reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyprawka dla sierpniowych skarbeczkow :D

reklama
Blerka,
Ekokapiele sprawdzilam wszystkie poza owsiana. Ale stosowalam tylko jak cos sie dzialo ze skora dziecka, nie codziennie. Glownie na potowki. Mysle, ze teraz niekoniecznie, w sierpniu nie powinno byc juz takich upalow.
A kora debu jest niezastapiona w dzieciecej apteczce,
Natluszczanie tez nam bylo potrzebne, zwlaszcza na poczatku.

A macie może jakąś listę niezbędnych kosmetyków dla noworodka? Bo 250 zł to tak dużo że mam wrażenie że to kosmetyki i leki na wszystko.

Natka ale tu nie chodzi o to, ze jakies kosmetyki sie sprawdzaja. Chodzi o to zeby w cienka skore noworodka nie wsmarowywac od razu takiej chemii.

Ja na wyprawke kosmetyczna nie wydalam wiecej niz 50 zl. Plyn do mycia, krem do pupy jesli jest taka potrzeba., mokre chusteczki i co wiecej?

Moja 2,5 latke od poczatku kapie w rossmanowskim plynie. Chusteczek uzywamy z netto. Nawet kupujac kosmetyki dla siebie zagladam do sroki bo po co ladowac w skore tyle niepotrzebnej chemii, ktorej i tak mamy w nadmiarze ze wszzystkich stron.

Ja jeszcze bym dodala octanisept do pepka, sol fizjologoczna i gaziki jalowe do oczu.
W dzien zamiast chusteczek zwykla woda i wata/wacikiem przemywalam.
Jeszcze mialam parafine ciekla na pierwsze dni na luszczaca sie skore dloni i stopek, ale to kupowalam dopiero po urodzeniu.

W moim szpitalu moge miec wlasne kosmetyki, i mama kapie dziecko, polozne pomagaja.

A u.nas dzieci się nie kąpie w szpitalu, tzn tam gdzie rodziłam Frania. Jestem zdania, że te kilka dni spokojnie można poczekać,aż skorka się oswoi.
Z Franiem że względu na AZS kapalam Go też w siemieniu lnianym. Wcześniej w hippie.
Teraz od urodzenia raczej sama woda, potem zacznę coś dodawać.
Na pewni nie zaserwuje dziecku tych reklamowanych produktów.
A gdyby chcieli mi Go kąpać w szpitalu to na żadne płyny na pewno się nie zgodzę. A wyprawka kosmetyczna dla dziecka to taka jak Olka napisała, a Lunera dodała np. ten octanisept.

Jedyne czego uzywalam i do tej pory uzywam to octanisept. Poza tym zawsze mam w domu czopki paracetamol i wode morska do nosa. Sol fizjologiczna moze sie przydac. Poza tym nic kompletnie nie uzywalam :-D ja mieszkam 50km od calodobowej apteki ale w miescie mysle, ze spokojnie wszystko na biezaco mozna kupic co potrzebne :-)

reklama
Wiem, wiem ;-)

Same Oilatum płyn do kąpieli kosztuje ponad 40 zł, 29 zł szampon Oilatum :) 8 paczek chusteczek nivea to juz kolejne 50 zł :) takze grosz do grosza i sie suma zbiera. Wiem, ze kazda mama lubi inne kosmetyki i na inne je stac (ja wybralam cala wyprawke od nivea i oilatum bo jestem przekonana o ich skutecznosci i moglam sobie na to pozwolic).

Ja za to nie zamierzam maziac dziecka sposobami na babcie... Mączki ziemniaczane etc... W mojej rodzinie nikt z doroslych nie stosuje tego typu działań takze ja mojemu dziecku tez tego nie bede robic. Tak to sie mogli bawic w sredniowieczu a nie u mnie w domu :-D

Moja mlodsza siostrzyczka tez w niveii i oilatum byla oporzadzana i bylysmy z mama bardzo zadowolone z efektow :)
Wiec jak widzicie ile matek tyle podejsc :-D

Ostatnia edycja:
Do góry