reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wychowawczy a zwolnienie

mama2011

Fanka BB :)
Dziedzko urodziłam 8 stycznia do 26 maja jestem na macieżyńskim, złożyłam wniosek od 27.05-23.06 na dodatkowy urlop macieżyński od 24.06-25.07 urlop za 2011r; 23 dni i od 26.07-31.08; 26 dni za 2012r. Wniosek złożyłam 18.04.2012r wiem że firma może mi nie udzielić pełnego urlopu za 2012r ,ale do kiedy mają czas mi odpowiedzieć i czy mogą zmieniać decyzje odnośnie urlopu za 2012r. Po urlopie za rok 2012 chcę iść na urlop wychowawczy prawdopodobnie na trzy lata ponieważ jest to praca 3 zmianowa a jestem sama z dzieckiem (mąż w delegacjach). Mam umowę o pracę na czas nieokreślony w firmie pracuje ok 500 osób.
moje pytania:
- kiedy złożyć podanie o urlop wychowawczy ( o ile się nie mylę czytałam tutaj na forum że miesiąc przed rozpoczęciem, a na "Rodzice.pl" pisze że na dwa tyg przed planowanym urlopem)
-czy jak już będę na urlopie wypoczynkowym czy firma może dać mi wypowiedzenie np. listownie a mi zależy żebym była na wychowawczym bo liczą się lata pracy
Na urlop wychowawczy nie składałam jeszcze podania bo zależy mi na pieniążkach za urlop wypoczynkowy i nikt mnie w pracy nie pytał co zamierzam po urlopie wypoczynkowym

Dziękuję za odpowiedzi

reklama
Dziedzko urodziłam 8 stycznia do 26 maja jestem na macieżyńskim, złożyłam wniosek od 27.05-23.06 na dodatkowy urlop macieżyński od 24.06-25.07 urlop za 2011r; 23 dni i od 26.07-31.08; 26 dni za 2012r. Wniosek złożyłam 18.04.2012r wiem że firma może mi nie udzielić pełnego urlopu za 2012r ,ale do kiedy mają czas mi odpowiedzieć i czy mogą zmieniać decyzje odnośnie urlopu za 2012r.
Pracodawca musi udzielić urlopu w wymiarze wskazanym przez Pania.

Po urlopie za rok 2012 chcę iść na urlop wychowawczy prawdopodobnie na trzy lata ponieważ jest to praca 3 zmianowa a jestem sama z dzieckiem (mąż w delegacjach). Mam umowę o pracę na czas nieokreślony w firmie pracuje ok 500 osób.
moje pytania:
- kiedy złożyć podanie o urlop wychowawczy ( o ile się nie mylę czytałam tutaj na forum że miesiąc przed rozpoczęciem, a na "Rodzice.pl" pisze że na dwa tyg przed planowanym urlopem)
dwa tygodnie przed planowana data rozpoczęcia urlopu. termin 1 miesiąca dotyczy nauczycieli.

-czy jak już będę na urlopie wypoczynkowym czy firma może dać mi wypowiedzenie np. listownie a mi zależy żebym była na wychowawczym bo liczą się lata pracy
Co do zasady nie mozna wypowiedzieć umowy pracownikowi nieobecnemu w pracy. urlop wychowawczy nie chroni jednak całkowicie przed zwolnieniem - jest możliwe zwolnienie pracownika na wychowawczym.

Dziękuję za odpowiedź.
szukałam w internecie informacji i wychodzi na to że mogę zostać zwolniona już w pierwszym dniu na urlopie wychowawczym? i co po zwolnieniu mogę zrobić?, czy mogę się zarejestrować w UP?
A urlop wypoczynkowy za 2012 dostanę tak jak napisałam we wniosku czyli 26 dni?

Ostatnia edycja:
szukałam w internecie informacji i wychodzi na to że mogę zostać zwolniona już w pierwszym dniu na urlopie wychowawczym?
W szczególnych przypadkach - tak.

i co po zwolnieniu mogę zrobić?
Bylaby pani bezrobotna - czyli pozostaje rejestracja w UP.

czy mogę się zarejestrować w UP?
Tak.

A urlop wypoczynkowy za 2012 dostanę tak jak napisałam we wniosku czyli 26 dni?
Tak powinno być.

Do góry