reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza, badania, zdjęcia z USG

Czesc Dziewczyny, u mnie podczas badania glukozy nie byla omdlenia ani jakiegos zlego samopoczucia. Jednak okazalo sie, ze mam cukrzyce. Zostalam skierowana do Diabetologa i bedziemy dzialac dalej. Oprocz tegp czekam na wyniki cytologii, bo mam III gr gdzie nigdy nie mialam wczesniej problemow i jesli kuracja nie pomogla to zostane skierowana do Poradni leczenia szyjki :(. Jeszcze sie okazalo, ze mam ciaze wysokiego ryzyka i nie wiadomo jak to bedzie, itd. Mam nadzieje, ze to wszystko dobrze sie skonczy :). A cukrzyca to tylko bledny wynik a szyjka bedzie juz zdrowa :). Tylko wyniki cytologii mam dopiero za dwa tyg :(.

reklama
Hej,

Dzwonie do prywatnej przychodni ze chce zrobic platna krzywa cukru a kobita mi mowi ze to tylko ze skierowaniem!!! To prawda? Bylam u mojego gina prywatnie i mi naskrobal na karteczce potrzebne badania ale nie dal kartki "skierowanie"... Ja tez bylam pewna ze skoro robie platne to nie musze miec :(

Pyt 2, czy ktoras z Was ma w ciazy alergie (tudziez astme)? Czy w ciazy mozna cos brac na to? Mam od kilku dni kleista flegme w gardle, zatkane uszy a teraz jeszcze nocne dusznosci i swiszczacy oddech. Dzis widze sie z lekarzem zeby osluchal czy nie zlazlo co do oskrzeli... Ale jesli to alergia to ciekawe jak moge sobie pomoc?

Nanncy wiele rzeczy sie zdarza w ciazy i sa one przejsciowe. U Ciebie za niedlugo bedzie cala encyklopedia chorob. Jesli masz jakies problemy spisz je wszystkie na kartce i powiedz lekarzowi. Powinnas powiedziec to ginowi a on zadecyduje czy masz isc do internisty czy nie.

Nanncy u mnie w szpitalu w laboratorium bez problemu robią to badanie prywatnie. W sumie kazda ciezarna, chodzaca prywatnie do gina placi za to badanie, czyli robione jest bez skierowania. Moze cos sie nie dogadalyscie. Pozdrawiam ze słonecznego Grudziadza.
Ps. Wlasnie zaczęłam 28 tydzien i sie nie moge juz konca doczekac :)

Violonistka ja miałam podobne wyniki, ale mi akurat po 2 h nieco spadło: na czczo: 84, po 1h: 138, po 2h: 134. Gin powiedziała, że troszkę za wolno spada, ale mieści się w normie... mam po prostu uważać na to co jem :tak:

Iza_marta, tak wlasnie zrobilam, mialam wszystko spisane i mowilam ginowi w czwartek ze te uszy mam takie, ze cos tam splywa... (przed ciaza mialam problemy z zatokami, nie wyjasnione do konca). Powiedzial ze jak sie rozkreci to mam isc do internisty, a najlepiej laryngologa i mam go powiadomic jaki antybiotyk mi dadza i tyle.

Ostatnia edycja:
Nanncy ale Ty tez musisz uwazac, bo przyjmowanie lekow w ciazy nawet paracetamolu nie jest dobre. Oczywiscie mozna tylko z umiarem. Danusia dobrze napisala, ze trzeba wsluchac sie w swoj organizm. I ze musisz sie relaksowac bardziej niz martwic, bo to szkodzi dziecku. A jak dziecko sie urodzi to wez pod uwage to, ze dopiero wtedy zacznie sie lawina problemow i bedziesz musiala sobie sama z tym radzic i tez bedziesz musiala byc bardziej stanowcza do lekarzy czy w przychodniach, zeby wszystko bylo tak jak nalezy. Niestety mamy taka sluzbe zdrowia jaka mamy.

Iza marta, ja wiem ze przyjmowanie lekow w ciazy nie jest dobre. Gdyby to bylo zwykle przeziebienie to pal licho, cytryna, miod itd.. Ale w zatokach to czesto bakterie sa a to juz grozne dla dzidziusia. Taki swiszczacy oddech i bol tchawicy i zmieniony glos, ostatni raz mialam w podstawowce z zapaleniem oskrzeli wlasnie a tego syropkiem nie wylecze.

Ostatnia edycja:
reklama
iza_marta
Nanncy ale Ty tez musisz uwazac, bo przyjmowanie lekow w ciazy nawet paracetamolu nie jest dobre. Oczywiscie mozna tylko z umiarem. Danusia dobrze napisala, ze trzeba wsluchac sie w swoj organizm. I ze musisz sie relaksowac bardziej niz martwic, bo to szkodzi dziecku. A jak dziecko sie urodzi to wez pod uwage to, ze dopiero wtedy zacznie sie lawina problemow i bedziesz musiala sobie sama z tym radzic i tez bedziesz musiala byc bardziej stanowcza do lekarzy czy w przychodniach, zeby wszystko bylo tak jak nalezy. Niestety mamy taka sluzbe zdrowia jaka mamy.
co do lekow w ciazy sa pewne rzeczy ktore mozna leczyc tylko antybiotykiem np. zakazenie grzybicze,bakteryjne pochwy,zapalenie płuc,oskrzeli,zatok,toksoplazmoza i wtedy nie ma wyjscia trzeba stosowac.Ja w poprzedniej ciazy stosowalam antybiotyk,teraz tez jeden juz stosowalam.Jutro ide do lekarza bo mam mega kaszel i ropny katar w zatokach wiec pewnie tez sie skonczy na antybiotyku.

Do góry