karmelovelatte
Fanka BB :)
Któraś tu pisała o biegunce? Dopadło I mnie...
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ja mam skończone 28 lat i będę robić usg genetycznie i test PAPPA. Miałam robić tylko usg, ale lekarka u której chciałam sie zapisać prywatnie ( chyba Ci wcześniej o niej pisałam, jeśli dobrze pamietam) wciągnęła mnie na program z NFZ ze względu na to, że urodziło się w naszej rodzinie dziecko z zespołem downa. Jakby coś wyszło nie tak to wtedy zrobię NIFTY, ale jestem dobrej myśli i na razie nie biorę pod uwagę, że mogłoby być coś nie tak.Hej, myślałyście juz powoli o testach prenatalnych między 11-13tc? Jest ten test PAPPA który ma 85-90% dokładności, ale ja się jeszcze zastanawiam na testem NIFTY, jest droższy ale można juz robić od 10 tc i dokładność 99%. Oba nie są refundowane niestety, PAPPA jest refundowany jeśli masz <35 lat.
Tak, to prawda, problemy z tarczyca nie sprzyjają ciąży i mogą doprowadzić do poronień i dużych wad płodu, dlatego trzeba się pilnować. Ja na lekach do grobu, już przywykłam.Ja robilam badania na tarczyce jak zaczęliśmy planować dziecko. Moje Tsh wynosiło 5,89 i ginekolog kazała mi isc do Endokrynologa uregulować tarczyce przed staraniem o dzidziutka. Wiec musialam odoczekac 3 miesiace. Podobno za wysokie tsh utrudnia zajscie w ciazy i jest nie bezpieczne dla dziecka. Teraz jak jestem w ciazy musze brać dalej leki i to wieksza dawke bo dla maluszka.
No nią idę do lekarza 23.02 no dokładne pomiary maluszka i ma dać mi skierowanie na prenatalne, a ten PAPPA też jest za darmo po 35r.ź?Hej, myślałyście juz powoli o testach prenatalnych między 11-13tc? Jest ten test PAPPA który ma 85-90% dokładności, ale ja się jeszcze zastanawiam na testem NIFTY, jest droższy ale można juz robić od 10 tc i dokładność 99%. Oba nie są refundowane niestety, PAPPA jest refundowany jeśli masz <35 lat.
Witam i gratuluję❤Witam wszystkie wrześnioweczki ,u nas termin na 11.09.2018... 1 cm szczęścia