reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wspomaganie dziecka po CC.

Papillonek1980

Fanka BB :)
Witam. :)
Jestem mamą malutkiego cesarza. Dziecko z planowanego cc. Maluszek karmiony jest piersią, jednak dokuczają mu mocne bóle brzuszka. Przed oddaniem gazów, zrobieniem kupki bardzo długo pręży się i krzyczy, nic nie pomaga. :(
Czy mogę pomóc mu w jakiś sposób, podać tzw. Dobre bakterie na wspomożenie flory bakteryjnej?
Jakie mleczko modyfilowane jest najbogatsze w dobre bakterie? Pomożecie?
Masowanie brzuszka, ciepłe okłady nie działają. :(

reklama
Rozwiązanie
To nadal potwierdza dobry przyrost. Przyrost liczymy od stanu faktycznego. A na powrót do wagi urodzeniowej dziecko ma 2tygodnie. Twoje już przegoniło oby tak dalej ;)

Ps. Pokarm miałaś od połowy ciąży. Mega pożywna siare. A wagę każde dziecko traci po porodzie. Każde. Nawet 10% (czyli Twoje mogło spaść nawet 300g) . Spadek był niewielki.
Fantastycznie! :) Bardzo dziękuję. :)
reklama
Mały spam na temat kp noworodka, ale polecam:

Kilka linków do poczytania:

Link do: Nowonarodzone dziecko bezczelnie siedzi non stop przy cycku! Czyli dlaczego odruch ssania jest ważny i należy go pielęgnować.
Link do: 5 kroków do udanego karmienia piersią
Link do: Na czym polega karmienie piersią?
Link do: O karmieniu noworodka

Tutaj temat wyczerpany na 100%
Link do: Newborn Archives • KellyMom.com

Jak sprawić, by dziecko szerzej buzię otwierało:

Jak prawidłowo dostawiać dziecko do piersi:

Tu jak ma dziecko ssać, żeby jeść
http://ibconline.ca/breastfeeding-videos-english/ film "GOOD DRINKING" - posłuchajcie odgłosów jedzenia
2764.png
<3

A tu jak ma dziecko NIE ssać, bo się tak nie naje za chinyludowe
http://ibconline.ca/breastfeeding-videos-english/ film "NIBBLING"

A tak wygląda super dobre ssanie

Asymetryczne dostawienie do piersi

I tu podobnie

Takie malutkie dziecko właśnie najada się kilkoma łykami. Poczekaj trochę, zwaz malucha i sama zobaczysz. Nie daj się naciągnąć na żadne suplementy dla dzieci po cc. Układ pokarmowy długo dojrzewa, daj mu czas.

Pobudzać dziecko do ssania, laskotac po brodce, stopkach, lżej ubrać.
Zgadza się. U nas CDL poszła o krok dalej i zaleciła do karmienia w samej pieluszce przystawiac aby dziecko nie przysypiało.
Ja nie miałam sumienia takiego kilkudniowego bobaska zimą wychladzac, ale zdjęcie spodenek czy skarpetek też pomagało.

Byliśmy w poradni dziecięcej zważyć się i pokazać lekarzowi. Wszystko ok i jest malutki przyrost. W trzy dni 170 g. Zobaczymy co dalej.

Dziękuję za ważne i przydatne linki. Niby sporo się wie, ale czasem z troski o dziecko nadmiernie panikuje. ;)
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)

reklama
Kochana... Minimum dla dzieci kp do 3 miesiąca to 120... tygodniowo. A tu 170 w trzy dni! Super ;) Powodzenia
Byłam chyba zbyt mało precyzyjna.
Ta waga jest od spadku, więc nie ma rewelacji. Synek urodzony z wagą 3350, spadł w drugiej dobie na 3200 (nie miałam wtedy pokarmu), a w dniu wypisu na trzecią dobę miał 3230.
Teraz, w domku, po 3 kolejnych dniach mamy 3400.
Wychodzi 50g na plusie po 6 dniach od urodzenia, a 170 od wyjścia ze szpitala. ;)

Do góry