reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

Do roku możesz być spokojna :) Maksowi szły pod koniec 8 miesiąca (ślinił się też od 5 chyba:) Jak już było tak tydzień przed ząbkami to marudznie przybrało na sile i nie było wątpliwości że to ząbki. Potworny płacz w nocy nie pomagało noszenie. Potem gorączka, biegunka ech ciężko było ale przetrwaliśmy. Teraz wyszły górne jedynki i zauważylam dopiero jak urosły:) zero objawów.czekam na kolejne bo młody chce wszystko jeść a nie ma czym :)

reklama
Mój Marcel ślinił sie i rozpulchnione dziąsła miał od 4 m-ca. Różnie to bywało, raz lepiej raz gorzej w zaleznosci czy zeby sobie etapami rosły w dziąsłach. Widzialam ze w dziasłach ma jedynki,dwójki,trójki górne iiiiii iiiiiii nicccccccc w 8 m-cu pojawiły sie rozpulchnione jedynki na dole i tak sobie szły az o dziwo wyszły jako pierwsze 2 tyg temu w ciezkich bólach. Podsumowując zeby szły od 4 m-ca a przebiły sie w 9,5. Niezły czas, ale nie ma szału 10 m-cy i dwie dolne jedynki dopiero co swiatło dzienne ujrzały :), ledwo mu odstaja od dziasełek takie białe koronki hehehehe

U nas to samo. Mały cierpiał od 5 miesiąca. Ząbki już były widoczne w dziąsłach. A pierwszy wyszedł jak miał 8,5. Do teraz najgorsze jest wchodzenie ząbków w dziasła. Jak już są widoczne-to samo przebicie tak nie boli. Gorzej jest wcześniej.

U nas to samo. Mały cierpiał od 5 miesiąca. Ząbki już były widoczne w dziąsłach. A pierwszy wyszedł jak miał 8,5. Do teraz najgorsze jest wchodzenie ząbków w dziasła. Jak już są widoczne-to samo przebicie tak nie boli. Gorzej jest wcześniej.

Dzięki lenka pocieszyłaś mnie, bo Zuzi już widać jakby lada dzień miały wyskoczyć, trochę jest marudna i gryzie wszystko co popadnie. Zapewniam jej dużo atrakcji dnia i jakoś dajemy radę. Nie mogę się doczekać tego pierwszego.

pierwszym objawem sa jest na pewno slinienie sie,obfite!wkladanie wszystkiego do buziolka,a te gorsze to placz rozdraznienie,problemy ze spaniem i brak apetytu jesli ma juz spuchniete dziaselka...to chyba te najwazniejsze.my wlasnie z Maxikiem walczymy o pierwsze zabki,a ile ma dzidzia Twoja?

U mnie Zuzinka najpierw się strasznie śliniła, potem jej popuchły dziąsła, a na końcu trzy dni z rzędu nie spała i tak co jakiś czas cyklicznie mam ciekawe noce:szok: chyba dzisiaj się zapowiada taka noc. Już cztery miesiące a ząbków dalej nie ma, ale już widać je bardzo wyraźnie. Mam nadzieję, że lada dzień wyjdą, bo już nie mogę patrzeć jak ona się męczy:wściekła/y:

reklama
witam :)
jaka temperaturka jest przy ząbkowaniu?
Moja Mała od kilku dni jest rozdrażniona i marudna ale tez nie cały czas tylko jak jejchyba zabawa znudzi, ślini się na potęgę pcha rączki do buzi nawet noszenie na rączkach to żeby nie za długo bo też się szybko denerwuje i woli w łóżeczku leżeć a od wczoraj zauważyłam skoki temperatury w ciągu dnia - mierzę rano 36,9 po godzinie czy dwóch 36,6 znowu za jakiś czas mierzę to 37,2 a potem znowu 36,6... staram się nie dawać niczego przeciwgorączkowego bo moja pediatra zaleca dopiero jak przekroczy 38 żeby podać... dziąsełka oglądam ale nie wiem czy są rozpulchnione czy jeszcze nie...

Do góry