reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

Merlin ja też niczym tej tetry nie spinałam. Po prostu zwinęłam ją w prostokąt i założyłam na body, pod śpiochy czy kaftanik. Tak że miał między nogami od pasa aż po plecy i ona mu się sama tak trzymała, ale nie pamiętam jak długo to robiliśmy.

Małemu cały czas przemywam oczka solą fizjologiczną, codziennie wieczorem już od 4 tygodni, tylko na początku przemywałam wodą, ale jak zaczęły ropieć to zaczełam właśnie tą solą. A łezki dopiero niedawno zaczęły lecieć. Będę masować i zobaczę co i jak.
Patrysia mówisz, że u Ciebie wszystkie chłopaki tak miały, a jak długo? Kiedy mam zacząć się martwić i coś więcej z tym roibć?
Też słyszałam, że rumiankiem się nie przemywa dziecku, bo uczula.

wiesz ja nawet teraz nie pamiętam jak długo...ale wiem ze samo przeszło :)jak będzie się mocno ropieć a oczka az czerwone sie robic to wtedy lepiej jechac a jak tylko po spaniu jest więcej tej ropki a tak ogólnie ok to nie ma co sie martwić na zapas ;) łezki tez u nas leca...

Rumianek to sie kiedyś stosowało teraz juz nie i nie tylko dzieciom ale ogólnie nawet dorosłym...na oczy nie wolno wiecej szkody niz pożytku...wyżej juz zostało napisane MERLIN dlaczego nie...

reklama
Maluszek ja się ściskam pasem prawie na okolo tak, że tchu mi brakuje :-Di ćwiczę wtedy skóra lepiej pracuje i mięśnie również tylko wypróbuj najpierw czy Cię nie będą mięśnie bolaly

Anmika u nas kazali solą fizjologiczną przemywać...

Hallo Kochane!!!
Pauline najlepszy na świecie jest nadmanganian potasu, ja wsypywałam trochę do wanienki, żeby woda była lekko różowa, i w tym kąpałam Kaca, bo tak Go przegrzałam, że wyglądał manierycznie i to faktycznie pomogło, wszystko zeszło. Z Adą nie mam problemu, bo ona jest zmarzlak:-)
Kacek też miał zapchany kanalik łzowy, chyba do 8 miesięcy, dostawał kropelki, i kilka razy dziennie musiałam masować. Na szczęście odblokował się, bo inaczej operacyjnie robią:szok: Zapchany kanalik objawia się w zasadzie łzawieniem, ale oko mu nie ropiało, tak że jak ropieje to ja jednak do lekarza bym poszła, bo to objaw infekcji jest!
Młoda wczoraj zjadła o 20, później po marudziła i zasnęła o 22, pomyślała, że pośpi i za godzinkę się obudzi na jedzenie. Zasnęłam sobie słodko, i obudziłam się o 5:szok:, policzyłam butelki z mlekiem, 3, znaczy się że nie karmiłam:-) Malutka się obudziła 5:10 zjadła, kimnęła dalej, i obudziła się o 9. Ona i tak cudnie śpi, bo budzi się gdzieś około 2, a później o 7 i dalej śpi, no ale tu nie źle pospała:-D
Po moich doświadczeniach z niemieckimi lekarzami, doszłam do wniosku, że chcę, żeby moje dzieci też chodziły do niemieckich lekarzy ( bo polski lekarz nawet w Niemczech, to dalej polski lekarz!). No i poszłam wczoraj zapisać Adoline na U3, to takie badanie niemowlaka, i Kaca, bo przeziębiony. I udało mi się, po angielsku trochę po chińsku, ale Kac zbadany, a Ada ma termin na 23 października!

Ja na szczepienie 24 pazdziernika a usg bioderek 28 listopada dopiero:szok: taka kolejka nie wiem czy to za pozno nie bedzie bo bedzie juz miała ok 2,5 miesiaca ...ja Dorote pieluchowałam szeroko pod spiochy na pampersa 2 tetry i trzymało sie samo...Co do chusteczek to mi najbardziej pasuja pampers rumiankowe a,pieluchy to nadal pampersy tyle ze z 1 na 2 zmienilismy ...a ocka sola fizjologiczna przemywam bo po spaniu zawsze cos tam troszke ma w oczkach...u nas pogoda masakra leje strasznie od rana:eek: mnie głowa boli ...młoda spi ale budzi sie co chwile:shocked2:

My na bioderka 22 października, a na szczepienie 24. Dziewczyny pieluszkujecie swoje pociechy dodatkowo tetrową pieluchą, żeby miały szeroko nóżki. My w sumie robiliśmy tak ze Starszakiem i potem jak byliśmy na USG to Pani kazała dalej tak pieluszkować mimo iż żadnych wskazań nie było. A teraz Małego nie pieluszkujemy.

mi położna kazała ale wiem że nie trzeba i tez będzie dobrze

u nas jakaś masakra malego jedanak nie ominely naszezarazki, dostal mega katar, te sciagaczki do nosa to powinni jakies miniaturki wymyslec bo toć jego dziurka w nosie mniejsza od tego, grunt, ze jeszcze mały temp nie ma

do_ti a jak karmisz? Tzn. przystawiasz do cyca a z butli dokarmiasz, karmisz na zmianę z mm czy tak jak ja stosujesz wyłącznie odciągany pokarm z butli? Bo jeśli karmisz też cycem to może dlatego nie udaje się dużo ściągnąć? Pamiętaj, że laktacja siedzi w głowie, więc grunt to wiara w to że się uda :) Zwiększanie ilości laktatorem to często proces powolny, więc się nie zrażaj :)

P.S. Ja też mam na imię Dorota, a mój maluszek to Zuzia :-D

Tygrysek1985 mam nadzieję, że katarek szybko minie maleństwu!

Ostatnia edycja:
hej mamuski :)

moj syn jakis marudny sie zrobil chyba przez ten brzuszek jego. sa dni ze spi ladnie je ladnie i ladna kupa a takie ze sie napina napina i nic i zaraz placz. chyba sie do lekarza wybiore bo jak bylam w poniedzialek to mi nic nowego nie powiedziala tylko zeby masowac ale jemu to nie pomaga niestety ;/

usg bioderek mam juz umowione w lux medzie, szczepienia na poczatku listopada mam zadzwonic tyle tych terminow ze juz nie pamietam no skleroza jak w ciazy :p

czytam Wasze rady sa niezbedne :D

*martusia* - obawiam się,że lekarz tutaj nic nie pomoże niestety. Mój Kacper też ma problemy z brzuszkiem. My radzimy sobie takimi sposobami:
- masowanie brzuszka w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara
-podaje BioGaie i odkąd ją wprowadziłam codziennie jest duża kupa- wcześniej miał z tym problem i sąd było napinanie, krzyk i marudzenie
-przyginam nóżki do brzuszka i idą bąki jak szalone
-espumisan dodaje do mleczka

Twój Oli na kolki chyba jeszcze za mały....

Moja mama przyniosła tez naturalny sposób na radzenie sobie z dolegliwościami brzuszkowymi- zalać łyżeczkę siemienia lnianego 100ml wody, zaparzyć, odcedzić i wodą przepajać maleństwo w ciągu dnia. Znajomej wnuk miał kolki dzień w dzień od 17 do 19 i darł się przeokropnie. Tym sposobem sobie z tym poradzili. Ponoć jak ręką odjął,więc może warto spróbować.

Polecam też rureczki windi- stosowaliśmy u Kacperka i faktycznie przynosza ulgę. Gazy uchodziły i robił kupkę po zastosowaniu.

A nas dziśznowu szczepienie nas ominęło... sanepid nie dostarczył szczepionki wzwb i lekarka nie chciała dzielić, a ja nie chciałam 6w1. Przesunięte na za tydzień. Ale chociaż Kacor został zważony i- wagę łazienkową mogę o kant d...py potłuc- waży 5100g. Od urodzenia przybrał 2kg, a od wyjścia ze szpitala 2150g. Mobilizuje mnie to do dalszej walki z laktatorem :-)

A poza tym wylaszczyłam się dziś- byłam u fryzjerki, kosmetyczki i całkiem fajnie się teraz ze sobą czuję. Kg ciżowe poszły w nepamięć, jeszcze tylko praca nad brzuszkiem i będzie git. Ale w przychodni na tle innych dzieciatych mam wyglądałam -powiem nieskromnie- bardzo dobrze :-p

reklama
Witam porannie
biggrin.gif

Pogoda u nas straszna wczoraj lało cały dzien masakra
baffled5wh.gif
nerwa mam bo prania kupa a nie schnie
realmad2.gif
a nastepne w kolejce ....uroki piecio osobowej rodzinki wieczne hurtowe ilosci prania
p.gif
.Patusia uspokoiła sie troszke i spi ladnie ostatnimi czasy
biggrin.gif
moj m zakochany na maxsa w corci
shocked.gif
laugh.gif
laugh.gif
a przewrazliwiony bardziej niz ja
cool2.gif
..dzien x(tz chrzciny) zbliza sie nieubłaganie
p.gif
nie lubie robic takich imprez stresuja mnie