reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

Karolina będą nam badać czy nerki dobrze pracują poprzez wpuszczenie izotopu do krwi i na zewnątrz będzie kamerka, ktora będzie monitorowała jak ten izotop sie przemieszcza - coś w tym stylu

reklama
a to nie jest po prostu rentgen z kontrastem? Milionka, kciuki zacisnięte &&&

ja mam termometr lidlowy do czola, ucha i nie polecam, taka dokładność że mam ochotę nim o ścianę czasem rzucić. Najlepszy oczywiście rtęciowy, ale dla dziecka to wiadomo za długo mierzy więc ja kupię taki jka Olga pokazała.

Gosha scyntygrafia to nie to samo co rentgen z kontrastem, bo tu chodzi o sprawdzenie jak dziala filtracja w nerkach.

Ja tez mam ten termometr z Lidla i jest beznadziejny. Pokazuje z roznica 1-1,5° , normalnie w caly swiat. Mam tez taki podobny firmy tego co Olga wkleila ale tez nie zawsze wyniki sa powtarzalne. Na szczescie.Tymek do tej pory bez goraczki.

Ja też połasiłam się na ten Lidlowski i do dzisiaj sobie w brodę pluję... Jak trzeba to mierzę zwykłym elektronicznym, ale taki z miękką końcówką rzeczywiście by się przydał.
A tak w ogóle to czytałam od wczoraj ta burze mózgów odnośnie Hani Olgi i uśmiechałam się jak pomyślałam, że dziewczyny farmaceutkę pouczają :-D. Co do wyższości paracetamolu nad ibuprofenem - paracetamol łagodniejszy dla organizmu, owszem. A jeszcze podany z pominięciem układu trawiennego to już bajka. Ale nie ma co demonizować ibuprofenu, bez przesady. Przecież nikt nie ma zamiaru tym dziecka żywić, a podać doraźnie w stanie gorączkowym. Nawet gdyby trzeba było 3 dni z rzędu dziecku podać, to - w odpowiednich ilościach - nie zaszkodzi. Osobiście też do tej pory podawałam tylko paracetamol w czopkach, ale Tymon nie miał jeszcze jakiejś strasznej gorączki. Stąd paracetamol - bo łagodniejszy, taki na podratowanie :-p. Z resztą paracetamol polecała też nasza lekarka - zaczynać od niego, a gdyby trzeba było dalej walczyć to dopiero coś z ibuprofenem.
Milionka, brzmi strasznie skomplikowanie, ale mam nadzieję, że dla dziecka to badanie to butla mleczka i nie będzie się stresował. Z resztą... najważniejsze, żeby wynik badania był w porządku. Trzymam kciuki.

Ostatnia edycja:
haha dzag, ja bardzo korzystam na takich rozmowach, pamiętam kiedyś jak nie miałam dzieci, sprzedałam kobiecie w ciąży płyn do higieny intymnej z ziai i kazałam iść z tym do gina, pokazać opakowanie i poprosić o potwierdzenie że może go w ciąży używać :p nie pozwalałam absolutnie używać niczego bez potwierdzenia lekarza. po dwóch ciążach trochę mi się chyba zmieniło :p
sama nabieram doświadczenia, i dzięki forum dodatkowo nabywam doświadczenia innych, czytam opinie wasze i lekarzy przekazywane przez Was i coraz lepiej będę potrafiła mądrze pacjentom doradzić

co do powyższej dyskusji weszłam tu żeby napisać że paracetamol działał Hani na gorączkę ze 4 godziny, po podaniu ibuprofenu mamy spokój nawet na 10 godzin, daję w sumie dwa razy na dobę. dawałam wczoraj wczesnym popołudniem (po poprzednim podaniu w nocy), całe popołudnie i wieczór 36,6, dopiero jak zasnęła po 21 zaczęła być ciepła, kolejną dawkę dostała o 23 (miała 37,9) i przed chwilą mierzyłam - 36,6. nad ranem obudziła się z okropnym wrzaskiem, jakby ją coś strasznie bolało, na szczęście chodziło o mleko :p

Natalia parę razy zakaszlała, dość nieładnie ale na razie nic jej nie daję, poza hascoseptem, na syropy jeszcze nie czas bo nic się nie dzieje. Natalia cały czas 36,6

za to ja tragedia, nie mam temperatury ale gardło, powiedziałabym cała jama ustna - bo boli mnie też podniebienie, trochę kaszlu i okropny katar, na szczęście mam super krople do nosa ale i tak męczę się strasznie, myślałam że nie wstanę, a musiałam się w sekundzie ze snu zerwać bo Natalia wstała jak Hania zasnęła i musiałam się z Natalią pędem ewakuować z sypialni żeby Hani nie obudzić

Ostatnia edycja:
Olga dokładnie na 4h działa paracetamol :tak: czasem wystarczy

Dzag ja jestem z rodziny farmaceutycznej z dziada pradziada :rofl2: moja babcia miała swoja apteke, która potem moja mama prowadziła i dużo sie u nas o lekach rozmawia ;-)

Ja też mam ten lidlowski termometr i u nas sprawdza się świetnie. Właśnie kiedyś myślałam, żeby tutaj go pochwalić a tu proszę - takie negatywne opinie :)

z innej beczki - byłam z Agatką dziś kontrolnie u rehabilitantki - po asymetrii ani śladu, fajnie się rozwija. Tylko ta waga - ciągle mikroskopijna - dziś nie było nawet 6 kg. Jutro idę do swojej pediatry i zobaczymy jaka będzie różnica w wadze.
A jaki obwód głowy mają wasze dzieci? Bo ta dzisiejsza lekarka coś mówiła, że Agata ma drobną głowę, taką nieproporcjonalną do reszty ciała i trzeba to zaobserwować. A ma 43 cm główki i nikt do tej pory nic nie mówił że są jakieś wątpliwości.

reklama
Do góry