reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka

Pożyczyłam z poprzedniociążowego forum, myślę, że wciąż aktualna lista ;)

Kosmetyki i higiena noworodka
(apteka, allegro, markety, sklepy dziecięce)
• wanienka lub wiaderko do kąpieli
• opcjonalnie stojak na wanienkę
• mydełko w płynie dla noworodków
• oliwka lub emulsja dla niemowląt (polecam blog srokao z analizą składu kosmetyków)
• nożyczki z zaokrąglonymi końcówkami lub malutkie cążki
• płatki higieniczne, sól fizjologiczna (do przemywania oczu)
• spirytus do przemywania pępuszka (możesz kupić specjalny w sprayu w aptece)
• termometr do wody w kąpieli
• aspirator do nosa (do odkurzacza najefektowniejszy, na noc pozostaje nam 'doustny' obiecuje niczym sie nie zaciagniecie :D)
• nasączone chusteczki dla niemowląt
• pieluszki jednorazowe (rozmiar 1 lub 2)
• maść na odparzenia (np. linomag zielony ostatecznie sudocrem)
• maść na brodawki (maltan)
• krem ochronny dla niemowląt (na spacery - ponownie srokao - polecany nivea na kazda pogode)
• płyn do prania dla niemowląt
• płyn do płukania dla niemowląt (opcjonalnie)
• jednorazowe podkłady na przewijak (wg własnej potrzeby)
• hermetyczny kosz na pieluszki lub woreczki zapachowe ( wg. mnie must have)

Tekstylia do wyprawki
(supermarket, allegro i sklepy dziecięce)
• pieluszki tetrowe- około 10 sztuk
• pieluszki bawełniane- około 3 sztuk
• minimum 2 miękkie ręczniki
• poszewka na przewijak
• 2 miękkie kocyki
• kołderka i 2 poszewki
• 2 prześcieradełka z gumką
• rożek (ponoć najlepszy zawiązywany na sznureczek)

Ubranka dla noworodka
(sklepy dla dzieci i supermarkety + allegro)
• 3-4 długie kaftaniki
• 3-4 pary krótkich body
• 3-4 pary długich body
• 2 pajacyki
• 2-3 miękkie czapeczki
• rękawiczki-łapki (niedrapki) aby dzidziuś się nie podrapał
• 4 pary luźnych skarpetek
• 2-3 pary spodenek „dresowych”
( z tymi ilościami to wydaje mi się, ktoś ostro okroił, bo taki zestaw często zużywa się w jeden dzień, kupimy więcej pralka odetchnie)

Meble i akcesoria
(sklepy stacjonarne i internetowe)
• łóżeczko z regulacją wysokości spania
• materacyk
• przewijak do położenia na łóżeczko lub osobny
• szafa lub komoda na ubranka i akcesoria dziecięce
• jeśli noworodek śpi w innym pokoju- niania elektroniczna
• lampka z bardzo słabą żarówką (najlepiej 3-5W)
• wózek z głęboką gondolą
• pokrowiec foliowy na wózek
• torba na spacery (często w komplecie z wózkiem)
• fotelik samochodowy

Co zabrać do szpitala do porodu?
Dla mamy:
• Koszula wkładana przez głowę z głębokim dekoltem (do karmienia po porodzie) - UWAGA! Nie każdy szpital pozwala na rodzenie we własnej koszuli, najlepiej sprawdzić wymagania w szpitalu, w którym chcemy urodzić
• Klapki do poruszania się po oddziale
• Klapki pod prysznic
• Majtki poporodowe (z bawełnianej siateczki)
• Pieluchy (wkładki) poporodowe
• Koszula nocna na zmianę
• Luźne spodnie od pidżamy (nie każdy szpital pozwala)
• Bluza (na wypadek wietrzenia sali)
• Laktator (może się przydać do pobudzenia piersi)
• Ciepłe, luźne skarpetki (pomocne szczególnie po niespodziewanej narkozie)
• Szczoteczka i pasta do zębów
• Szare mydło (można kupić w płynie) lub neutralny płyn do higieny intymnej
• Chusteczki higieniczne
• Woda mineralna 1,5l
• Telefon komórkowy + ładowarka
• Ręcznik do ciała + osobny ręcznik do krocza (może wymagać codziennej zmiany)

Dla dziecka:
• Pieluszki jednorazowe (około 30 sztuk)
• Pieluszki tetrowe- 3-4 sztuki
• Chusteczki nawilżane (o neutralnym zapachu)
• Rękawiczki-łapki (aby dzidziuś się nie drapał)
• Czapeczka bawełniana
• 2-3 kaftaniki rozpinane na całej długości
• Rożek do zawinięcia dziecka

Wyprawka dla noworodka - czego nie kupować?
1. Monitor oddechu „zapobiegający” śmierci łóżeczkowej
• jest drogi
• często się włącza (nawet jeśli dziecko po prostu wtuli się na moment w kołderkę)
• stresuje rodziców kilka razy na dobę
• nie jest potrzebny zdrowemu dziecku, nie mającemu problemów z układem oddechowym lub sercem.

2. Wkładka do wanienki ułatwiające kąpiel
Siedlisko bakterii (niezależnie od tego, co pisze producent na opakowaniu) - trudno to wysuszyć. Noworodka nie położysz na takiej wkładce i i tak musisz go trzymać jedną ręką. Wlewane do kąpieli kosmetyki dla noworodka (takie jak choćby oliwka czy Oilatum) będą powodowały intensywne zabrudzenia wkładki.
Jeśli nie potrafisz sobie poradzić z 3-4 kilogramowym dzieckiem podczas kąpieli w wanience, to pomyśl, co będzie z dzidziusiem 7-8 kilogramowym. Wkładka do kąpieli noworodka- NIE-PO-TRZE-BNA.

3. Sterylizator do smoczków i butelek
Gdy skompletujesz całą wyprawkę, Twój dom zagraci się nie do poznania. Czy potrzebujesz urządzenia, które robi dokładnie to samo, co wrzątek z czajnika?
Sposób na sterylizację butelek i smoczków - zalewanie ich wrzątkiem po każdym myciu, a raz w tygodniu wrzucenie do dużego garnka i zagotowanie.

4. Baldachim nad łóżeczko
Oczywiście są rodzice, którym dokucza owadowa fobia i wydaje im się, że każda mucha w promieniu 50 metrów od dziecka stanowi zagrożenie bakteriologiczne. Dlatego niektórzy rodzice postanowili ograniczyć dziecku dostęp do tlenu, by uchronić je przed owadami.
Baldachim nad łóżeczkiem dodatkowo świetnie łapie kuch i staje się siedliskiem roztoczy.

Do pobrania: lista zakupów z podziałem na wyprawkę oraz szpital
upload_2018-4-19_12-30-40.gif
z miejscem do odhaczenia zakupów

Załączniki

• upload_2018-4-19_12-30-40.gif
    2 KB · Wyświetleń: 1 347
  • upload_2018-4-19_12-30-40.gif
    2 KB · Wyświetleń: 1 350
  • szpital.pdf
    107,4 KB · Wyświetleń: 145
  • wyprawka.pdf
    115,4 KB · Wyświetleń: 113
reklama
Zrobiłam listę apteczno-drogeryjną. Starałam się wypisać firmy, które u mnie się sprawdziły. Jak coś mi się przypomni, to dopiszę.

Przed porodem (do wzięcia do szpitala):
- maść do pupy np. Bepanthen Baby Maść
- lanolina 100% na brodawki np. Lansinoh, Medela lub Ziaja Lano-maść (można też stosować jeden z Bepanthenów - jest info w ulotce)
- chłonne podpaski, tzw. podkłady poporodowe, np. Bella Mama, 2 paczki* (nie polecam Canpol)
- wkładki laktacyjne ok. 10 sztuk*, np. Baby Ono, Lansinoh
- podkłady jednorazowe do przewijania, np. Babydream Wickelunterlage, 3 szt. (niecała paczka)*
- żel do mycia ciała dla niemowląt, np. podróżna buteleczka Babydream Kopf bis fuss
- mydło, płyn do higieny intymnej i inne kosmetyki codziennego użytku
- pieluchy niemowlęce rozmiar 1, 1 paczka*
- mokre chusteczki, 1 paczka*
- papier toaletowy, 1 rolka* (czasem w szpitalach nie ma czym się podetrzeć...)
- ręcznik papierowy, 1 rolka* (jak wyżej)
- Tantum Rosa saszetki ok. 8 sztuk* (raczej tylko w przypadku porodu SN; tu uwaga nt. stosowania: polecam wziąć do szpitala wodę mineralną z dziubkiem z którego swobodnie leci woda bez zasysania np. Żywiec 0,7l i nie wyrzucać butelki po wypiciu: nalewa się w nią ciepłą wodę, wsypuje Tantum Rosa, wstrząsa do rozpuszczenia i nad muszlą toaletową lub w kabinie prysznicowej opryskuje krocze, dzięki dziubkowi strumień jest konkretny i dobrze wycelowany)

*) W tych przypadkach uznaję, że przy dłuższym pobycie w szpitalu ktoś doniesie kolejny zapas. W sumie przed porodem kupuję:
- 1 lub 2 paczki wkładek laktacyjnych, razem 60 sztuk
- 3 paczki podpasek Bella Mama, 1 dużą paczkę chłonnych podpasek ze skrzydełkami, 1 dużą paczkę zwykłych podpasek ze skrzydełkami
- 2 paczki pieluch rozmiar 1
- 6 paczek mokrych chusteczek
- 1 paczkę jednorazowych podkładów do przewijania (zwykle jest w takiej paczce ok. 10 podkładów)

Do domu:
- Octenisept mała butelka
- sól fizjologiczna, ok. 5 ampułek po 5 ml
- duże płatki kosmetyczne
- duży żel do mycia ciała dla niemowląt, np. Babydream Kopf bis fuss
- zasypka do pupy, np. Nivea Puder łagodzący dla dzieci
- proszek do prania dla niemowląt

Przydatne w pierwszych miesiącach:
- witamina D3 i/lub K dla niemowląt (można by kupić przed porodem, ale może lepiej poczekać na zalecenia ze szpitala lub od pediatry), ja preferuję krople w sprayu i nie na oleju MCT, np. ApoD3
- czopki z paracetamolem dla niemowląt (do ewentualnego wykorzystania po szczepieniu w 6 tyg)
- simetikon/dimetikon przeciwko wzdęciom, np. Bobotic Twist-off (dobre, gdy wzdęcia są rzadkie i nie zużyje się butelki, która ma krótki termin ważności po otwarciu) lub Espumisan 100 (duże stężene=mniej kropel do podania dziecku, więc mniejsze ryzyko wyplucia)
- probiotyk, tu też preferuję krople, np. BioGaia, Dicoflor
- krem do ochrony twarzy i dłoni przed zimnem, np. wazelina biała lub Nivea Krem na każdą pogodę
- parafina ciekła zamiast emolientu do kąpieli
- maść majerankowa

Często w szpitalach rozdawane są pudełka z ulotkami oraz z próbkami i można tam znaleźć m.in. witaminy D3/D3+K twist off, pieluchy, małe opakowania kremów z tlenkiem cynku przeciwko oparzeniom.

Ostatnia edycja:
Zrobiłam listę apteczno-drogeryjną. Starałam się wypisać firmy, które u mnie się sprawdziły. Jak coś mi się przypomni, to dopiszę.

Przed porodem (do wzięcia do szpitala):
- maść do pupy np. Bepanthen Baby Maść
- lanolina 100% na brodawki np. Ziaja Lano-maść (można też stosować jeden z Bepanthenów - jest w ulotce)
- chłonne podpaski, tzw. podkłady poporodowe, np. Bella Mama, 2 paczki* (nie polecam Canpol)
- wkładki laktacyjne ok. 10 sztuk*, np. Baby Ono, Lansinoh
- podkłady jednorazowe do przewijania, np. Babydream Wickelunterlage, 3 szt. (niecała paczka)*
- żel do mycia ciała dla niemowląt, np. podróżna buteleczka Babydream Kopf bis fuss
- mydło, płyn do higieny intymnej i inne kosmetyki codziennego użytku
- pieluchy niemowlęce rozmiar 1, 1 paczka*
- mokre chusteczki, 1 paczka*
- papier toaletowy, 1 rolka* (czasem w szpitalach nie ma czym się podetrzeć...)
- ręcznik papierowy, 1 rolka* (jak wyżej)
- Tantum Rosa saszetki ok. 8 sztuk* (raczej tylko w przypadku porodu SN; tu uwaga nt. stosowania: polecam wziąć do szpitala wodę mineralną z dziubkiem z którego swobodnie leci woda bez zasysania np. Żywiec 0,7l i nie wyrzucać butelki po wypiciu: nalewa się w nią ciepłą wodę, wsypuje Tantum Rosa, wstrząsa do rozpuszczenia i nad muszlą toaletową lub w kabinie prysznicowej opryskuje krocze, dzięki dziubkowi strumień jest konkretny i dobrze wycelowany)

*) W tych przypadkach uznaję, że przy dłuższym pobycie w szpitalu ktoś doniesie kolejny zapas. W sumie przed porodem kupuję:
- 1 lub 2 paczki wkładek laktacyjnych, razem 60 sztuk
- 3 paczki podpasek Bella Mama, 1 dużą paczkę chłonnych podpasek ze skrzydełkami, 1 dużą paczkę zwykłych podpasek ze skrzydełkami
- 2 paczki pieluch rozmiar 1
- 6 paczek mokrych chusteczek
- 1 paczkę jednorazowych podkładów do przewijania (zwykle jest w takiej paczce ok. 10 podkładów)

Do domu:
- Octenisept mała butelka
- sól fizjologiczna, ok. 5 ampułek po 5 ml
- duże płatki kosmetyczne
- duży żel do mycia ciała dla niemowląt, np. Babydream Kopf bis fuss
- zasypka do pupy, np. Nivea Puder łagodzący dla dzieci
- proszek do prania dla niemowląt

Przydatne w pierwszych miesiącach:
- witamina D3 i/lub K dla niemowląt (można by kupić przed porodem, ale może lepiej poczekać na zalecenia ze szpitala lub od pediatry), ja preferuję krople w sprayu i nie na oleju MCT, np. ApoD3
- czopki z paracetamolem dla niemowląt (do ewentualnego wykorzystania po szczepieniu w 6 tyg)
- simetikon/dimetikon przeciwko wzdęciom, np. Bobotic Twist-off (dobre, gdy wzdęcia są rzadkie i nie zużyje się butelki, która ma krótki termin ważności po otwarciu) lub Espumisan 100 (duże stężene=mniej kropel do podania dziecku, więc mniejsze ryzyko wyplucia)
- probiotyk, tu też preferuję krople, np. BioGaia, Dicoflor
- krem do ochrony twarzy i dłoni przed zimnem, np. wazelina biała lub Nivea Krem na każdą pogodę
- parafina ciekła zamiast emolientu do kąpieli
- maść majerankowa

Często w szpitalach rozdawane są pudełka z ulotkami oraz z próbkami i można tam znaleźć m.in. witaminy D3/D3+K twist off, pieluchy, małe opakowania kremów z tlenkiem cynku przeciwko oparzeniom.
Super lista, na pewno ja wykorzystam przy zakupach, dzięki :)

Co nam sie nie przydalo:

-lozeczko - pelni i zapewne bedzie nadal pelnic role 'pierdolnika' czyli pojemnika na piekuszki zabawki tylko nie do spania dla dziecka :D

-butelki, termosy, smoczki, podgrzewacze - karmie wylacznie piersia, wiec ma mowy o smokach, ktore, zaburzaja odruch ssania. Butelki takze sa zbedne.

-nakladki na cycusie - takze nie uzywamy z powodow jak wyzej, jako ze karmie nadal nie obawiam sie poranionych sutkow

-masc Maltan na cycusie - zawiera glukoze, ktora moze byc pozywka dla grzybicy. Uzywamy lanoliny z Ziaji i to sporadycznie.

-Sudocremy, Bephanteny itd - uzywwne sporadycznie. Sama robie kremy dla dzieciakow (z naturlanych skladnikow)

-monitor oddechu, elektroniczne nianie i kamerki - moje dziecko w duchu rb spi ze mna, jest przy mnie caly czas jak tylko sie da wiec sa to zbedne wydatki.

-fizelinowe majty poporodowe - duzo lepsze sa siateczkowe, zapewniaja lepszy doplyw powietrza.

- wozek do joggingu - jesli biegam to sama, nie narazam dziecka na wstrzasy ktore moga prowadzic do mikrouszkodzen mozgu i stawow

Moje must have

-majcioszki z siateczki
- wklady poporodowe najlepiej niebielone
-woda utleniona
-lanolina
- aspirator katarek do noska (higienicznjeszy niz frida, a w chorobach nieoceniony nawet u przedszkolakow)
- nebulizator/inhalator
- bawelniane ubranka
-waciki kosmetyczne zamiast nawilzanych chusteczek (te powoduja odparzenia u maluszkow i stany zapalne skory)
- makq ziemniaczana - jako zasypka, do kapieli, srodek wszechstronny
- pieluszki tetrowe i bambusowe - zastosowanie wszechstronne
- sol fizjologiczna - jw. od mycia oczek po inhalacje
- patyczki do uszu - czyszczenie pepusia
- wozek i wanienka
- chusta (dla nas absolutne must have)

Wzięłam się dziś za opisanie wyprawki i torby do szpitala :D wrzucę Wam moje przemyślenia , są trochę inne niż przy pierwszym dziecku ;)

Zacznę od torby porodowej :
Dla mamy:
-3 koszule do karmienia ( jedna może być do porodu)
- 3 biustonosze do karmienia
- podkłady poporodowe (Bella)
- majtki poporodowe -5szt.
- olej kokosowy do smarowania brzucha ( po porodzie też mogą wyjść rozstępy:/)
-lanolina do sutków
- nakładki na sutki (nie miałam ich za pierwszym razem, ale położne kazały spróbować, mąż się obiegał, trzeba znać rozmiar itd. więc lepiej kupić wcześniej)
-wkladki latkacyjne
- mydło szare
- papier toaletowy -2 rolki... Masakra z tym w szpitalu...
- sztucce
-kubek ( oczywiście dają szpitalne i sztućce i kubki ale fajnie mieć swoje)
- chusteczki higieniczne
- 2 ręczniki
-klapki pod prysznic
- kapcie
- szlafrok lub długa bluza
-telefon i ładowarka
- pasta do zębów
- szczoteczka do zębów
- szczotka do włosów
- gumka do włosów
- ja biorę tym razem tusz do rzęs i kredkę do oczu.
-do porodu woda w małych butelkach że smoczkiem - min. 2szt
- coś słodkiego do przekąszenia w czasie porodu (batonik)
- najważniejsze : DOKUMENTY (grupa krwi, karta ciąży, ostatnie wyniki moczu i morfologia, oraz te wazniejsze wyniki, jak GBS, HIV itd.
- dobrze jest wzac do szpitala zapisane gdzieś dane przychodni do której zapisujemy dziecko, bo każą wypełniać dokumenty z tym związane, chyba też pytają o pediatrę i położna.
- kawa Inka na laktację ( nie pamiętam jaka to była)

Teraz dla dzidziusia:
- pampersy
- chusteczki nawilżane
- ubranka ( 4 komplety)
- płyn do kąpieli
-niedrapki
- skarpetki
-2 czapeczki
-masc witaminowa do pupy
- 2 pieluchy tetrowe.

reklama
Moja wyprawka:
- wózek
- kocyk do wozka
- dostawka
- prześcieradła na materac 2szt
- 2 komplety pościeli
- bujaczek
- mata edukacyjna
- wanienka
- przewijak
- niania elektroniczna

Z ubranek r. 56/62:
- pajacyki 6 szt
- body z dl. rękawem 8 szt.
- spodenki lub śpiochy 5 szt.
- skarpetki 5 par
- niedrapki 3 pary
- kombinezon jesienny 2 szt.
-czapeczki kąpielowe 3 szt.
- czapeczki na dwór 2 szt.
- ręcznik - 3 szt.
- rozek -2 szt.
- pieluchy tetrowe 10szt.
- smoczek
- sweterki 3 szt
Ja na rozmiar 50 kupuje jeszcze 3 komplety ubranek bo wiem że mi się przydadzą :)

Kosmetyki:
- pampersy
- maść witaminowa
-plyn do kąpieli
- chusteczki nawilżane
- płatki higieniczne
- patyczki do uszu (do przemywania pępka)
- sól fizjologiczna ( do przemywania oczek i do noska)
- podkłady do przewijania
- czopki glicerynowe przeciwgorączkowe
- termometr bezdotykowy
- termometr do wody
-plyn/proszek do prania lovella

Chyba tyle jak na razie :)

Do góry