reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

cornelka jak zadzwoniłam do przychodni i powiedziałam że mam niemowlę z katarem to mnie na zdrowe zapisali bo na chore za duże ryzyko a katarem od noworodka się 7-latek raczej nie zarazi

reklama
Mam pytanie, pewnie głównie do tych mam, które niedawno miały takie małe dzieci, bo ja już mam stare;-) Od wczoraj mój MAciejka ma takie 36,9, jest marudny, co chwilę podsypia i wypycha języczek z buzi. Dzwoniłam na dyzur niedizelny i tam pani stwierdziła, żeby raczej obserwować i poczekać do jutra i wtedy do pediatry. Ale ja oczywiście się denerwuję i zastanawiam się czy jednak nie jechać do lekarza. Zastanawiam się co to może być. Je normalnie.

domi, 36,9 to zupełnie normalna temperatura, Hania ma czasem 37,2 (zwłaszcza jak ją za dobrze ubiorę), niemowlę może mieć nawet 37,5 i to nic nie znaczy, a jeśli ma powyżej 38 to najpierw trzeba nieco rozebrać i zmierzyć ponownie zanim zacznie się martwić...
Hania mi wypychała język teraz trochę przy tych pleśniawkach. i czasem nie chciała cyca mimo że była głodna. nie ma Maciejka czegoś na języku przypadkiem?

ja się już przy Natalii nauczyłam że jak coś się zaczyna dziać a nie wiadomo co to zamiast od razu lecieć do lekarza trzeba poczekać i poobserwować dzień-dwa, pokombinować samemu, bo do lekarza to jednak trzeba iść z jakąkolwiek informacją co się dzieje

Zaraz obejrzę język, jak chłopak pozwoli. Najbardziej mnie martwi, że on najchetniej w pozycji leżącej, troszkę pojękuje i zasypia co chwila na 20 minut. Normalnie, nie to dziecko

Olga ze starszym dzieckiem trzeba poczekać ale nie z niemowlakiem ale fakt faktem Domi nie masz się czym martwić to nie temperatura. U dzieci powyżej 38 dopiero podaję się paracetamol i zbija. Wcześniej to normalne.

Zaraz chyba oszaleję. Nie wytrzymałam i pojechałam na ostry dyżur w przychodni. Okazało się, że gardło zaczerwienione, ale p.doktor nic na nie nie dała. Dała natomiast skierowanie na badania do szpitala (mocz i krew), bo ona nie wie co się dzieje. Wróciłam właśnie do domu i nie wiem co robić. Gorączki już brak, Maciejka podsypiający i marudny, teraz śpi. Poczekam chyba jak się obudzi i zobaczę, ale nie wiem czy nie pojadę do tego szpitala tylko czy oni od ręki zrobią mu te bdania?
A poza gardłem nic w badaniu nie znalazła

I wróciliśmy. Młody siły odzyskał na izbie przyjęć. W karcie ma wpisane dziecko pogodne, w kontakcie. W badaniach wszystko o.k. Jedynie to gardło i o dziwo rozpulchnione dziąsła na dole. Pani doktor pogratulowała nam rozpoczęcia żąbkowania. prawie zemdalałam;-) Starszy pierwszego zęba miał w 10 miesiącu

reklama
Irisson ja zaniemówiłam z wrażenia, bo myślałam, ze to za wcześnie i nawet przez głowę mi to nie przeszło, a tam nie przeleciało:-)

Do góry