30 listopad. Teraz 10t2dz wg OM i USG.A tak z ciekawości, bo nie pamiętam czy pisałaś kiedy miałaś OM?
reklama
Ale gapa ze mnie aż poleciałam zobaczyć usg No to jest różnica Hahaha przepraszam moja ma 3,6 mm30 listopad. Teraz 10t2dz wg OM i USG.
G
guest-1673535084
Gość
W Szwecji mozesz zamowic baby box z apotekek hjärtat, ja dostalam tydzien temu i byl tam smoczek, chusteczki nawilzane, patyczki do uszu i jeden pampers do tego witamina d, i krem do pupci no i ulotki ze znizkami.
Teraz zamowilam jeszcze jedno pudelko z babyproffsen ale jeszcze nie jechalam odebrac.
A i polecam podpisac gravidforsäkring to ubezpieczenie na wypadek gdyby z dzidzia bylo zle po porodzie
Nastka a ty juz wykupilas gravidförsäkring? Wlasnie dostalam oferte za 1350kr z folksam bo tu mam ubezpiczenie auta domu i psa wiec znizka, pokrywaja koszty dojazdu do szpitala, wszystkich lekow i odszkodowanie w wysokosci 600 tysiecy jesli dziecko bedzie niepelnosprawne lub chore.
Paulina_wrzesień12
Fanka BB :)
Cześć dziewczyny :-) Dawno nie pisałam ale mam do Was ważne pytanie - czy robiłyscie i czy warto jest robić test PAPP-A??? 3 marca mamy badania prenatalne i moja ginekolog zasugerowała mi właśnie test. Zastanawiam się, boję się że wynik bez potrzeby wprowadzi nas w stres i zamęt. Jeżeli badania wyjdą okej to czy jest sens dodatkowo czekać na wynik i się denerwować? U nas test kosztuje 400 zł. Z góry dziękuję za Wasze opinie :-)
@Paulina_wrzesień12 ja robię i USG genetyczne i test z krwi. Niestety w najbliższej okolicy mamy mały wybór, gdzie robić takie badania, a tam, gdzie się zgłosiłam tylko w pakiecie robią. Koszt i USG i testu z krwi razem to 400 zł.
Osobiście uważam, że z tych pierwszych badań prenatalnym najważniejsze jest USG, ponieważ lekarz ocenia każdy narząd dokładnie i osobno. Natomiast badanie z krwi to czysta matematyka i dane statystyczne. Dostaniesz wynik np. taki, że jest prawdopodobieństwo 1 na 5000, że dziecko urodzi się z zespołem Downa. Moim zdaniem jest to przydatne, ale u osób z grup podwyższonego ryzyka, np. powyżej 35 roku życia.
Osobiście uważam, że z tych pierwszych badań prenatalnym najważniejsze jest USG, ponieważ lekarz ocenia każdy narząd dokładnie i osobno. Natomiast badanie z krwi to czysta matematyka i dane statystyczne. Dostaniesz wynik np. taki, że jest prawdopodobieństwo 1 na 5000, że dziecko urodzi się z zespołem Downa. Moim zdaniem jest to przydatne, ale u osób z grup podwyższonego ryzyka, np. powyżej 35 roku życia.
Mi brzuch właśnie wybił (11 tc). Pierwszy fakt zauważył mój nastoletni pacjent, 'skomplementował' że strasznie przytyłam w ferieHej mamusie! Tak się zastanawiam czy zaczyna być widać u Was zaokrąglający się brzuszek? Z ciekawości weszłam na forum dla sierpniowych mam a tam pełno zdjęć już nawet z 8 tc i widać. Już nie mogę się doczekać aż u mnie coś zacznie rosnąć
Z fizjoterapeutycznych rozwiązań proponuję tejpy, większość fizjoterapeutow pokaże Ci jak je nakleić i będziesz mogla sobie sama powtarzać zabieg w domu. Dość skutecznie odciazaja i są bezpieczne od poczatku ciazy. A po 12 tygodniu można się przejść za zgodą ginekologa na masaż, super działa.Dziewczyny nie ogarniam już tego bólu krzyża . Jak leżę czy siedzę wszystko jest super, ale pójdę tylko do pracy i po 2 godzinach się zaczyna. W pracy przez 8 h muszę chodzić. Najgorsze w tym tygodniu są nocne zmiany, ale już ostatnia przede mną. Macie jakieś sposoby. Można jakieś maści czy cos?
Według mojej szkoły rollery, pilki i inne przyjemności ok ale dopiero po 12 tygodniu. Uważajcie bo wzdłuż kręgosłupa są zwoje nerwowe ktore odpowiadają za działanie calego organizmu a nasze malenstwa źle znosza nagłe zmiany, ogolnie nawet po 12 tygodniu lepiej zostawic grzebanie blisko kręgosłupa komus kto się zna.Maści z ibuprofenem raczej nie, co do innych - nie mam pojęcia. Może spróbuj rozluźnić na rolerze/wałku/piłeczce? Mi to pomagało przy napiętych mięśniach, chociaż w ciąży jeszcze nie stosowałam
reklama