reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2017

Czy jesteś za tym by zamknąć wątek wrześniówek ?

• Tak

Głosów: 22 50,0%
  • Nie

Głosów: 15 34,1%
  • Nie mam zdania.

Głosów: 7 15,9%

• Wszystkich głosujących
    44
  • Ankieta zamknięta .
Ale chyba dla pewności przez kilka dni będę sobie kontrolowała bo dziwne te wyniki. Chlebek fitness na śniadanie tak podniósł. A w niedzielę po gofrze z bitą śmietaną, 1/3 łodzie śmietankowy, neste i soku jabłkowym po godzinie było 123. Potrafię przekroczyć normę na czczo, ale lekarz nigdy nic nie mówił. Miałam krzywa dwa razy. Pierwszy w 12 tygodniu bo na czczo wyszło mi 100, przy krzywej 92 i później i też było 92. Ginekolog stwierdził, że jest ok. Mówią, że norma jest do 90. Ja mam w domu 87-93 na glukometrze.

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Olkaa a przyjmujesz insulinę czy tylko dieta? Jakie masz cukru po posiłku?

@Jouliettka mój lekarz przy takim przekroczeniu wysłałby Cię do diabetologa. Ja miałam wynik po dwóch godzinach 156 czyli o 3 jednostki za wysoki i jestem na diecie muszę mierzyć i zapisywać wyniki . Na szczęście dieta starcza . Po posiłkach mam zazwyczaj koło 110-120
A co do tego gofra i soku to takie cukry lubią wybijać po pół godziny albo dwóch więc najlepiej jeszcze wtedy sobie sprawdzić jaki jest cukier. Ja tak robię jak sobie czasem pofolguje .

hchylhb820bsn4sa.png

Sprawdzałam i później był niższy, także ok. Ja po 2 godz. od wypicia miałam 106. Naczczo nic właśnie nie mówil. Stwierdził, że wyniki są ok. Sprawdzałam sobie czasami o dowolnej porze dnia to cukier był w granicach 96-105.

Będę sobie kontrolowała w takim razie cukier, w końcu nie zaszkodzi. Normy nie przekroczyłam po posiłkach to chyba nie jest źle. Umowie się też do diabetologa i pokaże wyniki. Nie zaszkodzi.

Sprawdź po pół godziny bo cukry proste najczęściej po pół godziny wybijają . Na czczo normą jest do 90 z tego co wiem.

hchylhb820bsn4sa.png

To następnym razem po słodkim sprawdzę po 30 minutach. Tak samo po miodzie? Bo herbata z miodem też ok. Nie wiem czy rano na poziom cukru nie ma wpływu moje niewyspanie. Fatalnie sypiam, ciągle się wybudzam.

No ogólnie miód ,dżemy i słodkie są zakane podczas diety cukrzycowej ... I gdzieś czytałam że nawet jeśli wyniki są w normie po słodyczach to nie powinno się ich jeść , ale też słyszałam inne głosy że jeśli są w normie to można także szczerze mówiąc sama nie wiem .
Co do cukru na czczo to nie pomogę bo z tym nie mam problemu, bardzo ważne jest by ostatni posiłek zjeść między 21:30-22:00 ,wtedy cukier na czczo powinien być w normie .

hchylhb820bsn4sa.png

W ogóle te kryteria się ostatnio zmieniły i są bardzo restrykcyjne. Czytałam, że w cukrzycy ciężarnej cukier po godzinie powinien być do 120. Straszne są te obostrzenia. Poza ciąża norma cukru 140 jest po 2 godzinach. A tak na prawdę jak komuś wyjdzie krzywa ok to później już nie sprawdzają. A krzywa może być dobra, a cukier może skakać po niektórych produktach.

reklama
MamaDoris ja jak karoo-kp mam roan marita kupiony uzywany ale jak nowy. Mi zalezalo na duuuzej gondoli i duzych 14 calowych kolach.
Co do cukrzycy to mam niby ale panuje nad cukrami. Diete mam nie mocno restrykcyjna.

Jouliettka ja Olsztyn.
Teraz po godzinie jest 140

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Do góry