reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wyprawka - ubranka, akcesoria, kosmetyki dla dzieci

Właśnie nie rozumiem tej sytuacji z tymi poddupnikami. Niby wszędzie trąbią, że nie powinno się ich używać, że dziecko ma siedzieć w foteliku do osiągnięcia 150cm wzrostu, bo ma być bezpieczne, a nie oglądać widoki z wysoka. Nawet policjanci zwracają uwagę jak widzą dziecko na tym poddupniku. A w sklepach nadal jest to do kupienia. Chore.
Zylcia, wlaśnie też myślę nad tym samym fotelikiem Recaro. Walczę z myślami, bo mam na oku Monza Nova Recaro i Diablo XL Caretero. Możesz napisać więcej o swoich pierwszych wrażeniach? :) Jaki masz samochód? Pasuje do niego bez problemu? Wykonanie ok?

reklama
Zylcia, wlaśnie też myślę nad tym samym fotelikiem Recaro. Walczę z myślami, bo mam na oku Monza Nova Recaro i Diablo XL Caretero. Możesz napisać więcej o swoich pierwszych wrażeniach? :) Jaki masz samochód? Pasuje do niego bez problemu? Wykonanie ok?

My mamy Skodę Fabię - pasuje bez problemu. Wykonanie bardzo dobre, tapicerki świetne - podobno po wielu praniach nadal wyglądają jak nowe. Porównywałam z Roemer i Recaro ma dużo lepsze materiały. Dodatkowo w zagłówku ma głośniczki - jak dziecko lubi słuchać bajek to fajna sprawa bo można mu coś cicho włączyć. Siedzisko ma wewnątrz taką piankę lateksową (pod tapicerką) jak są lateksowe poduszki robione i nie zbija się tak szybko jak w innych fotelikach.
Ogólnie jak na razie jestem zadowolona.
Kupiliśmy kolor fioletowy.

Zylcia, dzięki za info :-). A co do tapicerki to chyba coś w tym jest. Ostatnio już pisałam, że dojrzałam w jednym z samochodów na firmowym parkingu fotelik Recaro. Właścicielka ma go od kilku lat, już druga córa w nim jeździ i rzeczywiście wygląda bardzo dobrze. Nawet się nie sprały kolory. Więc jeśli nadal trzymają jakość tak jak te kilka lat temu, to super. Chyba faktycznie ten kupię...

Edit:
Haha :-D. O ja sierota... Właśnie doczytałam, że ten model Monza Nova, na który się napaliłam, wejdzie do sprzedaży dopiero od maja 2013 :-).

Ostatnia edycja:
Dzag ale to decydujesz się na taki 9-36 kg? Ja byłam na ten Young Sport zdecydowana, ale jednak po waszych wpisach chyba poszukam takiego 9-18 kg :confused: np. Young Express Young Expert plus

P.s, któraś pytała czy fotelik z isofixem można używać bez isofixu, ten ponoć taki jest :tak:

Odnosnie fotelikow posiadajcy isofix - jest mozliwe zamontowanie Go jesli auto nie ma iso tylko jesli jest on dostosowany do montowania bez i z iso- z tego co wiem jest tylko kilka takich wartych uwagi.
Odnosnie podDupnikow sa one niebezpieczne, podvzas wypadku i tak sie wysuwaja z pod pupy. Dziecko do 150 I do 12lat musi muec fotelik.
Zylcia Monza jest super, ale on jest od 15 do 36. Wiec Dzag Tymek nie bedzie za maly?

No wlasnie tak mi sie wydawalo, bo ja dla swojego 4latka go kupuc chcialam- ale w auto sie nie zmiescil.
Chyba ze jakis nowy mniejszy model wychodzi

my mamy taki "poddupnik" na stałe w naszym volvo nie wiem jak to wytłumaczyc... na srodkowym siedzeniu w srodkowym rzędzie;-) mozna złozyc siedzenie i robi się "fabryczny poddupnik:-D" u nas mimo ze mamy auto 7osobowe jest ciasno jak mamy teraz 3 foteliki...
Angelina ma 130cm...

reklama
cornelka pisze:
Nataszka jest jeszcze nowa monza 9-36 Monza Nova IS
To własnie ten, który jakiś czas temu wyczaiłam. Wiem, że lepszy byłby 9-18 a potem 18-36. Ale niestety w moim przedziale cenowym nie znalazłam żadnego zwracającego na siebie moja uwagę fotelika. Na tą chwilę myślę o tym Recaro. Obecny fotelik mamy do 13 kg, Tymek jeszcze sam stabilnie nie siedzi, więc mam jeszcze chwilkę. Może znajdę coś równie ciekawego w przedziale 9-18.
W sumie... ten Young Expert plus też wygląda porządnie...

Ostatnia edycja:
Do góry