aurii_orelii
Fanka BB :)
20:45Kciuki
O której?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
20:45Kciuki
O której?
Ja 20:1520:45
Tymi genetycznymi? No w PL legalnie nie możesz nic zrobić z ciążą.Dziewczyny weźcie mi tak lopatologicznie wytłumaczcie o co chodzi z tymi testami, tak ogólnie. Jeśli np taki test wykarze jakieś nieprawidłowości to da się coś z tym zrobić czy to tylko dla naszej wiedzy? Cenowo to chyba do tanich nie należy. Z córką nie robiłam. Teraz coś mi profesor wspomniała, ale ze o tym będziemy na następnej wizycie rozmawiac. Byłam tak zestresowana że nie zapytałam o nic.
Oczywiście nie miałam na myśli że jak się dowiem to usunę. Taka opcja nie wchodzi wogle w grę. Bardziej chodzi mi czy da się niektóre choroby leczyć. Bo psychicznie to ja się wolę po porodzie przygotowywać niż w ciąży się dołować. Znam kilka przypadków, gdzie w testach wychodził zespół Downa, matka bardzo to przeżywała, stresowała się a dziecko rodziło się zdrowe.. wolałabym uniknąć tego stresu. Ale tez profesor do której chodzę nie akceptuje sprzeciwu, więc jak zleci to będę musiała zrobić. Albo szukać innego lekarzaTymi genetycznymi? No w PL legalnie nie możesz nic zrobić z ciążą.
Ale ewentualne wady można leczyć już podczas życia płodowego lub zaraz po. Więc dowiadując się wcześniej dostajesz czas na edukację, przyswojenie tego psychicznie, zorganizowanie leczenia, pieniędzy.
Z jednej strony się z Tobą zgadzam, ale takie badania nie wykazują tylko upośledzeń, nieuleczalnych chorób czy tzw. "zespołów", na które nie mamy wpływu. One również mogą wykryć wady, które są uleczalne. Im wcześniej, tym lepiej. Jeśli się mylę, to mnie poprawcie, bo na razie jestem laikiem totalnym w tym temacie.Oczywiście nie miałam na myśli że jak się dowiem to usunę. Taka opcja nie wchodzi wogle w grę. Bardziej chodzi mi czy da się niektóre choroby leczyć. Bo psychicznie to ja się wolę po porodzie przygotowywać niż w ciąży się dołować. Znam kilka przypadków, gdzie w testach wychodził zespół Downa, matka bardzo to przeżywała, stresowała się a dziecko rodziło się zdrowe.. wolałabym uniknąć tego stresu. Ale tez profesor do której chodzę nie akceptuje sprzeciwu, więc jak zleci to będę musiała zrobić. Albo szukać innego lekarza
Z jednej strony się z Tobą zgadzam, ale takie badania nie wykazują tylko upośledzeń, nieuleczalnych chorób czy tzw. "zespołów", na które nie mamy wpływu. One również mogą wykryć wady, które są uleczalne. Im wcześniej, tym lepiej. Jeśli się mylę, to mnie poprawcie, bo na razie jestem laikiem totalnym w tym temacie.