reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wymiary płodu 21t0d

Nalia91

Fanka BB :)
Dzień dobry, dzisiaj byłam na wizycie. Niby wszystko ok, ale zastanawiają mnie wymiary dziecka. U mnie dzisiaj 21t0d. A w wymiarach znacznie odstaje brzuszek. Wszystkie inne są jakby wyprzedzał tydzień ciąży o 1 tydzień:
-BPD - 22W2D (90centyl)
- HC - 21w5d (81 centyl)
- AC - 20w4d (27 centyl)
- FL - 22w0d (75 centyl)

Za tydzień mam USG prenatalne. Z czego mogą wynikać te różnice?

reklama
Z tego że dziecko już w łonie matki rozwija się swoim tempem. Naprawdę nie popełniaj tego błędu co ja i nie zamartwiaj się na zapas. Nie analizuj tak dokładnie usg jeśli lekarz nie widzi problemu [emoji6] U Ciebie wymiary są jak najbardziej ok, różnica może wynosić nawet 2 tyg. U mnie np w 24 tc główka była o tydzień mniejsza. Później w 30 tc wszystko było idealnie, a już miesiąc później okazało się że mały jak by zaczął wolniej rosnąć bo ciąża była o 3 tyg młodsza. Urodził się przeciętnym zdrowym niemowlakiem. Wszystko jest ok ![emoji8]

dokładnie tak, nie zamartwiaj się, nie wymyślaj, bo dziecko sobie rośnie po swojemu, a jakie będzie to się okaże, myśl pozytywnie i skupiaj się na radosnych sprawach

Kochana wcale nie ma takich odchylen :D
Wszystko jest ok.
2 tygodnie to normalne.
Dzieci tylko na początku rosna idealnie później jak chca
Nikt nie jest taki sam.
Moj synek od 24 tyg mial główkę 3 tygodnie większa niz brzuszek..Lekarz obserwowal ale powiedzial zebym sie nie martwila bo co druga kobieta w ciąży tak ma i ze nie ma takich samych dzieci.:)
I ze synek ma bardziej glowke okrągła niz jajowata i moze taka uroda albo ktores z nas tak mialo
I ze usg tk tylko głupia maszyna.
I ma zakodowanw swoje wymiary.
A kazde dziecko jest inne.
I powiedział ze teraz rosnie glowka potem stanie w miejscu i bedzie rosnal brzuszek;)
I ze jak donosze do końca to pewnie sie wyrówna ladnie.
I faktycznie poszlam w 38 tyg na ostatnie usg i glowka idealnie do 38 tygodnia i wszystko inne tez.
Urodzil sie z mala kształtna glowka.
Wiec tak to wyglada :-)

Moja córka była o 4 tyg większa 21 tydz polowkowe a ona jakby 25 tydz później w 32 wpisane 36 tydz urodziła się dużą 4600g więc wiesz każde dziecko rośnie w swoim tempie.I nie analizuj nic w necie bo zwariujesz

Bardziej mnie zastanawiają te wymiary głowy i brzucha - czy to już można podejrzewać hipotrofie

Bardziej mnie zastanawiają te wymiary głowy i brzucha - czy to już można podejrzewać hipotrofie
Twój lekarz widział te wyniki i nic na temat hipotrofii nie powiedział wiec nie masz się czym martwić. Rozbieżności między główka, brzuszkiem i całą resztą do 2 tygodni zdarzają się dość często więc na spokojnie. Jeżeli cokolwiek będzie nie tak to lekarz Cię poinformuje.

reklama
Do góry