reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wypowiedzenie umowy o pracę za porozumieniem stron a 4L

Lilijanna

Fanka BB :)
Miasto
wlkp
Witam Panią Prawnik,

Dnia 12.05.2011 nastąpiło wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony za porozumieniem stron z dniem 15.06.2011. Z propozycją wyszedł pracownik (moja siostra).
Pracodawca nasz się zgodził.
Uzgodnili, że siostra wykorzysta urlop wypoczynkowy za 2010 i 2011, który skończyć się miał 14.06.2011, 15.06.2011 miała przyjść do pracy pozałatwiać wszystkie sprawy typu zdanie kluczy itp. Przekazać mi tam jeszcze jakieś drobne sprawy.
Siostra rozchorowała się z dniem 13.06.2011.
Ma również własną działalność gospodarczą. I z dniem 16.06.2011 przystąpiła z ZZA na ZUA z dobrowolnym chorobowym.

I moje pytanie. Czy ZUS ma prawo zakwestionować zwolnienie lekarskie tłumacząc się (co jedna pani w ZUS zrobiła przy składaniu przeze mnie dokumentów w ZUS), że w trakcie L4 nie można zwalniać pracownika i podchodzi to pod inspekcję pracy.

Mi się wydaje, że jest wszystko ok, ale zaczęłam mieć wątpliwości.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

reklama
Dnia 12.05.2011 nastąpiło wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony za porozumieniem stron z dniem 15.06.2011. Z propozycją wyszedł pracownik (moja siostra).
To się nazywa rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, a nie wypowiedzenie.

Pracodawca nasz się zgodził.
Uzgodnili, że siostra wykorzysta urlop wypoczynkowy za 2010 i 2011, który skończyć się miał 14.06.2011, 15.06.2011 miała przyjść do pracy pozałatwiać wszystkie sprawy typu zdanie kluczy itp. Przekazać mi tam jeszcze jakieś drobne sprawy.
Siostra rozchorowała się z dniem 13.06.2011.
Ma również własną działalność gospodarczą. I z dniem 16.06.2011 przystąpiła z ZZA na ZUA z dobrowolnym chorobowym.

I moje pytanie. Czy ZUS ma prawo zakwestionować zwolnienie lekarskie tłumacząc się (co jedna pani w ZUS zrobiła przy składaniu przeze mnie dokumentów w ZUS), że w trakcie L4 nie można zwalniać pracownika i podchodzi to pod inspekcję pracy.
W trekcie L4 pracownika nie wolno wypowiedzieć mu umowy o pracę, ale jest możliwe rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

Do góry