reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

A mnie normalnie skręci do wtorku :) Siedzę i oglądam filmiki z USG z 21 tygodnia :) już tak pięknie wszystko jest widać :) niech mi szybko przeleci :-)

reklama
Dlatego nie płaczę z powodu drugiego faceta :-) Będą niecałe dwa lata więc z czasem prawie jak rówieśnicy! A jak jeszcze urodzę w grudniu to w ogóle będą "rok po roku" rocznikowo więc będą po sobie do klas chodzić w szkole :-D Cieszę się właśnie z takie rozwiązania głównie ze względu na Konrada. To dla niego super prezent od losu :tak:

Dziewczyny, czy jak Wam lekarz na wizycie bada tętno tym przyrządem, to zawsze bije Np 160 czy roznie? Bo mi wczoraj nadal i bylo ponad 150 ale czasem jakby przycichalo. Myslalam ze to dlatego ze Np dziec sie poruszyl i juz ten przyrząd tak nie zbieram. Ale lekarz powiedział, ze na tym etapie takie zwolnienia sie zdarzaja. I teraz juz zglupialam:(

Wiolka tętno jest różne bo to zależy od tego czy maluszk aktualnie skaczę czy śpi. Tobie też serce bije z różną częstotliwością jeśli porównasz swój sen a na przykład bicie serca bo maratonie... :-D to przecież czysta fizjologia! :tak:

wiolka ja też nie pomogę, u mnie jak bada tetno, to zawsze jest kolo 150 I bije tak stale...ale nie wiem...

Ja dzisiaj idę po wyniki badan...mam nadzieje ze anemii nie mam I w moczu wszystko oki:)

A powiedzcie mi jeszcze...bo we wtorek mam wizytę u ginki, I dostane skierowanie na połówkowe...I teraz mogę się umówić albo na 31 sierpnia, albo dopiero na 9 wrzesnia....9 wrzesnia to będzie juz 21 tydzien...to nie za pozno??

Ostatnia edycja:
wiolka ja też nie pomogę, u mnie jak bada tetno, to zawsze jest kolo 150 I bije tak stale...ale nie wiem...

Ja dzisiaj idę po wyniki badan...mam nadzieje ze anemii nie mam I w moczu wszystko oki:)

A powiedzcie mi jeszcze...bo we wtorek mam wizytę u ginki, I dostane skierowanie na połówkowe...I teraz mogę się umówić albo na 31 sierpnia, albo dopiero na 9 wrzesnia....9 wrzesnia to będzie juz 21 tydzien...to nie za pozno??
Ikasia - ja pytalam lekarza o te daty badan...bo sie sugerowalam tym ze np. pzeziernosc sie robi tylko do 13+6...Ale mnie uspokoil I powiedzial ze tu granica nie jest taka sztywna bo to chodzi o to zeby dobrze wszystko zobaczyc I czy to bedzie 20 czy 21 czy nawet 22 tyd to nie robi wielkiej roznicy...
Jak bylam w polsce na urlopie to poszlam na 4d I mi lekarz powiedziel ze wszystko juz ladnie widac (narzady etc.) I moze zrobic badanie juz tak dokladne jak polowkowe I czy chce...a to byl u mnie 17 tydz.
Tak ze ja mialam pierwsze plowkowe w 17 tyg a to drugie wlasciwe tutaj mam 2 wrzesnia dopiero a to bedzie dokladnie skonczony 22 tydz (czyli bede wchodzic w 23) I ytez jest ok :)

Ikasia nie za późno! Nawet lepiej później bo dzidzia jest nieco starsza. Badanie połówkowe wykonuję się miedzy 20 a 23 tygodniem podobnie jak genetyczne miedzy 11 a 14 :tak:

Ja jeszcze nam badanie połówkowe 30 sierpnia u swojej prowadzącej gin - to będzie 23 tydzień :-D Nie wiem po co bo już się maluszka naoglądałam i nie mam wątpliwości co do płci... ale pójdę bo pewnie dostanę skierowanie na glukoze...

Ikasia tu sa dwa linki :) do okreslenia ktore badanie Cie interesuje bedziesz wiedziec kiedy mozna robic :)

16-20 tygodni badanie genetyczne + anatomiczne | www.dobreusg.pl
18-23 tygodni badanie anatomiczne ze szczegółową oceną serca płodu | www.dobreusg.pl

jesli to drugie to spokojnie 21 tydzien sie lapie :) bo ja np ide na genetyczno anatomiczne i ide w 20 tygodniu wlasnie zeby sie zalapac jeszcze na genetyczne bo nie mialam go robionego miedzy 11 a 14, idziemy 2 wrzesnia juz nie moge sie doczekac !!

a co do glukozy to mam pytanko ... czy ktoras mama juz robila ? bo mi lekarz dal skierowanie w 20 tygodniu ale wszedzie pisza ze miedzy 24 a 28 i mam dylemat ... bo tez nie chce lekarzowi wchodzic w parade w koncu to on mnie leczy a nie ja siebie ... no ale w pierwszej ciazy mialam robione w 25 tygodniu

Ostatnia edycja:
reklama
mi lekarz powiedział, że lepiej za późno niż za wcześnie zrobić połówkowe. im dziecko większe, tym lepiej widać serduszko, a tym właśnie się zajmuje lekarz na połówkowym

ja już się nie mogę doczekać wtorkowej wizyty :D

Do góry