reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

milionka, i dobrze zrobiłaś. Dziwne w ogóle że "zwykła" lekarka od razu na rehabilitację wysyła, a nie do specjalisty najpierw...
A ten mostek to w jakiej pozycji robi? Jak leży na plecach, np. przy przewijaniu? Powiem Ci, że u nas od takich dziwnych mostków zaczęło się obracanie z pleców na bok. Tak się właśnie wyginał Tymek, jakby chciał zobaczyć co jest nad jego głową na łóżku i taki mostek robił. Potem doszły do tego rączki, które wędrowały nad głowę albo obok głowy. No a potem się zaczął obracać. Nie wiem jak to u Was jest, ale najwyraźniej nie zawsze tego typu zachowania wychodzą na złe :-p.
doti, o te ćwiczenia to zależy na co. Na to, żeby wzmocnić rączki (jak się słabo podpiera leżąc na brzuszku) to na przykład przełożenie w poprzek przez nogi tak żeby się rękami opierało o stabilne podłoże (nie miękkie łóżko, tylko coś twardego). A jak niemowlak ma już panowanie nad kręgosłupem (taki wiesz, silniejszy), to chwytanie pod klatkę piersiową i pod biodra w ten sposób, żeby opierało się na rączkach. Poziomo, równolegle do podłoża. Coś jak taczka :-p, tyle że nie trzymamy za kostki w nogach, tylko właśnie w okolicach klatki piersiowej i pod bioderkami. I się krasnal na rączkach wyprostowanych powinien podtrzymywać.

Ostatnia edycja:
reklama
Ooo dzag dzięki za podpowiedzi. Mój Tymek nogi ma silne i wierzga nimi non stop i podciąga je i kombinuje, ale właśnie rączki ma słabe. I tak się właśnie zastanawiałam jakie ćwiczenia mogę z nim robić żeby mu te ręce wzmocnić żeby się na nich podnosił. To od jutra ćwiczymy :)

Milionka u nas tak jak u Dzag mały też się tak wyginał a to były próby obrócenia się na brzuszek, po jakimś czasie zaczął się przekręcać. Zresztą kiedyś przy okazji pytałam o to lekarkę i powiedziała, że to nic złego, że wszystko ok. Nie ma co przesadzać, choć sprawdzić warto. Ci lekarze chyba trochę przeasadzają, jak widzę to co drugie dziecko jest kierowane na jakąś rehabilitacje :baffled:

Ja zważyłam dzisiaj Fifola i koń już 8300 i 72cm! pochowałam dzisiaj część ubranek na 68, bo za małe...
Gibie się typek na bok, ale ląduje na brzuszku :) Wierzga tez nogami strasznie, podciąga do brzuszka i wali o ziemię. Rozkopuje się strasznie w nocy. Kupiłam mu dzisiaj polarowy śpiworek z długim rękawkiem, bo od dwóch nocy nie śpię tylko sprawdzam czy nie rozkryty...

ostatnią wizytę kontrolno-szczepieniową mieliśmy 28 grudnia, Zosia waży za mało, bo wtedy 6850, a powinna 7200, i jak patrze na wasze wagi, to właśnie macie nawet więcej, następną wizytę mamy jak Zosia skończy pół roczku, mają dzwonić; kazali włączyć obiadki, ale ona tak za bardzo to nie chce jeść, pół małego słoiczka to i koniec, trochę się martwie, że spadnie jeszcze bardziej, no ale przybyła przecież to 850g, a któraś pisała, że 700g jak przybywa co miesiąc to jest ok, oby to była prawda

nasza Zosieńka robiła kupy z krwią jak jadłam kwaśne, jednak jeszcze nigdy nie jadłam cytrusów, tylko jabłka, kapusta, no i jak podawałam wit. C to też robiła kupy z krwią
połozna pytała, czy boli ją brzuszek, bo jak tak to nie podawać tej witaminki, ale chyba ją nie bolał, 5 dni w sumie jej dawałam tą witaminkę przy katarze, jak przestałam dawać to nie wystapiły więcej takie kupy

O rany dziewczyny ja na prawdę zaczęłam się już martwić o tę wagę mojej małej. Jak czytam ile ważą Wasze dzieci to aż mnie ciarki przechodzą... Ja nie wiem co mam robić.

Zylcia aż Cię chciałam pocieszyć i sprawdziłam ile Maks ważył na 5 mies. 5800 ale to chłopak ;-) Fakt jest bardzo drobniutka ale cały czas myślę, że taka jej natura. Z tego co pamietam to ona przez 1,5 mies przybrała 1kg prawda? Jezeli tak to wiesz dobrze że najwazniejszy przyrost nie waga.
A Filip k8 będzie 2m i 100kg chłopem chyba byś nie chciała takiej sylwetki dla Agatki :rofl2: zresztą Fifol jest chyba naszym największym dzieckiem

My po wizycie Lila wazy 7,2kg :) Pediatra mowi ze strasznie silna i wyglada na to ze szybko zacznie siadac i chodzic bez fazy raczkowania. Martwie sie tylko obwodem glowki , tylko 41,5... 0,5 cm w miesiac. A tak ogolnie to smiala sie i wogole bylo w miare ok jak na nia bo to straszny nerwus.

zylcia ja bym sie Waga nie martwila poki dziecko nie wychodzi poza centyle.

reklama
zylcia, a jak wygląda przyrost wagi przez cały ten okres czasu? Jest stabilny? Czy tak sobie skacze, albo teraz się zatrzymało i spadło pod siatkę?

Do góry