reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2024

reklama
Jak tam dziewczyny radzicie sobie z swoimi maluchami ?! Mi doskwiera brak snu i ciężko pogodzić opiekne nad dwójka dzieci

U mnie już całkiem nieźle wypracowana rutyna, odetchnęłam jak córka wróciła do przedszkola I zostałam z maluchem tylko bo przy dwójce w domu non stop to faktycznie ciężko 😂 Mąż wrocil do pracy więc całkowicie już przejęłam nocki i on karmi go tylko wieczorem żebym mogła się szybciej położyć spac. Czego zazwyczaj i tak nie robię, bo wolę w wolnym czasie pograć czy poszydelkowac zamiast się regenerować 🙈

Właśnie wróciłam od położnej bo się przestraszyłam że prawie nie krwawie (bardzo skąpe według mnie ) żeby mnie zbadala. Nie mam bólu brzucha ani goraczki. Wzięła mnie na fotel mówi że macica się ładnie obkurcza i wydzielina też jest prawidłowa czyli wszystko ok 😁

To zazdroszczę ja bym chciała się wyspać ニ. Albo chodziaz pospać z 4/5h Ciągiem

A partner nie może pomóc i przejąć jednego karmienia zebys pospala te 4/5h ciągiem? Jak mój był na urlopie albo jest weekend to nocne karmienie o 3ciej przejmował. Ja karmiłam go koło północy i wstawałam na karmienie o 5/6.
Jeśli karmisz piersią to można zawsze spróbować odciągnąć i podać z butelki

A partner nie może pomóc i przejąć jednego karmienia zebys pospala te 4/5h ciągiem? Jak mój był na urlopie albo jest weekend to nocne karmienie o 3ciej przejmował. Ja karmiłam go koło północy i wstawałam na karmienie o 5/6.
Jeśli karmisz piersią to można zawsze spróbować odciągnąć i podać z butelki

Tylko niech ma na uwadze, że każde podanie butelki może zaburzyć odruch ssania i potem do piersi będzie już ciężko wrócić 🤷‍♀️

Tylko niech ma na uwadze, że każde podanie butelki może zaburzyć odruch ssania i potem do piersi będzie już ciężko wrócić 🤷‍♀️

Niekoniecznie, są butelki przypominające pierś i są dzieci jedzące i z piersi i z butelki - jedna butelka i lepszy sen mamy wart jest spróbowania. Równie dobrze dziecko w ogóle może nie chcieć butli a na tym etapie dużo osób dokarmia maluszki mm, wiec odciągnięcie swojego mleka i podanie go w butli przez partnera jak dla mnie jest dobrym rozwiązaniem, by mama dłużej pospała

Niekoniecznie, są butelki przypominające pierś i są dzieci jedzące i z piersi i z butelki - jedna butelka i lepszy sen mamy wart jest spróbowania. Równie dobrze dziecko w ogóle może nie chcieć butli a na tym etapie dużo osób dokarmia maluszki mm, wiec odciągnięcie swojego mleka i podanie go w butli przez partnera jak dla mnie jest dobrym rozwiązaniem, by mama dłużej pospała

Nie, nie ma takich butelek to jest chwyt marketingowy.
Zawsze butelka będzie inna niż pierś (chociażby dlatego, że każda z nas ma inne piersi jakim cudem butelka przypomina moją pierś i Twoją skoro na bank się bardzo różnią?)
Dajesz komuś radę, która może położyć KP.
Błagam zacznijmy być odpowiedzialni za nasze rady dawane anonimowo. To potem ta dziewczyna będzie miała problem, a nie ciocia dobra rada.

Moja wieloletnia praca z KP pokazuje, że nie - nie ma mam, które łączą KP i butelkę w takim czasie w jakim zaleca do WHO. Prędzej czy później następuje odstawienie na rzecz smoczka/butelki (najczęściej w skokach 4, 9 i 12 miesiąca).
I jak ktoś tak chce - to jego wola. Ale większość nie chce, większość potem idzie z płaczem do CDL i musi włożyć masę pracy i łez w powrót do karmienia piersią.

Ja też karmię piersią i butla odciągnięta i nie zauważyłam jeszcze wybiórczości u synka i również uważam,że jest to dobre rozwiązanie, coraz więcej kobiet się na nie decyduje i myślę, że każda ma świadomość tego, że dziecko może sobie wybrać co woli.

reklama
Ja też karmię piersią i butla odciągnięta i nie zauważyłam jeszcze wybiórczości u synka i również uważam,że jest to dobre rozwiązanie, coraz więcej kobiet się na nie decyduje i myślę, że każda ma świadomość tego, że dziecko może sobie wybrać co woli.

To ogromne gratulacje, ze udało Ci się tak karmić ponad 2 lata :)

Do góry