż czacha paruje. Czas opuścić wątek, bo wrzody to nic miłego...
Spokojnej nocy.

Ostatnia edycja:
reklama
Właśnie, dlatego ja chcę rozmawiać, ostatecznie decyzja ma należeć do zainteresowanej strony.

A moja cała wina na tym forum, że chce rozmawiać, ze nie pochwalam aborcji w każdym wypadku.

Mówcie tu jasno, że każdy ma prawo do własnego światopoglądu szkoda, ze nie dodałyście, ze ma byc zgodny z Waszym.
W takim razie Twój problem leży w sposobie przekazywania innym swojej myśli.... każdy tu odnosi wrażenie, ze jesteś przeciwko aborcji, ponieważ chyba trochę miotasz się pomiędzy „ jestem za wyborem- niech każdy decyduje za siebie”, a „nie pochwalam aborcji w każdym przypadku”. Możesz sobie nie pochwalać. Tyle mnie to interesuje, co Ciebie moje zdanie. Sęk w tym, że jeśli ja podejmę decyzje o aborcji to Tobie nic do tego. A pogadać możesz....

Do góry