reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyprawka dla sierpniowych skarbeczkow :D

Kolejność zdaniem Sroczki jeśli chodzi o pranie :-)

Załączniki

• 1429850121659.jpg
    1429850121659.jpg
    17,5 KB · Wyświetleń: 57
reklama
W ogóle dziewczyna uważa, po dokłądnej analizie produktów, że najlepiej nie oliwić dziecka, chyba, że trzeba i kąpać w naturalnym...
Wklejam o eko-kąpielach:
[h=3]Eko kąpiele[/h]

Staram się ograniczyć używanie "chemicznych" kosmetyków do minimum. Nie uważam, żeby było konieczne "hartowanie" dziecka chemią. Wciąż robię rekonesans kremów i balsamów (o tym wkrótce).
Cięgle walczymy z powracającymi potówkami, gdyby Mały Rycerz lubił leżeć na golasa to bym go tak kładła w dzień, niestety ewidentnie krępuje go ten stan więc jesteśmy skazani na ubieranie. Niestety choćbym nie wiem jak lekko go ubrała potówki się pojawiają prędzej czy później.

Pod jednym z postów PieluszkomMania prowadząca bloga PieluszkoMania Hand Made przypomniała mi o "eko-kąpielach" podsuwając link do Kąpiel dla alergika i skóry z AZS - naturalna w płatkach owsianych .
Ja pogrzebałam w starych książkach i znalazłam jeszcze kilka innych przydatnych kąpieli.

1. Kąpiel w Płatkach owsianych

Naturalna nawilżająca kąpiel w płatkach owsianych:
2 filiżanki płatków owsianych namaczamy w wodzie- pozostawiamy na około 30 minut
następnie gotujemy płatki w tej wodzie około 30 minut
studzimy i przelewamy wywar do wanienki którą uzupełniamy ciepłą wodą:)
Można szkraba myć w samym wywarze, lub płatki odsączyć - jeśli szkrab uwielbia łapać drobiazgi i wszystkiego chce spróbować ( jak nasz:))
Gotowe:)

płatki można także zmielić na mąkę- wówczas mączke owsianą gotuje się szybciej i nie trzeba bawić się w odławianie płatków owsianych- obawiać się o ewentualne zatkanie odpływu:)

Dzieciaczka kąpiemy w takim mlecznym, lekko lepkim roztworze, nie spłukujemy - natłuszczanie wszelakimi oliwkami jest zbędne, gdyż wywar z płatków owsianych pozostawia naturalną warstwę ochronną.

przepis pochodzi z bloga: PieluszkoMania Hand Made

2.Kąpiel w krochmalu

Ma działanie łagodzące i wygładzające, znakomicie radzi sobie z potówkami.
Są dwa sposoby na taką kąpiel.
1. Gotujemy krochmal. Na każdy litr wody używamy około 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Gotujemy jak kisiel, a następnie dolewamy do kąpieli. Woda w wanience powinna wydawać się "śliska", ale nie glutowata :).
2. Do wanienki z wodą do kąpieli wsypujemy mąkę ziemniaczaną i w takim roztworze myjemy malucha.

3.Kąpiel w rumianku

Działą łagodząco i odkażająco.
Zaparzyć 20g rumianku w około pół litra wody (można użyć rumianku w torebkach). Przygotowany zaparzony roztwór wlewamy do wanienki - woda powinna mieć kolor piwa :) .

4.Kąpiel w korze dębu

Działa odkażająco, wysuszająco.

20dag kory gotujemy 2 godziny w dwóch litrach wody. Wlewamy do wanienki z wodą do kąpieli.

5.Kąpiel w nadmanganianie potasu

Jeżeli potówki przyjmują "formę ekstremalną" jest znakomita, działa odkażająco i wysuszająco.

Rozpuszczamy kilka kryształków w wodzie w której mamy kąpać naszego malucha - woda ma mieć różowy kolor.

reklama
Ja biore nieva bo sprawdzily sie u mojej mlodszej siostry i nadal sie sprawdzaja :D

poza tym i tak i malucha umyja w nivei bo szpital wspolpracuje z nia :-)

Mam wszystko z nivea + na pierwszy miesiac z Oilatum :)

Kosmetyki lepiej wieczesniej kupic... mi ponad 250 zł wyszlo na kosmetyczna wyprawke

Do góry