reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍂Wrzesień to ten piękny czas, Gdy dwie kreski ⏸️ zobaczy każda z nas. 🍂

A w temacie metforminy robię jeszcze ankietę ;) Po pozytywnym teście lekarz kazał dalej brać czy odstawić? Mnie endokrynolog powiedziała, żeby nie brać, a ginekolog, żeby brać normalnie i na 12 TC lekarz zleca badania, żeby zdecydować co dalej. Wierzę bardziej pani ginekolog, bo wspominała o aktualnych zaleceniach Towarzystwa Ginekologicznego, a endo o ulotce.

reklama
Hej, ogólnie o badaniu szyjki też się nie dowiedziałam od lekarza, a na naukach przedmałżeńskich w sensie na spotkaniu z kobietką z katolickiej poradni małżeńskiej od naturalnego planowania rodziny . Teoretycznie dużo rzeczy się tam dowiedziałam. O temperaturach, o szyjce, jak robić wykres (nie mierzę temperatury) itp ciekawostek.

Dzisiaj pokusiłam się o zrobienie testu ciążowego. Jakiś bladzioch-cień cienia cienia niby jest. Nie z pierwszego moczu. Poczekam do 15.09 chyba że mnie skręci do jutra to pójdę rano na betę i rozwieje moje przeczucia odnośnie ciąży. Dostałam przy piersiach dziwnych krostek dziaiaj i ogolnie mnie swędzą na sutkach. Nie wiem o co chodzi ale wkurza mnie to !

Pracuję w firmie gdzie dziewczyny chodzą na ciążowe l4 na zmianę ptaktycznie i nie ma z tym problemu (firma jest duża zatrudnia wielu ludzi) ja mam umowę na czas nieokreślony już od jakiegoś czasu i niektórzy się podśmiechują że zaraz X wraca i czy się w kolejkę nie ustawiam bo "w sumie w twoim wieku by ci się przydało" glupie to trochę,bo zawsze z tyłu głowy chciałam jeszcze jedno maleństwo, ale nie zastanawiałam się nigdy jak bym miała przekazać to w pracy i komu w pierwszej kolejności. :)

Pozdrawiam was ciepło i ściskam :)

Hej, ogólnie o badaniu szyjki też się nie dowiedziałam od lekarza, a na naukach przedmałżeńskich w sensie na spotkaniu z kobietką z katolickiej poradni małżeńskiej od naturalnego planowania rodziny . Teoretycznie dużo rzeczy się tam dowiedziałam. O temperaturach, o szyjce, jak robić wykres (nie mierzę temperatury) itp ciekawostek.

Dzisiaj pokusiłam się o zrobienie testu ciążowego. Jakiś bladzioch-cień cienia cienia niby jest. Nie z pierwszego moczu. Poczekam do 15.09 chyba że mnie skręci do jutra to pójdę rano na betę i rozwieje moje przeczucia odnośnie ciąży. Dostałam przy piersiach dziwnych krostek dziaiaj i ogolnie mnie swędzą na sutkach. Nie wiem o co chodzi ale wkurza mnie to !

Pracuję w firmie gdzie dziewczyny chodzą na ciążowe l4 na zmianę ptaktycznie i nie ma z tym problemu (firma jest duża zatrudnia wielu ludzi) ja mam umowę na czas nieokreślony już od jakiegoś czasu i niektórzy się podśmiechują że zaraz X wraca i czy się w kolejkę nie ustawiam bo "w sumie w twoim wieku by ci się przydało" glupie to trochę,bo zawsze z tyłu głowy chciałam jeszcze jedno maleństwo, ale nie zastanawiałam się nigdy jak bym miała przekazać to w pracy i komu w pierwszej kolejności. :)

Pozdrawiam was ciepło i ściskam :)
A zdjęcie gdzie?

A w temacie metforminy robię jeszcze ankietę ;) Po pozytywnym teście lekarz kazał dalej brać czy odstawić? Mnie endokrynolog powiedziała, żeby nie brać, a ginekolog, żeby brać normalnie i na 12 TC lekarz zleca badania, żeby zdecydować co dalej. Wierzę bardziej pani ginekolog, bo wspominała o aktualnych zaleceniach Towarzystwa Ginekologicznego, a endo o ulotce.
mój ginekolog jest zdania że jak test pokaże dwie kreski to odstawiamy. Tak zrobiłam w pierwszej ciąży i teraz też mam taki zamiar. On twierdzi że w ciąży nie ma potrzeby brania metmorfine i że to stara szkoła że do 12tc jeszcze się bierze. Ale wiadomo że ci lekarz to teoria

Było kiedyś tak, że w ciazy nie brało się metforminy. Później, że tylko w I trymestrze. Teraz już wiadomo, że można całą ciążę 🙂
Faktycznie jest też tak, że w ciąży z metą trzeba jakoś szczególniej badać cukry, ale do tego momentu jeszcze nigdy nie dotarłam, więc nie znam szczegółów 😜

Ja odstawiłam przy 1 ciąży. W 6 tyg chyba, jak pęcherzyk był widoczny, jeszcze bez serduszka.

To już zależy od lekarza, 2 ginów mówiło mi , że po pozytywnym teście odstawić, endokrynolog mówił, że do końca 1 trymestru można brać , to chyba zależy od lekarza, i od wyników badań jakie też są w danym przypadku.
Niestety nigdy nie byłam w ciąży, sama nie wiem co bym ewentualnie zrobiła.

reklama
No właśnie. To pierwsze prawo staraczek. Wszelkie wątpliwe testy poddajemy ocenie komisji cieni. 😁
Myslę, że ten cień cienia nie będzie widoczny na zdjęciu ze względu na szkiełko na teście w miejscu wyniku. Test robiłam też w zasadzie po nocnej zmianie w pracy więc dużo piłam herbaty w nocy(swoją drogą lubię herbatę w nocy między kontrolami) i nie były to pierwsze siuśki po powrocie. Mam jeszcze jeden w zapasie z tym że ten był strumieniowy, a ten ktory mi został jest płytkowy. Zrobię go jutro rano, już ograniczylam spożycie płynów na wieczór więc jezeli cos wyjdzie wrzucę zdjęcie i polecę na betę . Jakoś nie mam cierpliwości do czekania na@ z przeczuciem że jestem w ciąży i ilością i jakością zbliżeń które były w ostatnim miesiącu tak bardzo beztroskie jak nigdy :]

Do góry