reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wymienniki węglowodanowe - cukrzyca ciążowa

Ainais

Fanka BB :)
Jak w temacie.
Mam zacząć stosować dietę cukrzycową, lekarka wytłumaczyła mi zasadę działania, wymienników węglowodorowych. Dostałam tabelkę ze składnikamii.

Brakuje mi natomiast jakiejś ściągi dotyczącej produktów, które można dostać w sklepach np. mieszanka warzywna itd. Czy znacie jakąś aplikację, która byłaby pomocna w komponowaniu posiłków?

reklama
Jak w temacie.
Mam zacząć stosować dietę cukrzycową, lekarka wytłumaczyła mi zasadę działania, wymienników węglowodorowych. Dostałam tabelkę ze składnikamii.

Brakuje mi natomiast jakiejś ściągi dotyczącej produktów, które można dostać w sklepach np. mieszanka warzywna itd. Czy znacie jakąś aplikację, która byłaby pomocna w komponowaniu posiłków?
olej te wymienniki, brzmi to skomplikowanie😁 sciagnij sobie na telefon apke albo sprawdzaj IG produktow, po prostu jedz to co ma niski indeks i już

olej te wymienniki, brzmi to skomplikowanie😁 sciagnij sobie na telefon apke albo sprawdzaj IG produktow, po prostu jedz to co ma niski indeks i już
Najgorsze co można zrobić. Prowadzi do wykluczenia produktów ze stosunkowo wysokim IG, które są zdrowe i mają mało węglowodanów i do jedzenia tych, które węglowodanów mają dużo a IG niskie.

Jak w temacie.

Ja niestety liczyłam według wzoru.
Nie znam takiej aplikacji, ale chętnie sama się dowiem.

VitaScale liczy wymienniki, sporo prodyktow ze sklepów jest w bazie, można dodawać samemu wg tabeli.

Na czym polega dieta oparta na wymiennikach? Szukałam info na ten temat, ale znalazłam tylko dot. dawkowania insuliny

@Ainais polecam Ci książkę pt. „Liczymy kalorie”. Ja co prawda nie mam cukrzycy, ale mam męża cukrzyka i korzysta z tej książki podczas obliczenia tych wymiennikow węglowodanowych. W książce tej jest dużo produktów, potraw, które maja podane węglowodany i z tego łatwo można sobie przeliczyć. Poniżej zdjęcie tej książki. Gdybys chciała to mogę Ci wysłać przykładowe strony jak to wyglada 😊

Załączniki

• 0C704425-5F6A-4EF7-A7DC-05A1E9D592BD.png
    0C704425-5F6A-4EF7-A7DC-05A1E9D592BD.png
    201,7 KB · Wyświetleń: 74
I
IG to nie wszystko. Jest jeszcze ładunek glikemiczny.

WW to tak naprawdę bardzo fajny sposób prowadzenia diety. Je się dużo i dobrych jakościowo produktów.

VitaScale liczy wymienniki, sporo prodyktow ze sklepów jest w bazie, można dodawać samemu wg tabeli.

Na czym polega dieta oparta na wymiennikach? Szukałam info na ten temat, ale znalazłam tylko dot. dawkowania insuliny
Wyliczyła mi diabetolożka. Na podstawie wagi i wzrostu i wskazała ile cukru powinno być w każdym posiłku. Wymiennik węglowodanowy to inaczej 10 g cukru.

reklama
Do góry