reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie glutenu

reklama
Nam pediatra zalecił wprowadzić jednocześnie kleik i dodawać do kleiku. Ale myślę, że nie ma znaczenia do czego się go dodaje, byle w odpowiedniej ilości :-)
 
dziekuje za podpowiedzi
w wiekszosci przypadkow wlasnie czytalam ze mamy dodawaly kaszke do zupek i obiadkow
ale dodajecie ta kaszke manne bobovity czy cos innego? bo jest na przyklad jeszcze kaszka pszenna bobovity
 
ja gluten wprowadziłam w ten sposób, że pół łyżeczki kaszy manny (takiej zwykłej, błyskawicznej) gotowałam w odrobinie wody (ok 1/3 szklanki) i potem dodawałam to do mojego mleka (bo karmię piersią) i dawałam łyżeczką. Potem jak wprowadziłam inne posiłki to dodawałam do zupki, a teraz jak robię małej kaszkę na wieczór np jaglaną, albo ryżową to dodaję do niej łyżeczkę kaszki glutenowej - ja akurat mam kaszkę zdrowy brzuszek z lipą.
 
Ostatnia edycja:
Ja dodawałam zwykłą błyskawiczną kaszkę mannę do zupek. Potem wprowadziłam kaszkę mannę z dodatkiem mleka na noc firmy Hipp (w słoiczkach), a troszkę później jeszcze mleczną owsiankę z Bobovity. Mała bardzo te kaszki lubi do teraz.:blink:
 
Moja Julka skończyła 4 m-ce , zaczynam wprowadzać stałe posiłki w postaci zupek i deserków . Chciałabym też podawać kaszki , tylko już zgłupiałam, czy pierwsze te bezglutenowe, czy poczekać jeszcze miesiąc i podać dopiero te kaszki z glutenem np.mannę . Pediatrzy twierdzą , że lepiej podać pierwszy gluten aby wykluczyć alergię.Co o tym sądzicie?
 
Ja bym na początek proponowała zamiast kaszki to kleik wprowadzić. Kaszę manną ja daje dopiero od kilku dni swojemu. Chyba troche za wcześnie na gluten...
 
ja w 3miesiącu zaczęłam od kaszek z bobovity ryżowych i mleczno - ryżowych jak miała 4.5miesiąca to już jadła zupki na mięsku z kluseczkami(z mąki), ryżem makaronem.o tym glutenie to sie dowiedziałam niedawno.więc nie wiem jak to jest bo małej nic nie było.żadnej alergii bólów brzucha nic.pozdrawiam
a jak z tą manna??jak się ją robi???i z czym ją dajecie???
 
reklama
bardzo dobre pytanie;) chce rowniez wprowadzic juz stale posilki synkowi i zastanawiam sie od czego zaczac.. od tygodnia dajemy mu jabluszko. i niedlugo chce dawac mu kaszke..czy kleik? no i mam pytanie czy kaszka to moze byc ta zwykla kaszka manna czy to musi byc ta specjalnie dla dzieci? moze roznia sie wielkoscia ziaren...? no i poradzcie jak ja robicie? zwykla kaszke wpierw trzeba gotowac? prosze o pomoc;)
aha... no i sprawa kiedy ją podawac. lekarz nie zaleca na noc bo dziecko nauczy sie duzych, sytych posilkow na noc, czyli lepiej rano np kolo 10?
 
Ostatnia edycja:
Do góry