reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2014:)

a mi się dzisiaj po tym weekendzie strasznie nie chce nic robić, nigdzie ruszyć nawet pod prysznic i tak siedzę czytam te wszystkie ekscytujące wątki :sorry: ale chyba od tego prysznica zacznę i zjem coś porządnego (nie płatki, bo zjadłam i już jestem głodna hehe) i może mi się poprawi. Najlepiej to bym cały dzień leżała i spała dzisiaj, a tu trzeba coś załatwiać.

Wiecie może czy jak bym chciała gdzieś wyjechać do kraju UE typu wakacje to potrzebuję coś mieć ze sobą od NFZ jakieś zaświadczenia czy karty, tego typu rzeczy żeby w razie czego jakby się coś działo nie płacić za leczenie. ??

reklama
Hej dziewczyny :)

Ann ja tez mam dzis lenia :p ale musze jeszcze duuuuzo rzeczy zrobic w domu a tak nie mam ochoty ze szok!
Pewnie bedziesz potrzebowac takiej karty ktora mowi ze jestes ubezpieczona, nie wiem jak sie ta karta w Polsce nazywa :p ale wiem jak wyglada :p taka mala plastikowa niebieska, jak dowod osobisty :p i jak sie cos dzieje to idziesz z nia do lekarza :) tez jak bedziesz leciec samolotem to potrzebujesz zaswiadczenia od lekarza/poloznej ze mozesz leciec bo masz zdrowa ciaze ale to dopiero od ktoregos tam tygodnia ciazy tylko nie pamietam ktorego :p no dziury w pamieci :p

witamy sie i my :)

kciuki za wizytujace jesli sa i oczywiscie za kardiologa Dziewczynek i wizyty Hani.

u nas niestety to poranne sloneczko sie schowalo :(

Dziewczyny jakie macie lozeczka dla starszych dzieciakow? W sensie dla 2latki :p chyba pora pomyslec o czyms dla Oli, tymbardziej, jesli bylo by np. 8 tyg czekania :D

ja miałam z ikei minnen czy jakoś tak... takie metalowe białe. Rozsuwane. Gdyby nie zmiana koncepcji pokoju w związku z planowanym pojawieniem się brata byłoby nadal. A teraz jest największa radocha bo czekamy na piętrowe :) ale młoda dobija do piątego roku życia.

a mi się dzisiaj po tym weekendzie strasznie nie chce nic robić, nigdzie ruszyć nawet pod prysznic i tak siedzę czytam te wszystkie ekscytujące wątki :sorry: ale chyba od tego prysznica zacznę i zjem coś porządnego (nie płatki, bo zjadłam i już jestem głodna hehe) i może mi się poprawi. Najlepiej to bym cały dzień leżała i spała dzisiaj, a tu trzeba coś załatwiać.

Wiecie może czy jak bym chciała gdzieś wyjechać do kraju UE typu wakacje to potrzebuję coś mieć ze sobą od NFZ jakieś zaświadczenia czy karty, tego typu rzeczy żeby w razie czego jakby się coś działo nie płacić za leczenie. ??

musisz wyrobić w nfz kartę europejskiego ubezpieczenia czy jakoś tak. Wielkości kredytówki a danymi Twoimi. Ja czekałam ok. miesiąca na wydanie i jakąś tam drobną opłatę wnosiłam.

Ann, ta karta o której myśli Kusiak to EKUZ (Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego). Wydają w ciągu 1 dnia w oddziale NFZ. Musisz mieć tylko ze sobą wniosek (do pobrania na stronie NFZ) i zaświadczenie o opłacanych składkach (druk zależy od formy zatrudnienia) :-) i ta karta zapewnia Ci darmową opiekę na terenie UE. zdarzyło mi się skorzystać z tej opcji we Włoszech i naprawdę pomaga więc warto się wyposażyć :-)

Koko Tylko teraz mam problem bo ja nie dostaję do domu tych kwitków o składkach bieżących, firma wysyła do zakładu pracy i pewnie chwile by potrwało zanim je dostanę do domu. Będę musiała zadzwonić do kadrowej żeby zaczęła przesyłać do domu. A nie wystarczy sam dowód, chyba mogą sobie sprawdzić czy mam opłacane składki, w końcu to do nich wszystko spływa. hmm..:nerd:

Wesolutka mój syn nigdy z łózka nie spadł a kręci się okropnie, z resztą to łózko jest niziutkie a barierka dosć długa, możesz ją zamontować w dowolnym miejscu. My teraz kupujemy piętrowe, juz mam stracha czy będzie bezpieczne, ale znalałam takie z wysokimi barierkami na górnym i dolnym łóżku.

Ann ja wyrabialam w marcu i miałam że sobą tylko wniosek (pobrany że strony albo dostępny na miejscu) i dowód osobisty. To że masz opłacone składki oni mają w systemie (no chyba że im padnie, ale to się rzadko zdarza)

Witajcie w nowym tygodniu.
Ja mam dzisiaj lenia, nic mi się nie chce. Weekend jakoś przeleciał, ale nie czułam się najlepiej, widzę jak większość z was. Cały czas mnie coś pobolewało i zaraz głupie myśli...

Powodzenia wizytującym dzisiaj.

Ginka szwy mi ściągnęła i wsio według niej jest ok, muszę teraz niestety zdecydować się na jakąś konkretną metodę anty. Bo już żadna ciąża nie wchodzi u mnie w grę. Z macicy niestety cienka szmatka została ;)

Zainteresowała mnie spirala, ale jeszcze odczytam o tym.

My po konsultacji, przewód botalla u Elenki się nie zamknął :( będą jeszcze próbować farmakologicznie, ale mówili że są niewielkie szanse i trzeba będzie operować. U Olci jest ok :)

Wogóle Ola waży już 1005g :)
Lenka za to waży 950g i słabiej na wadze przybiera niż siostra.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja już po kontroli. Ogolnie wyniki ok poza poziomem żelaza bo mój wynik to 4 tak więc skrajnie nisko a jeszcze 2 miesiące temu wynik miałam ponad norme bo aż 40. Mam teraz codziennie brać tabsy i tyle. No więc wyjaśniło się skąd biorą się te moje mega duszności, osłabienie i kołatanie serca. :dry:
Najistotniejsze dzisiaj było dla mnie wysępienie zaświadczenia o terminie porodu bo już po skończonym 26 tygodniu mogę skłądać wniosek o norweski odpowiednik becikowego także polece go jutro złożyć. :blink:

Hania, faktycznie musisz pomyśleć teraz o jakiejś antykoncepcji. Czwóreczka pociech da ci wystarczająco dużo wrażeń i miłości. ;-) Super, że z Olą wszystko ok i ładnie przybiera na wadze. Oby z Elenką też wszystko poszło po dobrej myśli. :tak:

Ostatnia edycja:
Do góry