reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

***Wprowadzamy nowe papu dla Naszych Bobasów***

Kathe, Inga cyca dostaje tylko w nocy, dlatego postanowiłam zacząć coś jej dodawać do jedzonka:-) Zresztą wyczytałam gdzieś, że jeżeli dzieci zaczynają interesować się jedzeniem, można spróbować coś im podawać, a moja Inga dostaje wytrzeszczu kiedy widzi jedzenie;-) To je dziewczyna jeżeli ma na coś innego ochotę:-)

reklama
kathe zazwyczaj gdy dziecko jest na sztucznym to zaleca sie wczesniejsze urozmaicenie menu ale jesli tylko na piersi to zazwyczaj kaza czekac do 6 miesiaca...ale to juz zalezy od matki w koncu ona najlepiej zna swoje dziecko

Dzisiaj podałam swojemu małemu pierwszy raz soczek z marchwii zrobiłam tak jak Pati napisała na poczatek dwie łyżeczki i potem mozna zwiększać. Młay robił niesamowite miny i krzywił się ale ochoczo otwierał buźke i zlizywał łyzeczkę jeszcze chciał więcej ale na razie wystarczy:-)
Powiedzcie mi ( mój mały dzisiaj kończy trzy miesiące) czy podać jemu jutro tylko soczek z marchwii czy mogę podać mu tez z jabłka czy może marchew odstawić i dać jabłko????:blink:
Kupiłam deserek jabłuszko i osobno marchew kiedy po jakim odstępie moge wprowadzić to jemu???i dać jednego dnia jabłuszko i marchew czy jedno albo drugie????
POZDRAWIAM
KARINA

karina..mnie pediatra mówił zeby zywienie dzieci zaczynac właśnie od marchewki
ja nie wprowadzałam przez ok 10 dni nic poza marchewką
tzn chyba w 8 dniu Marcelek wypił 50ml soku Hippa marchew z jabłkiem
a 7 dnia zjadł 1/3 słoiczka marchew z jabłkiem Hippa:cool2:

qrcze dziewczyny to ja juz nie wiem, lekarze mowia zeby do pol roku byl sam cyc a widze ze wiekszosc z was juz wprowadza jakies przeciery:szok: zastanawiam sie po co?skoro jest jeszcze mleko z piersi, juz nie wiem jak robic, czekac czy wprowadzac, ale z kolei mysle ze lekarze nie mowiliby tego jesliby to nie mialo wplywu na dziecko...
Cyckowe po 6 miesiącu

Karina..ja wprowadziłam Marcelkowi sok z marchwii własnie jak skończył 3mc(-również 22go;-):-D)
soczek robiłam sama i zaczynałam od dwóch łyecek podając codziennie jedną więcej :-)

laseczki ja mam problemos
bardzo Was proszę o rade
otóz...
od początku Marcelek był na Bebiko Omneo-teraz zastąpili je Bebilonem Comfort więc cały czas pije to nowe
jutro młody kończy 4 mc
i zastanawiam sie czy nie przerzucic go na zwykłe Bebiko2 lub Nana2 czy zostać przy tym Comfort
lekarz mówi ze mogę spróbowac tymbardziej ze omneo nie było wg wskazan lekarskich tylko sama je wybrałam zeby zminimalizowac ryzyko kolek itp...
jak Wy uważacie
jak Wy byście postąpiły
Marcel jest dużym chłopcem i skończył 4 miechy ja bym już zamieniła zresztą sama też zmienię ale mam jeszcze zapas Nutramigenu 1

Pati kochanie mysle ze moze stopniowo a nie odrazu
zacznij od jedenego posilku dziennie i z dnia na dzien zwiekszaj o jeden posilek,ja teraz tez bede tak robila,z nanu ha na nan zwykly.:-)
Ale Women ma rację bo to minimalizuje wystąpienie biegunek, bóli brzucha ja tez jestem za stopniową zamianą np jednego dnia było 5 posiłków to 4 stare mleko 1 nowe, potem 2 lub 3 nowe i 2stare.

qrcze dziewczyny to ja juz nie wiem, lekarze mowia zeby do pol roku byl sam cyc a widze ze wiekszosc z was juz wprowadza jakies przeciery:szok: zastanawiam sie po co?skoro jest jeszcze mleko z piersi, juz nie wiem jak robic, czekac czy wprowadzac, ale z kolei mysle ze lekarze nie mowiliby tego jesliby to nie mialo wplywu na dziecko...

Kathe nasze dzieci sa butelkowe wiec moga spokojnie juz wcinac.
A co do lekarzy to oni roznie gadają,ja wole zaufac swojemu instynktowi niz lekarzowi ktorzy mają wszystko w dupie.

Doticzka ja zagęszczam mleczko kleikiem ryżowym gdziś od 3 tygodni (kilka dni zrobiłam przerwe i nie zagęszczałam). Ale teraz zagęszczam już 2 razy dziennie (w dzien i na noc). We wtorek byłam u lekarza i mówiła, że moge zagęszczać już mleczko co drugie karmienie.

Mój mały jest tylko na mleku modyfikowanym więc dlatego będe zaczynała coś wprowadzać już.:tak:

Co drugi posilek powiadasz,a ile dajesz kleiku jesli co drugi posilek tyle co na noc czy mniej?
Moj mlody nie bardzo chce pic zwykle mleko,zageszczone to i 180ml moze wypijac co 3 godziny ale zwyklego wypije max 120ml:confused:

kathe zazwyczaj gdy dziecko jest na sztucznym to zaleca sie wczesniejsze urozmaicenie menu ale jesli tylko na piersi to zazwyczaj kaza czekac do 6 miesiaca...ale to juz zalezy od matki w koncu ona najlepiej zna swoje dziecko

Popieram :-)

karina..mnie pediatra mówił zeby zywienie dzieci zaczynac właśnie od marchewki
ja nie wprowadzałam przez ok 10 dni nic poza marchewką
tzn chyba w 8 dniu Marcelek wypił 50ml soku Hippa marchew z jabłkiem
a 7 dnia zjadł 1/3 słoiczka marchew z jabłkiem Hippa:cool2:

Ja robilam bardzo podobnie,przez okolo 8 dni soczek z marchwi i sama marchew w sloiczku.Pozniej tak jak juz pisze Pati,zreszta my codziennie konsultujemy wszystko na gg :-D:-D:-D:-D

Ale Women ma rację bo to minimalizuje wystąpienie biegunek, bóli brzucha ja tez jestem za stopniową zamianą np jednego dnia było 5 posiłków to 4 stare mleko 1 nowe, potem 2 lub 3 nowe i 2stare.

Beatko tak mi mowil Lekarz,ale juz sie nie odzywalam skoro tutaj mowia inaczej,ale wiem wlasnie ze jak ja chcialam zmieniac mleko to w ten sposob mi doradzano poniewaz zmniejszasz ryzyko do minimum wystąpienie biegunek, bóli brzucha itd. itp.

Kathe nasze dzieci sa butelkowe wiec moga spokojnie juz wcinac.
A co do lekarzy to oni roznie gadają,ja wole zaufac swojemu instynktowi niz lekarzowi ktorzy mają wszystko w dupie.

Co drugi posilek powiadasz,a ile dajesz kleiku jesli co drugi posilek tyle co na noc czy mniej?
Moj mlody nie bardzo chce pic zwykle mleko,zageszczone to i 180ml moze wypijac co 3 godziny ale zwyklego wypije max 120ml:confused:

Popieram :-)

Ja robilam bardzo podobnie,przez okolo 8 dni soczek z marchwi i sama marchew w sloiczku.Pozniej tak jak juz pisze Pati,zreszta my codziennie konsultujemy wszystko na gg :-D:-D:-D:-D

A mogłabym do Pati i do Ciebie dostać gg????Widzę, że ejsteście zorientowane i udzielacie konkretnych odpowiedzi????

POZDRAWIAM
KARINA

Jeżeli chodzi o mleczko to ja od samego początku jadę z małym na piersi i modyfikowanym. Na samym poczatku kupowałam Bebiko omneo potem zauwazyłam, że te mleczko mało mu daje (często był głodny) i zmieniłam w drugim miesiącu na Nan mały do tej pory miał cały czas kolki i straszne bóle jak wylądowaliśmy w szpitalu okazało się że dziecku daje niewłaściwe mleko i przepisano mi Bebilon Pepti i wszystko jak ręką odjął i maluszek najada się a przynajmniej najadał się jak do tej pory:-)
Pozdrawiam
KARINA

reklama
u nas za chwilke bedzie premiera pierwszego obiadku:-)
ugotowalam Hani ziemniaczka
a ze nam gotowalam zupe brokulowa,dolozylam do ziemniaczka dwa kwiatki brokula:-)

jestem ciekawa jak nam pojdzie

Do góry