reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

reklama
LeRemi pytałam ile waży Oliwka bo to tez ma wpływ na wielkość porcji. Olka jest lżejsza o przynajmniej 1,5kg to nie mogą tyle samo jeść przecież. No i jeżeli Oliwka ma podwoić wagę urodzeniową to z tego co kojarzę za nie całe 3 miesiące ma ważyć 10kg z hakiem dobrze pamiętam :-p
Ulewanie może być z przejedzenia ale nie musi. Czasem to niedojrzały układ pokarmowy który potrzebuje czasu. Inne objawy przejedzenia to płacz, marudność (jak się stary przeje to też go brzuch boli nie?) ...
no i piszę to i myślę sobie wypisz wymaluj Oliwka :)))
No to mam pomysł jak z jej potrzebą ssania ? jest zaspokojona ssa coś? bo jak opróżni taką flachę blyskawicznie to nie zdąży się nassać. To podałabym mm te 130 na razie góra (ot taka dieta jak Tymka w szpitalu) zaraz potem herbatka a na końcu smok hmmm a może jeszcze mniej tego mleka. Jak sobie brzuszek odpocznie od ciągłego trawienia to chyba mu się lżej zrobi ???

Hmmm, Karolina no ten odruch ssania to ma duzy,ale probowalam jej dac po butli herbatki i nie chce,wiec zatykam ja smokiem. Jak smok wypadnie to piastki ida zaraz do buzi wiec chyba sobie radzi sama:) Za to jak daje cyca to nie je za bardzo (bo z butli lepiej;)) za to ciumka dlugo. No i potem mus butla. A ulewa jej sie dzis praktycznie wcale,a je karmie tak samo. Wiec wczoraj to moze bylo od placzu? Bo dzis juz tak nie placze.
Nie bede jej narazie zwiekaszac porcji,bo sie wlasnie boje tego przekarmienia. Dzis jak narzaie jadla o 7.30-120ml,potem jakos herbatka,o 11 cyc +90mm no i teraz 14 cyc+90mm (bo juz sie domaga) wiec chyba dobrze. Wiem ze by wciagnela wiecej,ale wydaje mi sie ze normalnie tak jej wystarcza. Marudna troche jest,ale jak piszesz ze to ten skok teraz,to moze ja przeczekam i bede obserwowac.

Ostatnia edycja:
Brunon dzis ma na wadze 6800:-) przez 6tyg 1600 przybrał:-) nadal nie mogę go nauczyć ssać butelki... mordęga jedna wielka.... ale się nie poddam musi pić butelke z moim mlekiem do roku czasu!:tak:

My po szczepieniu. Waga 6600, wzrost ok.65. PAni pediatrze nie podoba się, że bardzo zwolnił z przybieraniem, ale stwierdziła, że jeszcze nie będzie się czepiać. Jesteśmy poniżej 50 centyla. Dla mnie o.k.
NAtomiast o zwykłym mleku możemy pomarzyć:cool: Kuoy jej się nie podobają. Na tą chwillę dodatkowo do mleka h.a. priobiotyk. I jak po 10 dniach nic się nie zmieni, to chyba nutramigen:cool:

DZag jak próbowaliśmy zwykłe, nie h.a. to pojawiała sie wysypka. NA h.a. nie ma wysypki, ale kupy są bardzo luźne i jest ich po 4, 5 dziennie. w zasadzie prawie po każdym jedzeniu, są od żółtych do zielonkawych. A starszy alergik i pediatrze wygląda to podejrzanie, trochę jak nietolerancja pokarmowa. Mamy jeszcze 10 dni szansy. A i nie podoba jej się, ze na sztucznym przybiera mniej niż na naturalnym. Wzrost mamy na 95 centylu, a waga między 25 a 50. Widocznie długi i chudy będzie:-)

kurcze czytam waga 6600 i pediatra się wagą nie pokoi i nie dowierzam :szok: dla mnie to szok Maks tyle na bilansie na pół roku ważył :confused: ile maciejka ważył przy porodzie ?

KArolina przy porodzie 3730. Wiesz co, ona powiedziała, ze na tą chwilę tylko musimy się przyglądać czy bardzo to nie będzie lecieć w dół. JA jakoś podchodzę do tego spokojnie, bo on chyba taki typ. Jest szczupły. Nie to co braciszek, który w tym wieku ważył 7800, ale tamten znów miał inną budowę. Bardziej mnie te kupy niepokoją:crazy:

reklama
Zmroziło mnie normalnie. 6600 przy urodzeniowej 3700 to mało? Moja Mania waży 5600 przy urodzeniowej 3500 i nikt nic mi złego na ten temat nie mówił...A też długa z niej kobita, bo ok 62-64 mierzy aktualnie. Szczuplutka jest, to fakt, ale nie chuda. Przybiera jakieś 100-150 gram/tyg. Mam się martwić?

Do góry