reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2017

Czy jesteś za tym by zamknąć wątek wrześniówek ?

• Tak

Głosów: 22 50,0%
  • Nie

Głosów: 15 34,1%
  • Nie mam zdania.

Głosów: 7 15,9%

• Wszystkich głosujących
    44
  • Ankieta zamknięta .
Haha tylko jak tu się zmusić o tej godzinie do jedzenia. Najpóźniej o 23 może byłabym w stanie coś zjeść[emoji4]

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Tak ale po śniadaniu miałam niecałe 130. Mysle, że miał wpływ chleb. Chociaż znów dziwne bo słodycze mi tak nie podnoszą

jedzenie o poznych godzinach jest roznie ...
Jedna Pani Diabetolog mi powiedziala ze warto pisac co sie je i o ktorej godz bo czasami cos konkretnie nam podnosi cukier i poniej to wyelmninowac

Np. Po herbacie z łyżeczką miodu mam cukier 88. Chciałam sprawdzić czy przy śniadaniu miał wpływ miód na wynik i wychodzi, że nie.
Ogólnie cukier jest ok, tylko zdarza się czasami na czczo 92-93, ale też nie zawsze bo dziś był 88, a wczoraj 90.

Rozumiem Cie, ja osobiscie tego nie pojmuje teraz jak biore insuline nie zdarzylo mi sie miec za wysoki cukier, ale wczesniej .... rano no i czesto nawet przed snem mierzyla mialalam 88 a rano 93 np.
Teraz jak zjem loda np. potrafie po 1 h miec 100 a zjem obiad ( tez nie do konca to co powinnam mam 135)

Moja rada to spisz przez kilka dni cukier szcegolnie naczo ( bo u mnie to byl problem reszta ok) i wtedy do diabetologa.

Tak zrobię ale z ostatnich 3 dni jest ok. Te normy czasami są chore. Wiem, że to dla dobra maluszków ale kiedyś norma w ciąży była naczczo do 95 i nie było problemu.

@MamaDoris tak u mnie tylko dieta , ale nie jest jakaś mega restrykcyjna ... Jem więcej posiłków żeby ten cukier cały dzień był na stałym poziomie no i odstawiłam słodkie . Oczywiście pozwalam sobie czasem :) inaczej bym chyba oszalała bo bardzo lubię zajadać się słodyczami [emoji14]

Receptę na paski mi wypisuje ginekolog, myślę że rodzinny też może wypisać. Ja mam glukometr countur one . Przed kłuciem masuje mocno opuszek a jak za mało wyleci (rzadko się to zdarza) to masuje dłoń od dołu żeby nie fałszować wyniku .

Mi kazali mierzyć godzinę po rozpoczęciu posiłku o tak mierze .
A na wysokości cukru może mieć nie tylko wpływ jeden pojedynczy produkt ale też to z czym jest połączony . Np ten sam chleb z innym obkladem i większą ilością warzyw może dać mniejszy wynik , ogólnie u każdego inaczej. Na FB jest fajna grupa cukrzyca ciążowa , bardzo dużo jest tam przydatnych informacji.

hchylhb820bsn4sa.png

reklama
@Jouliettka ja też mam cukrzycę, kłuję się od walentynek;) Ale sama dieta wystarcza. Z tą cukrzycą myk polega też na tym, że im bardziej rano tym bardziej powinno się uważać z jedzeniem, im później tym więcej można sobie pozwolić. Ja np. na śniadanie absolutnie nie mogę nic z nabiału i jem max. kromkę razowego chleba. A potem mogę "szaleć", ostatnio to już w ogóle nie wiem co bym musiała zjeść by normę przekroczyć. I w cukrzycy ciążowej poziom cukru mierzy się po godzinie od rozpoczęcia posiłku, a nie jak przy zwykłej cukrzycy po dwóch. Na pewno n ie po zakończeniu. Dodatkowo moja diabetolog kazała mi pić około północy szklankę mleka. Mój glukometr to one Touch select plus, potrzeba kilku dni by nabrać wprawy z kłuciem, ale szczerze to ja i tak naciskam na palec by krew wypłynęła

Do góry