Ja moczę 2 dni w Vanishu i potem pranie w min. 70 stopniach.
AniaM, koniecznie daj mi adres laboratorium w którym robią posiew kału. Ja jeszcze dla porównania wyników poproszę pediatrę (w przyszłą środę) o skierowanie na to samo badanie w przychodni LuxMed. Naczytałam się trochę o tych różnych grzybach, bakteriach i chcę to badanie zrobić jak najszybciej.
Aha, na forum gazeta.pl znalazłam przepis dla nas, na chleb żytni :
;D
Wypiek chleba żytniego w warunkach domowych
W celu uzyskania zakwasu należy wymieszać 200 gram maki żytniej z 200 g wody i
odstawić w cieple miejsce. Zakwas powinien być gotowy po 12 godzinach w
optymalnej temp 32 – 33 * C, w niższej dłużej.
Gdy zakwas jest gotowy można zabrać się za przygotowanie ciasta.
Do tego potrzebujemy:
400 gram maki żytniej pełnej
ok. 150 gram wody.
400 gram zakwasu
1 łyżka soli.
Wszystko wymieszać.
Wymieszane ciasto należy odstawić w cieple miejsce na około 2-3 godziny. Gdy
wyrośnie należy je wymieszać i przełożyć do wysmarowanych olejem foremek.
Następnie należy go odstawić ponownie w cieple miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5
godz.
Po wyrośnięciu smarujemy chleb roztrzepanym białkiem i wstawiamy do zimnego
piekarnika. Można posypać ziarnami np. słonecznika i jeszcze raz posmarować
białkiem.
Trzeba czekać, żeby chleb podrósł z chłodnym piekarniku. Pozostawić chleb w
foremkach na noc i gdy jest rano wyrośnięty, włożyć do piekarnika.
Chleb pieczmy ok. 1 godz. W metalowych foremkach wystarcza 45 minut, w
foremkach z folii aluminiowej 1 godz. Gdy piekarnik się rozgrzeje do 200 stopni
spryskujemy go woda.
Po 45 - 60 minutach wyjmujemy chleb z piekarnika i wstawiamy jeszcze raz na 5 –
15 min, żeby podpiekły się spód i boki, w zależności od tego jak chleb wygląda
po wyjęciu z formy. Znowu piekarnik spryskujemy woda.
Upieczony chleb powinien wydawać "głuchy" odgłos po stuknięciu w spod.
Chleb odstawić na 5-10 godz.
Ponieważ w zakwasie mogą znajdować się drożdże, po wystygnięci wstawić do
zamkażarki na 1 dobę.
Aha, zjadłam dzisiaj 2 beziki
, jeśli będzie ok, to odważę się w końcu zjeść białko jajka kurzego, bo potrzebne jest do tego chlebka, ale przypuszczam, że bez tego białka pieczywo też będzie przepyszne.