reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2020

My się karmimy tylko piersią. Maly pojada 🙂 w nocy ma częste pobudki za to w dzień śpi 🤷‍♀️ zostalo mi jeszcze 5 kg. A przytylam 17 kg. Liczę że zgubie jeszcze 10 😃 bo przed ciąża już miałam te 5 za dużo 😂

reklama
Do dziewczyn karmiących tylko piersią. Nie boicie się, że wasze dzieciątko je za mało? Ja odciagam pokarm, bo mamy problem z kp i czekam na wizytę u doradcy laktacyjnego, ale mam straszne schizy, że moje dziecko je za mało. Liczę ml wypie przez nią w ciągu dnia. Nie wiem czy dam radę karmić piersią, bo wtedy nie będę wiedzieć ile zjadla i będę się martwić, że jest glodna 🙈🙈
Nie ma się co martwić na prawdę my karmimy na zawołanie kiedy płacze lub się domaga jest przystawiany do piersi no chyba że lubi spać to położna kazała rozbudzić i do cycka ale jak dziecko normalnie robi kupy i siusiu czasem mu się uleje to znaczy że jest wszystko w porządku

Gunka- ja się na razie nie ważę przytyłam prawie 22 kg po porodzie mam obwisły brzuch z masą rozstępów nie da się na niego patrzeć słodyczy nie jem na wagę stanę za jakiś czas no chcę się dołować
Mój cały dzień potrafi na cycu wisieć 🤗ale na rączkach też woli spać niż samemu teraz mają dużą potrzebę bliskości
agaaa1990- nasz mały zazwyczaj patrzy się na wszystko czasem płacze ale rzadko cieszę się bo smaruje go oliwką potem przecieram oczka i pępek i jak by płakał to bym wszystko musiała szybko robić 😅
Mama_chlopakow- Gratulujemy 🤗 ❤ u nas też bez nacięcia się nie obeszło ale po tygodniu na rowerze jeździłam szybkiego powrotu do domu i dużo zdrowia🥳💐

Luiska- Po modyfikowanym mleku niemowlę śpi o wiele dłużej bo one o wiele dłużej się trawi niż mleko matki tego powodu długo śpią myślę że z czasem zacznie ci ładnie ssać pierś to kwestia czasu niektóre dzieci od razu ssą a inne potrzebują chwili na pewno to się wszystko ułoży najważniejsze żeby odciągać abyś miał swój pokarm moja znajoma tak robiła od początku odciągała i dawała swoje bo jej mały od razu po dostawieniu do piersi zasypiał i tylko lizał zamiast ssać 😊z gazami i bolącym brzuszkiem niestety jest ciężko może go po mleko modyfikowanym boleć i wzdymać albo ty coś jesz co mu nie służy ja zawsze trzymam małego aż mu się odbije brzuszek można po masować albo w ostateczności kupić kropelki na brzuszek 🤷‍♀️ 😓 mój aktualnie tylko na cycku i przybiera ładnie na wadze położna chwaliła ale urodził się 3450 w tamtym tygodniu było 3580 teraz myślę z ponad 3600 będzie ❤ a co do żołądka nie mam pojęcia mnie zamiast tego hemoroidy i zaparcia męczą

Ostatnia edycja:
Macie pomysły na wzdęcia u maluszka? Nasz je łapczywie, mysle że nałyka się powietrza. A pożniej zasnąc nie moze, nozkami fika i płacze okropnie, uspokaja się jak troszkę jak sie go nosi na pionowo. Najczęściej odbekuje po jedzeniu, ale mimo to męczy go brzuszek i to niezależnie czy kp czy mm.
U nas też jeszcze karmienie mieszane, mały ma 4 tydzień. Na wzdęcia trochę pomogło (choć całkiem nie zlikwidowalo,bo pewnie nie da się) kupienie butelki antykolkowej dr Browns'a. Butelka troche przypomina pierś, ale co najważniejsze mleko wolniej leci, bo w tych zwyklych butelkach mały aż krztusił się, wypijal całą butlę w minutę i łykał masę powietrza... Poza tym dajemy kropelki espunisan - położna poleciła na raz dawać ok. 10 kropel np. 2 razy dziennie (podobno skuteczniej niz 3-4 krople na każde karmienie). Zaczęliśmy ostatnio dawac też kropelki Delicol, ale ciężko stwierdzić czy działają, mają pomóc w przypadku problemów z trawieniem laktozy z mleka (niedojrzaly uklad pokarmowy moze miec z tym problem). Jakis spektakularnych efektów nie widzę, bo Ignaś nadal pręży sie i puszcza bączki, ale jakby mniej i przynajmnjej nie ma kolki, a na początku zdarzały się....

A macie jakiś sposób na skuteczne odbijanie u dziecka? U nas nie zawsze udaje się, prędzej czkawki dostaje maluch albo zaczyna ulewac....

Niezadowolona jeśli będzie głodne to będzie płakać;) dziecko na pewno da Ci znać ze nie pojadło, to moje czwarte dziecko, wszystkie tylko kp i jakoś nigdy nie martwiłam się ze nie pojada:) jak zje i jest spokojne to znaczy ze zjadło tyle ile trzeba :)

Angelika witaj, życzę Ci żebyś urodziła szybko i bez komplikacji:) już niedługo będziesz tulic maluszka :)
Jak Wasza waga po porodzie? Spadło wszystko? Mi spadło nawet z nawiązką, waga pokazuje 48kg :szok::rofl2:

Ja dzis 6 dzień po porodzie i mam 9kg mniej, także do wagi z przed porodu jeszcze 7kg mi zostało do zrzucenia 😬

Wasze maluszki też jak walną kupkę, to aż na plecy leci? Mój dziś wali rekordy w ilosci kupy po pachy 🤣

Sopek, u nas była położna- mały ważył wczoraj 2520g, a dziś 2660g (przy porodzie tydzień temu 23.9 miał 2630g). No ale my dokarmiamy mm. Jak więcej pokarmu bede mieć, to sprobuje tylko kp.

Luiska w jeden dzień przybrał 140g?:o jest to możliwe? Strasznie dużo:D a wazony na tej samej wadze?

Jak Wasz wzrok po ciąży? U mnie jakaś masakra strasznie mi się wzrok pogorszył :no2:

Nawet się nie obejrzysz, a maluszek bedzie z Wami :) każda z nas się bała porodu, ale na zapas się nie martw, może będziesz mieć lajtowy i szybki ;)
Dziekuje za slowa otuchy😊 mam nadzieje, ze w koncu dzidzia bedzie juz chciala wyjsc i oby wszystko poszlo sprawie i szybko.
jak juz dzidzie bede miala w swoich ramionach 🥰 bede mogla z wami pisac o innych rzeczach/problemach, ktore wyjda po porodzie😀

reklama
Dziekuje za slowa otuchy😊 mam nadzieje, ze w koncu dzidzia bedzie juz chciala wyjsc i oby wszystko poszlo sprawie i szybko.
jak juz dzidzie bede miala w swoich ramionach 🥰 bede mogla z wami pisac o innych rzeczach/problemach, ktore wyjda po porodzie😀
Masz jakieś zwiastuny, że będzie to tuż tuż? Ja też nadal czekam a kiedy masz się zgłosić do szpitala jak nic nie ruszy ? Chyba tylko we dwie zostalysmy 🥰

Do góry