reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wszysto co dotyczy porodu jest tutaj!!!!!!

No i koniec wymigiwania się. Została nam ostatnia prosta. A na końcu niej nasza meta czyli poród.
Dobrze było by sie przygotować do tego wydarzenia.

reklama
Sygnały, które świadczą o zbliżaniu się porodu

• Na 2-3 tygodnie przedtem zmienia się kształt brzucha. Dno macicy (czyli ta jej część, która znajduje się pod przeponą) obniża się, mama swobodniej oddycha i częściej czuje parcie na mocz. Dzieje się tak u większości kobiet, kiedy maluch przyjmuje w kanale rodnym "pozycję startową".
  • Będziesz odczuwała częstsze skurcze macicy, które przygotowują ją do pracy w czasie porodu i pozwalają dziecku oswoić się z doznaniami, które je czekają.
  • Na pewno zauważysz, że zmienia się charakter ruchów dziecka: przypominają przeciąganie się.
  • Z powodu zmian hormonalnych możesz mieć gorszy nastrój, który minie wraz ze wzrostem poziomu oksytocyny.
  • Możesz zauważyć na bieliźnie dużą ilość gęstego śluzu (czasem lekko różowego albo brunatnego) - to czop śluzowy, który znajdował się w szyjce macicy i wysuwa się na zewnątrz, kiedy zaczyna się ona rozluźniać.

Lady możliwe, że masz zwiększone upławy, nie koniecznie związane z infekcją, pod koniec ciąży mogą wystąpić białe upławy, ponoć wyglądają trochę jak jogurt.
Czop jest śluzowaty (inny niż upławy) jeśli jest zabarwiony krwią uwaga! to znak, że szyjka się rozwiera:tak: jeśli na poród za wcześnie zalecany kontakt z lekarzem:tak:

A tu całkiem przydatny link, możecie wyszukać szpital w którym chcecie rodzić:
Fundacja Rodzi� po Ludzku - szko�y rodzenia, szpitale, poradnie laktacyjne

Masiu a jak ja mam odróznic czy to upławy zwiekszone czy czop???? czym sie różnią? jedno wiem ze mam to od kilku dni dopiero i mna bielisnie zostaje mi taki jakby krem biały taki lepki w dotyku....i troche tego jest ..... jeju jak mam to odróżnic.?

Lady znalazłam coś:
Z książki "W oczekiwaniu na dziecko"
w ósmym miesiącu możesz odczuwać:

- nasilające się białawe upławy pochwowe;

MASIEK pełne info....mi się już zmienił charakter ruchów są to właśnie przeciągania się ale sądze że to związane raczej z tym,że dziecko ma mało miejsca i ja czuję się napięta na brzuchu nawet....

reklama
Do góry