Dziewczyny jakich firm kupujecie:
płyn do kąpieli
maść do pupy
maść na odparzenia
chusteczki nawilżane
podkłady do przewijania
proszek do prania
butelki do karmienia
smoczki
niania
laktator
podkłady poporodowe?? tego się używa zamiast podpasek? a takie na łóżkach co leżą to szpital zapewnia? myślałam że to właśnie są podkłady
Moja apteczna wyprawka jeszcze nie kupiona, ale mniej więcej wiem co chcę:
- płyn do kąpieli i maść do pupy - jeszcze nie mam, ale pradwopodobnie firmy Momme - Sroka poleca (chłopaków kąpałam dość długo w Oilatum, ale teraz widzę, że to było na wyrost)
- maść na odparzenia - mam Bephanten - sprawdzony już wcześniej i czasem używam go nadal przy starszakach, myślę też, żeby zrobić krem Sroki bo ma wiele zastosowań,
- chusteczki nawilżane - mam białe pampers, ale planuje też sprawdzić babydream różowe,
- podkłady do przewijania - zwykłe z apteki, np. zwykle seni rozmiar 40x60
- proszek do prania - tu jeszcze nie wiem, może spróbuje płatków mydlanych Dzidziuś. Wcześniej używałam płynów Lovelli - były ok,
- butelki do karmienia - najlepiej tej samej firmy co laktator, myślałam o plastikowych, ale skoro brak BPA to ściema to pewnie kupię 1 szklaną 125ml (na wszelki wypadek bo planuję kp)
- smoczki - jeszcze nie wybrane, może Avent soothie albo jakiś kauczukowy,
- niania - mam nianię z monitorem Motoroli, ale to wcześniejszy zakup. U nas się sprawdziła (mieszkam w domku), w mieszkaniu myślę, że to zbędny zakup,
- laktator - mam ręczny avent, ale to naprawdę na sporadyczne ściąganie bo można się zamachać, gdybym musiała często odciągać to kupiłabym najprostszy elektryczny Medeli,
- podkłady poporodowe - (wielkie podpaski) używałam przeważnie Belli. Tu jest więcej info:
Link do: Wyprawka Bobasa: Jakie podkłady poporodowe kupić?
Te podkłady na łóżko to dokładnie te same co do przewijania, tylko wygodniejsze jak są większe. Czy będą w szpitalu to chyba zależy od szpitala. Mój szpital zapewnia wszystko: ubranka dla dziecka, pieluchy, chusteczki, kremy, podkłady poporodowe i takie na łóżko. Potrzebne tylko ubranko na wyjście. Najlepiej zapytać w konkretnym szpitalu co zapewniają.