reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza, badania, zdjęcia z USG

iza_marta u mnie bez problemu robią wszystkie badania bez skierowania. Trzymam kciuki - zdrówka :-)

Nanncy
w takim razie leć do internisty, nieraz bez antybiotyku się nie obejdzie.

reklama
Cześć dziewczyny, w Gdańsku wszędzie wymagają skierowania na badanie glukozy, pomimo, że się za nie płaci. Tłumaczą to tym, że taka dawka glukozy w ciąży jest bardzo niebezpieczna jeśli ktoś ma problemy z cukrem i tylko lekarz może skierować na badanie. Koleżanki na innym wątku też miały problemy ze zbadaniem i bez skierowania żadnej się nie udało. Myślę jednak, że to jak zawsze zależy od dobrej woli Pani z laboratorium ;-)

Ja dziś miałam glukozę. Skierowania nie miałam. Dałam tylko karteczkę z wypisanymi badaniami, którą po przeczytaniu mi oddali.
U mnie pobranie glukozy wyglądało tak, że najpierw pobranie na czczo, potem oczekiwanie na wynik (czy w ogóle mogę poddać się badaniu), dopiero potem wypicie glukozy i pobranie po godzinie i dwóch.

Nanncy ja robię wszystkie badania prywatnie, mimo to powiedzieli w labo ze i tak na glukozę potrzebne jest skierowanie. Powiedziałam lekarzowi i wypisał mi, ale tez nie było napisane "skierowanie", wypisał mi chyba na recepcie, ale w labo nic na to nie powiedzieli i badanie zrobili.

Co do zatok, to ja mam notoryczne coroczne infekcje od jesieni do wiosny. Polecam plukanie zatok rozyworem soli fizjologicznej i inhalacje. To naprawdę sporo daje. Poza tym w ciazy i tak błony śluzowe w nosie są rozpulchnione i cały czas jest to uczucie jakby pełnego nosa.
A z tym oddychaniem to u mnie tez juz jest problem bo macica coraz większa, dziecko tez wiec powierzchnia płuc jest zmniejszona i trudniej sie oddycha. Ehh uroki ciazy.

Jestem po usg szyjki, nie skraca sie jak na razie. Jutro ide do swojego gina i niech postanawia co i jak.

Ostatnia edycja:
Odebrałam wyniki. Na szczęście wszystko w normie.
Tylko normy glukozy są inne niż u Was (pisałyście coś o 140). U mnie na wynikach jest, że norma jest od 3,9 do 6,2 mmol/l.
Ja miałam na czczo 4,9; po godzinie 5.64; po dwóch godzinach 5.31.
Inne wyniki też nie najgorsze.

Bylam dzis w szpitalu na razie dostalam diete 1800kcal a wizyta u diabetologa za jakies dwa-trzy tygodnie. Wtedy dostane glukometr i przejde szkolenie. Niestety ta dieta jest tak restrykcyjna, ze schudne chyba wiecej niz przed ciaza ;).

iza_marta aż się boję, że mi też coś wyjdzie. Odbieram wyniki w piątek (bo teraz nie mam jak dojechać do laboratorium) i aż się stresuję tym wszystkim...

funia11
gratuluję wizyty - super waga :-) buziaki dla Zosi :-D

reklama
[FONT=lucida grande, tahoma, verdana, arial, sans-serif]My po wizycie dziecie wazy 1350g.Znow srednio chcialo wspolpracowac i na 90% jest dziewczynka.Termin CC wstepnie na 9.05 ustalone ma byc korygowane po Swietach Wielkanocnych [/FONT];-)

Do góry