reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka - co powinna kupić mamusia dla siebie i dzidziusia?

takie pierwsze plamki schodzą. Kłopot wtedy jak musisz dziecku podac żelazo i ci chlapnie. Gorzej później, np plamy z marchewki.
U nas jelp i zdecydowanie bez zadnych płynów do płukania

reklama
Hmm nie wiedziałam że zżelazo tak brudzi. Wiecie co, ja sobie coraz bardziej uświadamiam, że nic nie wiem o pielęgnacji maleństwa. Nic nie wiem o szczepieniach, dodatkach typu żelazo itp. Mam nadzieję, że trafię do ddobrego pediatry. Niby u nas chwalą w przychodnia pediatrę, zobaczymy. A z takim maluchem trzeba iść do lekarza w jjakimś określonym terminie? Oczywiście przy założeniu, że nic złego się nie dzieje. Bo jakby coś się działo to logiczne.

Michalina bez paniki :-) w przeciągu 2 tyg. od narodzin zgłaszasz dziecko do lekarz (albo on przychodzi do Was, albo trzeba iść do przychodni) i wtedy jest pierwsze badanie. Jakie witaminy podawać dowiesz się przy wypisie ze szpitala lub właśnie na tej pierwszej wizycie. Pierwsze szczepienie jest po 6 tygodniu

Michalina bez paniki :-) w przeciągu 2 tyg. od narodzin zgłaszasz dziecko do lekarz (albo on przychodzi do Was, albo trzeba iść do przychodni) i wtedy jest pierwsze badanie. Jakie witaminy podawać dowiesz się przy wypisie ze szpitala lub właśnie na tej pierwszej wizycie. Pierwsze szczepienie jest po 6 tygodniu

u nas przy wypisie dają całą rozpiskę odnośnie badań, szczepień itd na te pierwsze tygodnie :tak:

Forum i prenumerata miesięcznika Dziecko - to wszystko mi pomogło poznać odpowiedzi na takie pytania

Tak idzie się na szczepienie ważenie i mierzenie. Najwcześniej chyba z tygodniowym dzieckiem

Marchewka to masakra do sprania, chociaż jabłuszko też potrafi piękne plamy zostawić. A przy mniejszym niemowlęciu - jeśli ulewa, to takie zważone mleko też potrafi narobić bałaganu - u nas wszystkie białe rzeczy po Klaudii nadają się do wyrzucenia - zostały paskudne żółte plamy nie do ruszenia..

Michalina, u mnie też przy wypisie dostałam wszystkie informacje, co dawać, kiedy do lekarza.

Oprócz szczepień wok 6 tyg jest badanie stawów biodrowych.

nie wiem czy też macie teraz takie odczucie ,że pierwsze miesiące to ciągłe wizyty w przychodniach.Ortopeda, okulista (ropiejące oczka), rehabilitacja ,neurolog, dermatolog to teraz standard.
Pediatrzy z każdym drobiazgiem kierują do specjalistów. Może dobrze,ale dla początkujących rodziców to stres.

Myślę jednak,że ważnym elementem przygotować oprócz wyprawki jest ustalenie przychodni i znalezienie dobrego pediatry. To bardzo duużo dla młodej mamy, daje poczucie bezpieczeństwa.
Ja spędziłam dużo czasu na szukaniu opinii wśród znajomych i w necie zanim się zdecydowałam. I tak dopiero z 3 lekarza i awaryjnie 4 jestem zadowolona.
Ale ja z racji wykształcenia medycznego chyba wysoko stawiam poprzeczkę;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry