reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wypłata macierzyńskiego z zus-u

T

ta1999

Gość
Cześć,
Z końcem lipca skończyła mi się umowa o pracę (nie przedłużono).
W lutym urodziłam i pracodawca 2 sierpnia złożył wszystkie papiery do ZUS o kontynuację wypłaty macierzyńskiego.

ZUS poinformował mnie,że moja sprawa jest ,,opracowywana,,....zaraz będzie miesiąc.

Ile ma ZUS na wydanie decyzji i wypłatę świadczenia?
Rozumiem,że jak pracodawca wyplącal mi 80% to ZUS wypłata taka sama kwotę?

reklama
Cześć,
W lutym urodziłam i pracodawca 2 sierpnia złożył wszystkie papiery do ZUS o kontynuację wypłaty macierzyńskiego.

ZUS poinformował mnie,że moja sprawa jest ,,opracowywana,,....zaraz będzie miesiąc.

Teraz w dobie pandemii nie ma konkretnego czasu.
Ja czekam od czerwca na jakąkolwiek decyzję, już mi ucięli kilka dni do wypłacenia bez jakiegokolwiek konkretnego powodu, pieniędzy również brak.
Tak ZUS będzie wypłacał 80%

Cześć,

To może trwać nawet 3-4 miesiące, jeśli umowa skończyła się w lipcu, a wypłaty u Twojego pracodawcy za lipiec są wypłacane w sierpniu, to na rozliczenie z tytułu tych wypłat i na wszystkie dokumenty od pracodawcy ZUS czeka do 15 dnia następnego miesiąca czyli do 15 Wrzesnia, dokumenty leżą na „kupce” i czekają na swoją kolej, jak już zaczną je procesować, to się może okazać, ze czegoś brakuje, lub coś jeszcze potrzebują, wysyłają list do pracodawcy lub do Ciebie, list idzie, dociera, Ty lub pracodawca donosiciele, odsyłacie, znów trafiaja na „kupkę”, czekają na swoją kolej itd. - jak już wszystko się zgadza i klepną wszystko do wypłaty, to Twój przelew czeka na wykonanie na dzień, kiedy robi się w danym ZUSie przelewy - mogą klepnąć Twój zasiłek 10 października ale ze przelewy robią zawsze np. 5 dnia miesiąca, to Twój pójdzie z wszystkimi innymi 5 listopada ;). Z doświadczenia wiem, ze warto zadzwonić do ZUSu i zapytać się o swoją sprawę, czy jest komplet dokumentów czy Teoj pracodawca lub Ty musicie coś donieść - bo szasem brakuje małego papierka, a nikt nie donosi przez 2 miesiące i to tak wisi.

Kochana ja czekałam na wypłatę zwykłego chorobowego 3miesice. Napisałam skargę do ministerstwa rodziny. Po tych 3mc jak mi wypłacili zaległości to dostałam tylko list od naczelnika z przeprosinami i informacja, że w okresie pandemii wszystko tyle trwa i nie wypłacają odsetek za zwłokę. Także radzę się ozbroic w cierpliwość

Teraz w dobie pandemii nie ma konkretnego czasu.
Ja czekam od czerwca na jakąkolwiek decyzję, już mi ucięli kilka dni do wypłacenia bez jakiegokolwiek konkretnego powodu, pieniędzy również brak.
Tak ZUS będzie wypłacał 80%
a skąd ta informacja że w dobie pandemii nie obowiązują ich przepisy, mam na myśli ustawowo przewidziany czas?

Kochana ja czekałam na wypłatę zwykłego chorobowego 3miesice. Napisałam skargę do ministerstwa rodziny. Po tych 3mc jak mi wypłacili zaległości to dostałam tylko list od naczelnika z przeprosinami i informacja, że w okresie pandemii wszystko tyle trwa i nie wypłacają odsetek za zwłokę. Także radzę się ozbroic w cierpliwość
To są jakieś żarty.... A człowiek ma wysr.... sobie środki na życie.
Niesamowite

a skąd ta informacja że w dobie pandemii nie obowiązują ich przepisy, mam na myśli ustawowo przewidziany czas?
W ja
To są jakieś żarty.... A człowiek ma wysr.... sobie środki na życie.
Niesamowite
No tak tak, też byłam na maxa wkurzona. Tak jest i nic nie możesz zrobić. Można napisać skargę które może to wszystko trochę przyspieszyć, ale nie koniecznie.

reklama
ZUSu nie obowiązują terminy w czasie pandemii.... Niestety.
Boże..... faktycznie!
Ale jaja.....

A ponadto osoby te nie mogą liczyć na odsetki z tytułu nieterminowej wypłaty świadczeń. Specustawa „kowidowa” z 2 marca 2020 r. stanowi bowiem w art. 31zd, że jeżeli termin wydania decyzji lub wypłaty świadczeń przez ZUS przypada w okresie obowiązywania stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii albo w okresie 30 dni następujących po ich odwołaniu, to w razie przekroczenia tego terminu Zakład nie jest zobowiązany do wypłaty odsetek ustawowych za opóźnienie.

reklama
Do góry